Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Борис Бонев, „Спаси София“:

Кметът не трябва да бъде нито усмихнатото лице на корупцията, нито кукла на конци

Борис Бонев
Снимка: Радостина Билярска

„Кметът трябва да бъде служител на гражданите. И е важно нито да бъде усмихнатото лице на корупцията, нито кукла на конци. Най-важното, което трябва да се промени в София, е начинът, по който се разходват парите ни и той да стане по-нормален и по-прозрачен. Трябва да работим за това градът ни да бъде свързан и мобилен. Важно е общинските дружества да бъдат одитирани и да стане ясно къде са проблемите“. Това каза в предаването „Преди всички“ Борис Бонев, създател на проекта „Спаси София“.

Неправителствената гражданска организация предложи един от основателите си - Борис Бонев (31 г.), за кандидат за кмет на столицата.

„Искаме не само да представим една концепция за развитие на София, но да чуем и мнението на хората. И на базата на оценката, която те дадат, ние евентуално да променим някоя от мерките или да добавим нови, ако смятаме да са подходящи“, допълни Бонев и съобщи, че вече са били търсени от партии и от левия спектър, и от десния, и от центъра.

„Няма ляв или десен начин за строителство и за ремонти, няма ляв или десен начин да ускорим градския транспорт, или да уредим паркирането, или блоковите пространства. Има правилен и неправилен начин. Не залагаме на това изкуствено разделение на леви и десни, което в България е нереално… За нас е важно да бъдем независими, защото смятаме, че сме част от една общоевропейска тенденция, в която гражданите взимат управлението в свои ръце. Всеки е свободен да ни подкрепи“.

Интервюто с Борис Бонев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Исабел Алиенде

Исабел Алиенде пред БНР: Животът ми е бил труден, това ме научи да ценя всичко добро

"Знаех, че ще напиша тази история, вдъхновена от майка ми. Тя почина малко преди пандемията от Covid-19. Доживя до 98-годишна възраст. Ако бе поживяла още малко, щеше да стане на 100. Родена е по време на пандемия – пандемията от Испански грип. Можеше да стане свидетел на втора – от Covid, както Виолета. Майка ми бе и с подобни качества като..

публикувано на 23.11.22 в 15:39

"Стефан Данаилов на 80: години любов"

80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, която се навършва на 9 декември, ще бъде отбелязана със специална програма. Основните събития и акценти от нея бяха представени днес в Народния театър. БНР е медиен партньор на проявите. "Стефан Данаилов на 80: години любов" е мотото на програмата, която е под патронажа на вицепрезидента Илияна..

публикувано на 21.11.22 в 15:08
Проф. Снежана Начева

Културният дом при Съюза на юристите в България е създаден преди 72 години

"Идеята да се създаде Домът на юриста на "Пиротска" 7 е дошъл след дълги опити да се намери обединяваща идея за създаване на Съюз на съдиите и адвокатите. Това е началото на миналия век. Три последователни събора достигат до разумната идея да съградят общ дом, да се съберат съди и прокурори, адвокати в една къща, където да развиват контактите по между..

публикувано на 17.11.22 в 15:23
Николай Тодоров - Ник

Николай Тодоров – Ник и вкусът на 90-те

Николай Тодоров – Ник е собственик на първата верига магазини у нас за алтернативна градска култура, промоутър, организатор и съоганизатор на големи фестивали, сред които Spirit of Burgas, Hills of Rock, Spice Music Festival, Street Food Fest, Graffiti Fest, Wake Up и Беглика фест. "89-а година бях в седми клас, на 13 години. Спомням си..

публикувано на 15.11.22 в 12:36
Георги Лушнарев

Георги Лушнарев - един живот с магията на народната песен

Народният изпълнител от Беломорска Тракия Георги Лушнарев е роден на 30 октомври в село Стражец, Ивайловградско но израства в с. Книжовник, Хасковско сред родственици - бежанци от Беломорска Тракия, от които събира стари песни. Съдбата го отвежда в София, където през 1973 г. завършва висшето си образование - машинен инженер. След прослушване е..

публикувано на 13.11.22 в 12:10

Пламена Мангова: Всичко започва от родното място

Пианистката Пламена Мангова е гост в рубриката "Горещи сърца". Много специална е тя за плевенската публика, защото е родом от града. Детството й е свързано с художествената галерия "Илия Бешков" в Плевен, където е свирила като малка. "На една пейчица пред галерията си казах: "Господи, точно тези улици, точно тази миризма на родното място, която..

публикувано на 13.11.22 в 06:31
Диригента на „Звъника“ Ваня  Делийска

"Моите стръмни пътеки“- книга за професионалните постижения на диригентката Ваня Делийска

В Плевен пред препълнена зала в Художествената галерия "Илия Бешков“ представиха биографичната книга на известната хорова диригентка Ваня Делийска- „Моите стръмни пътеки“. “Една необикновена книга на една необикновена жена", каза в началото на срещата Весела Димова, редактор на книгата. Ваня Делийска е създател и диригент на един от най-добрите детски..

публикувано на 12.11.22 в 10:00