Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Посланията на Колю Фичето оживяват в новия сайт на Историческия музей в Дряново

Явор и Ралица Атанасови
Снимка: Ани Петрова
Навършват се 50 години от създаването на Историческия музей в Дряново. По този повод Ралица и Явор Атанасови са подарили нов сайт на музея. Прадядото на Ралица Атанасова е бил ръководител на бригадата, построила музея преди пет десетилетия.

"Другата причина е тази, че искахме със създаването на този сайт да почетем паметта на всички строители, участвали не само при построяването на музея, но също така всички строители от Дряновския окръг. Сайтът е посветен на тях. В сайта има раздел, специално галерия със снимки описания на строители от Дряновския край, които са строили всъщност в цяла България", разказа пред "Хоризонт" Ралица Атанасова.

Създаването на сайта е изисквало да потърсят задълбочена информация за строежите на Колю Фичето, също така за градежите на всички останали строители.

"В сайта може да се види една хронология на строежите на майстор Колю Фичето. Прави впечатление наистина как много от строежите остават и до наши дни. Можем да видим за какво строителство е ставало въпрос. И в днешно време не знам дали е възможно да се постигне такъв мащаб", обясни Явор Атанасов в предаването "Преди всички".

Майката на Ралица Атанасова също е издирвала информация в архивни документи, за да събере повече данни за строителите на Историческия музей в Дряново.

"Прави ми впечатление, че строители, технически ръководители, с които тя специално е говорила, споменават, че преди 50 години строителите са смятали тяхното майсторство като дело. Не просто като работа, нещо, което трябва да се свърши, а дело, което ще остане след тях. Нещо, което те завещават реално на своите потомци."

Създаването на сайта е съобразено с модерните тенденции. За целта е анализирана информация и от сайтовете на други музеи в България и в други държави.

"И сме гледали да изработим един сайт, който да бъде хем модерен, хем да предоставя достатъчно информация на своите потребители. И също така ето и ние влагаме сърце да може да остане по-дълго време, и по-дълго време да бъде популярен", допълни Явор Атанасов.

"На сайта могат да се открият много любопитни факти освен за Колю Фичето, и за строителите от Дряновския край. Има богата галерия от снимки, с малко информация за всеки от строителите. Почели сме голяма част от строителите и също така имаме секция за спомени: потомци на строителите, които биха искали да споделят своите спомени относно професионалния живот и, разбира се, личен живот на тези строители, че са влагали сърце и душа в своите майсторства. Може да се открие също така интерактивна снимка на сайта с част от строителите, с информация отново за тях, с имена. Предполагам, че за потомците ще бъде наистина много интересно", сподели Ралица Атанасова.

Повече за инициативата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лорена Гомес пред шоколадовата

Войната, по-сладка от шоколад

В дните, в които мислим за храбростта и безстрашието на войниците, замисляме ли се за измъченото, разкривено от ужас и мъка лице на войната? То издава паниката и отрицанието на хаоса, разрухата и насилието. Във всяка война и победителите са някак губещи, просто защото военните действия са се случили. Могат ли тогава последствията от тях да се..

публикувано на 08.05.21 в 21:36
Икона на Св. Георги

В митологичните лабиринти на легендите за Св. Георги с иконописеца Румен Москов

Защо Св. Георги убива змея? Този въпрос повежда Марта Младенова в митологичните лабиринти на легендите, иконите и… Града на сънуващите книги на Валтер Мьорс. Неин спътник в това приключение е иконописецът Румен Москов, който най-много обича да рисува Св. Георги. Св. Георги е роден в Кападокия, баща му е бил римски легионер – започва разказът..

публикувано на 07.05.21 в 16:53

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа. Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн...

публикувано на 06.05.21 в 11:30

Документален разказ разгръща военната история на „триъгълника на смъртта“

Предстои да излезе книгата "53-ти мотострелкови полк и гарнизон Средец“ - документален разказ за военната служба в т.нар. „триъгълник на смъртта“ в югоизточната част на България. Книгата се издава с подкрепата на Община Средец и е посветена на 70-годишнината от създаването на полка. Авторът - майор Божидар Камалиев, е избрал документалния..

публикувано на 06.05.21 в 10:31
Паметник, издигнат в чест на капитан Димитър Списаревски

Военните паметници като мисия

Около 3200 са военните паметници в страната. За Борис Николов от Съюза на военноинвалидните кооперации опазването и създаването на памет за важните военни събития е повече от кауза . Той вярва, че дори и в рамките на инициативата на съюза „Една детска сълза - една молитва“ идеята за новите военни паметници се превръща в безценен урок по..

публикувано на 06.05.21 в 09:30
Чешма - „Гъбката“

Борислав Драгиев и Христо Митев връщат водата в пресъхналите изворни чешми

Двама мъже от Габрово с ръцете си и с доброволен труд връщат към живот пресъхнали изворни чешми. „Там, където е текло, пак ще тече“ - казва познатата поговорка, но героите на тази история предупреждават, че тази приказва не е съвсем вярна. Борислав Драгиев и Христо Митев са двамата габровци, които с помощта на приятели връщат водата в..

публикувано на 05.05.21 в 15:04
Жители на село Ветринци пред черквата „Свети Димитър“

Жителите на село Ветринци с пореден опит да спасят черквата „Свети Димитър“

Жителите на великотърновското село Ветринци започнаха благотворителна инициатива за спасяване на 180-годишната черква „Свети Димитър“. Разкрита е и дарителска сметка.  За Гергьовден хората от селото ще се съберат в църковния двор, за да спазят традициите и да си дадат надежда за бъдещето на храма . Ветринци има православен храм от 1840..

публикувано на 05.05.21 в 09:26