Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца от българските неделни училища ще могат да кандидатстват по улеснена процедура в наши ВУЗ-ове

Снимка: БГНЕС

До есента ще бъде променена наредбата за прием в българските висши училища. Ръководството на Асоциацията на българските училища в чужбина разговаря с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и просветния министър Красимир Вълчев.

350 са българските неделни училища зад граница на шест континента в 50 държави и се посещават от 32 200 българчета. В момента държавата ги финансира с 12 милиона лева, но всяка година средствата нарастват. Министър Вълчев обясни, че промяната в наредбата ще се приеме спешно и така ще се даде шанс на част от децата да се завърнат и да учат у нас:

"Оценка от матура по испански език плюс сертификат по български език ще дава атестация за езикова и комуникационна компетентност. По няколкостотин деца на година да се включват - това би било голям успех. Ако направим електронна платформа за кандидатстване в българските висши училища това ще облекчи най-вече кандидат-студентите от историческите диаспори."

Вицепремиерът Екатерина Захариева подчерта, че в 10 американски щата българският език е признат за матуритетен. Сега ще се работи това да се случи и в страните от Европа, и допълни:

"Германия, Австрия, Великобритания, Франция, Италия, Испания, Гърция – това са държави с голяма концентрация на българи и български деца".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.