Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Стоянчова: Да си археолог означава да си учен, а не медийна звезда

4
Диана Стоянчова
Снимка: Иван Русланов

„В момента вървим от Горно Ораново – квартал на Симитли, към църквата „Св. Архангел Михаил“, построена втората половина на 19 век, паметник на културата, позабравен, последните години изобщо непосещаван, трудно достъпен.“
     

Това разказва Диана Стоянчова – млад археолог по професия и призвание вече десет години, в първия брой на новото предаване на БНР и програма „Хоризонт“ – „Изотопия“.

На около километър западно от църквата има отбранителна крепост от системата по средна Струма от времето на Второто българско царство.

„Много интересен обект, непроучван никога, известен още от 70-те години“, продължава разказа си Диана Стоянчова. „Открих го случайно, поразпитах колеги от местните музеи, една от тях – Цветана Комитова ме доведе до него.“

За жалост, макар археолози да не са се докосвали до обекта, иманяри са запълнили празнината и то нееднократно.

„Иначе от архитектурна гледна точка е доста добре запазен. Зидовете при северната порта са запазени до около 1.50 м. Има иманярски изкопи около цялата крепост - и извън, и вътре в крепостната стена. Целият е обрасъл в треви – такъв е сезонът“, описва околността Стоянчова.

Според младата археоложка, това е архитектура, която си заслужава един ден всички български туристи да видят. Неголемите размери на обекта позволяват сравнително бързата му социализация, за да бъде годен за туристически посещения, смята тя.

Диана започва инициативата си за спасяване на българските крепости именно от този обект, защото „звездите светят най-високо над Пирин и на това сме длъжни да научим децата си“.

Преди десетина години Община Симитли имала проект за стръмна екопътека. „Тоест, хора биха могли да се качват и пеша до крепостта. Идеята е да се надгради всичко това, за да може и деца, и инвалиди, възрастни хора също да посещават един такъв обект.“

Диана Стоянчова е на мнение, че изоставени крепости няма, но има „незапомнени крепости, непопулярни крепости“.

Системата от крепости по средна Струма е доста гъста и трябва да се вземат мерки да стане по-популярна, защото заслужава, убедена е Стоянчова. Сред тях са крепостта при Церово и при Зелен дол.

Обикновено оцелелите на изпита по праистория след това стават добри археолози, казва през усмивка тя.

„Всъщност истината е, че в областта на археологията ние получаваме едно много солидно и добро образование. След първи курс първата ми практика беше на Козарева могила, близо до Каблешково, Бургаско – невероятен обект, със запазени пластове от халколитната епоха, с изгорели къщи с цялата посуда вътре- мечтата за всеки млад студент е да попадне точно на такъв обект.

Да си археолог за Диана Стоянчова е равнозначно на две неща – да си готов да живееш с нагласата, че няма да си богат финансово, както и да се лишиш от славата и нарцисизма, защото „да си археолог означава да си учен, не означава медийна звезда“.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Рени Зарева и Пейо Пеев

"Спринт" с национално турне "Концерти с кауза“ от 12 март

Те са носители на многобройни български и международни награди през годините, делят сцена с емблематични световни музиканти като Лени Кравиц, китариста на "Rolling Stones" Мик Тейлър, Аланис Морисет и много други.  Рок група „Хоризонт“ вече 40 години на сцената През своите  близо 43 години от съществуването си натрупват внушителен..

публикувано на 12.03.24 в 15:46
Матю Блейк

Британският писател Матю Блейк: Четем криминални истории, за да разпознаем хищниците около нас

Романът "Анна О"  на писателя Матю Блейк се оказа един от най- разпознаваемите нови трилъри на литературния пазар . Смразяваща история за млада жена, която изпада в дълбок сън, след като убива двамата си най-добри приятели.  Матю Блейк, който е работил и като автор на политически речи в Британския парламент, разказа специално за "Понеделник..

публикувано на 11.03.24 в 21:05

Джазмин Майра: Музиката ми е за уязвимостта, израстването и приемането на себе си

С обичта и подкрепата на близки и колеги Джазмин се изправя пред всякакви трудности и продължава напред с работата по втори албум. Rising ("Издигане") ще излезе на 3 май. "Албумът е вид продължение на първия, но не очаквайте да е същият, защото продължавам да се развивам като артист ." В едноименната пиеса Rising, която вече..

публикувано на 10.03.24 в 15:47
Красимир Кръстев - Ломски

Красимир Кръстев - Ломски: Докато съществува човекът, ще съществува и изкуството

Човекът и изкуството Какво е нужно, за да стане светът ни по-добър? Универсалното лекарство за болестите в едно общество винаги е било изкуството. То има уникалната способност, някакъв вид пластичност, с която си пробива път в житейската криза и връща усещането за непреходност, за трайност, за устойчивост. Естетиката и композицията в..

публикувано на 07.03.24 в 12:00

Любомир Дяковски ръководи успешно Плевенската филхармония

Любомир Дяковски е роден на 1 март 1950 година в Дупница. Той е един от най-популярните родни оперни певци. Един от основателите на Плевенска опера "Христо Бръмбаров" и е бил неин член до закриването й.   Пял е на всички български оперни сцени. Репертоарът му включва над 50 роли от световната класика. Продължава да гастролира в престижни..

публикувано на 03.03.24 в 09:23
Отец Сава

Отец Сава: Търсете Бога във всичко

Отец Сава Кокудев е свещеник от 10 години и дякон от 15. Когато е на 21 години, получава Светото кръщение. Завършва „Културология“ във Философския факултет. Сега служи в храма „Свети Николай“ в Бухово и преподава в Богословския факултет. Отец Сава има съпруга и три деца - две дъщери и син. „Свещеникът трябва да премине през..

публикувано на 29.02.24 в 09:56
Михаил Бабамов - гост в студиото на програма

Михаил Бабамов - едно "горящо сърце", биещо за трамваи, тролеи и автобуси

Рубриката "Горещи сърца" на предаването "Рано в неделя" тази седмица е посветена на  Михаил Бабамов  - едно туптящо сърце не само в ритъма на музиката или в тон с брояча на таймера на фотоапарата, но и в синхрон с няколко вида колелета. По релси или по асфалт, закачено с "тиранти" и по жици - в едно с романтината мелодия на трамвая по..

обновено на 18.02.24 в 11:50