Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Косев, директор на Ботаническата градина в Балчик

За кактусите през зимата, белите скали и гръцкия полъх от миналото

Снимка: Иван Русланов

„Цяла България се е юрнала в Гърция, а като се замислите нашето цяло Черноморие – от север на юг, все са били гръцки колонии преди 2 хиляди години.“ Това каза директорът на Ботаническата градина в Балчик Красимир Косев пред БНР. 

„Обичам Балчик, град с невероятна енергия. Това касае цяла черноморска Добруджа. Сега си представям цъфналите слънчогледи, шофирам и изобщо напрежението изчезва. Уникално място, уникална природа, уникално излъчване. Неслучайно Страбон още го споменава“, сподели той в специално издание на предаването "Нощен хоризонт" от морския град. 

„Някои си мислят, че ние работим само когато цъфтят цветята, а всъщност това е целогодишен процес, свързан с много трудности. Изисква квалификация. Изисква хора, които трябва да имат умения или хора, които да искат да се учат, а това напоследък става все по-трудно“, подчерта Косев.

Как се гледат кактуси през зимата? Със свито сърце, отвръща той. „Защото има един период, не е много дълъг – една, две седмици, някой път и повече – температурите падат до минус 20 градуса и това очарователно място, на което сега всички му се радват, изпада в доста тежки ситуации. Трябва да се осигури гориво. Има едни хубави добруджански ледени сухи ветрове, които правят достъпа до Ботаническата градина невъзможен.“

Предлагаме три различни визии на градината през годината, които са образци на градинското парково изкуство и ландшафтната архитектурна наука, изтъкна директорът на Ботаническата градина. „Пролетно зацветяване – един аспект, лятно зацветяване и след това следващото пролетно зацветяване, което се осъществява през есента.“

Красимир Косев нарича Балчик „българския Монте Карло“. Смята, че градът се е развил и модернизирал, но същевременно е запазил „това очарование на белите скали, сарматските варовици и евразийските степи“.

Не гледа на Културния институт Двореца като на конкуренция, защото по думите му „държавата е решила нещата в юридическо и фактическо отношение“. „Ние се занимаваме с коренно различни неща. Въпросът е кой как го прави“, допълни директорът на Ботаническата градина.

Навсякъде по света има такива места, където има две каси, аргументира се Красимир Косев. „Тук не е въпросът в наличието на двете каси, а как оперират тези каси. Университетът е направил всичко възможно този въпрос да се реши. За съжаление нямаме отговор от ответната страна.“

Красимир Косев съобщи, че започват работа по съвместен проект с образователна институция, който ще бъде насочен към хора с увреждания. „За които ние имаме специални програми, специален участък примерно за хора, незрящи, с етикети на брайлова азбука, растения, които те да могат да пипнат и в това е приложен опитът на Ботаническата градина в Инсбрук.“

В края на юли ще бъде отбелязана годишнина от създаването на Ботаническата градина в Балчик.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40