Вяра Крушкова, Batworld Bulgaria: Прилепите са личната ни армия от охранители

Хората не знаят, че в градовете има много диви животни

Вяра Крушкова
Снимка: Иван Русланов

Безкрайно много са опасностите за дивите животни, пред които съвременната градска среда ги изправя, твърди Вяра Крушкова от платформата Batworld Bulgaria, която се грижи за опазването на прилепите в България.

Хората не знаят, че има диви животни в градовете, а те са много и са сред нас - прилепи, бързолети, кукумявки, керкенези, а на по-южните места дори гекони, обяснява Вяра в предаването „Изотопия“. И дава елементарен първи съвет към всички:
     

„Ако човек иска да си прочисти или отсече дървото, добре е първо да провери дали то не е населено, дали няма да убие някого“.

Не сме сами и влияем по начини, по които даже не си представяме, допълва Вяра. Според нея внимателен оглед трябва да се прави и когато планираме ремонт на жилищата си, особено по фасадите и покривите. Да не неглижираме възможността домът ни да е споделен с диви животни без да знаем това и ако е необходимо, да потърсим адекватна помощ, е още един от съветите на Вяра Крушкова. А ето и една от историите, които помни:

„В апартамент в „Дружба“ през зимата хората си сменят дограмата. Под нея се отваря отвор, в който зимуват 150 прилепа. Било е пълна изненада за всички, защото те им живеят в хола де факто, а никой не знае това“.

Прилепите са непознати и загадъчни

Добре за прилепите е, че не се срещат с нас много. Начинът им на живот е такъв, че когато ние сме активни, те спят и обратното. Донякъде това ги пази. От друга страна, ги прави изключително непознати и загадъчни. От там идват и митовете за тях, разказва Вяра и развенчава този за прилепите кръвопийци.

„Прилепите в България се хранят само с насекоми. Не пият кръв. Има такива прилепи, т. нар. вампири, но са примерно 3 вида от 1400 и са в Южна Америка“.  

Спасение от вредни насекоми - прилепите са насреща

„Нашите прилепи се хранят с насекоми, които са опасни за нас, вредни за селското ни стопанство. Прилепите са нашата лична армия охранители“, убедена е Вяра, която разказва, че 4-сантиметрово малко прилепче изяжда 1500 насекоми на вечер. 

„Представете си една колония. Хората - като ги видят - казват: „Махнете ги от тук, не мога да живея с тях.“ Като се махне една колония от 100 прилепа, това означава в този район 100 по 1500 насекоми на вечер повече. Може би хората, ако си го представят по този начин, ще започнат да мислят по различен начин“.

Има и хора, макар по-малко, които целенасочено търсят съжителството с прилепи.

„Къде на майтап, къде не – от Бургас ми се обаждат приятели и казват: „Внеси няколко, защото комарите вече са непоносими“. Не мога да кажа, че има връзка, но в Бургас си затвориха изцяло 263 блока, което първо уби колониите вътре, второ затвори местата, на които живеят. Така че е нормално популацията да е намаляла“, коментира Вяра Крушкова.

От Русе пък й се обаждат с молба да помогне при опазването на прилепите в блок, на който предстои ремонт. Хората искат животинките да останат, защото помнят кога са се появили и каква е била положителна промяна – вече спят спокойно на отворен прозорец.  

Batworld Bulgaria търси доброволци да обследват сгради при саниране

Вяра се опитва да покаже на хората първо колко симпатични са прилепите, а след това и колко са полезни, защото мисли, че колкото и да обяснява, че едно животно е полезно и хубаво, ако е мразено, то усилията й няма да имат значение.

Случвало се е обаче и хора, които се страхуват от прилепи, да я викат за помощ с надеждата, че ще спасят неочакваните си съседи.

Batworld Bulgaria си търси доброволци, като най-важно за тези, които искат да помогнат, е наистина да имат желание. „Това не се прави между другото и без желание да вложиш всичко. От там нататък всичко се учи“, обяснява Вяра Крушкова. Бъдещите доброволци ще помагат при търсенето на животни в сгради за саниране. Важно е да не се страхуват от височини. 

Повече за инициативите на Batworld Bulgaria можете да намерите на страницата им, както и в социалните мрежи.

А повече от разказа на Вяра Крушкова за градските прилепи и човешките им съседи чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.