Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вяра Крушкова, Batworld Bulgaria: Прилепите са личната ни армия от охранители

Хората не знаят, че в градовете има много диви животни

Вяра Крушкова
Снимка: Иван Русланов

Безкрайно много са опасностите за дивите животни, пред които съвременната градска среда ги изправя, твърди Вяра Крушкова от платформата Batworld Bulgaria, която се грижи за опазването на прилепите в България.

Хората не знаят, че има диви животни в градовете, а те са много и са сред нас - прилепи, бързолети, кукумявки, керкенези, а на по-южните места дори гекони, обяснява Вяра в предаването „Изотопия“. И дава елементарен първи съвет към всички:
     

„Ако човек иска да си прочисти или отсече дървото, добре е първо да провери дали то не е населено, дали няма да убие някого“.

Не сме сами и влияем по начини, по които даже не си представяме, допълва Вяра. Според нея внимателен оглед трябва да се прави и когато планираме ремонт на жилищата си, особено по фасадите и покривите. Да не неглижираме възможността домът ни да е споделен с диви животни без да знаем това и ако е необходимо, да потърсим адекватна помощ, е още един от съветите на Вяра Крушкова. А ето и една от историите, които помни:

„В апартамент в „Дружба“ през зимата хората си сменят дограмата. Под нея се отваря отвор, в който зимуват 150 прилепа. Било е пълна изненада за всички, защото те им живеят в хола де факто, а никой не знае това“.

Прилепите са непознати и загадъчни

Добре за прилепите е, че не се срещат с нас много. Начинът им на живот е такъв, че когато ние сме активни, те спят и обратното. Донякъде това ги пази. От друга страна, ги прави изключително непознати и загадъчни. От там идват и митовете за тях, разказва Вяра и развенчава този за прилепите кръвопийци.

„Прилепите в България се хранят само с насекоми. Не пият кръв. Има такива прилепи, т. нар. вампири, но са примерно 3 вида от 1400 и са в Южна Америка“.  

Спасение от вредни насекоми - прилепите са насреща

„Нашите прилепи се хранят с насекоми, които са опасни за нас, вредни за селското ни стопанство. Прилепите са нашата лична армия охранители“, убедена е Вяра, която разказва, че 4-сантиметрово малко прилепче изяжда 1500 насекоми на вечер. 

„Представете си една колония. Хората - като ги видят - казват: „Махнете ги от тук, не мога да живея с тях.“ Като се махне една колония от 100 прилепа, това означава в този район 100 по 1500 насекоми на вечер повече. Може би хората, ако си го представят по този начин, ще започнат да мислят по различен начин“.

Има и хора, макар по-малко, които целенасочено търсят съжителството с прилепи.

„Къде на майтап, къде не – от Бургас ми се обаждат приятели и казват: „Внеси няколко, защото комарите вече са непоносими“. Не мога да кажа, че има връзка, но в Бургас си затвориха изцяло 263 блока, което първо уби колониите вътре, второ затвори местата, на които живеят. Така че е нормално популацията да е намаляла“, коментира Вяра Крушкова.

От Русе пък й се обаждат с молба да помогне при опазването на прилепите в блок, на който предстои ремонт. Хората искат животинките да останат, защото помнят кога са се появили и каква е била положителна промяна – вече спят спокойно на отворен прозорец.  

Batworld Bulgaria търси доброволци да обследват сгради при саниране

Вяра се опитва да покаже на хората първо колко симпатични са прилепите, а след това и колко са полезни, защото мисли, че колкото и да обяснява, че едно животно е полезно и хубаво, ако е мразено, то усилията й няма да имат значение.

Случвало се е обаче и хора, които се страхуват от прилепи, да я викат за помощ с надеждата, че ще спасят неочакваните си съседи.

Batworld Bulgaria си търси доброволци, като най-важно за тези, които искат да помогнат, е наистина да имат желание. „Това не се прави между другото и без желание да вложиш всичко. От там нататък всичко се учи“, обяснява Вяра Крушкова. Бъдещите доброволци ще помагат при търсенето на животни в сгради за саниране. Важно е да не се страхуват от височини. 

Повече за инициативите на Batworld Bulgaria можете да намерите на страницата им, както и в социалните мрежи.

А повече от разказа на Вяра Крушкова за градските прилепи и човешките им съседи чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зураб Церетели, за когото няма вчера, има само утре

От днес до 15 ноември столичната галерия „Графикарт“ ще покаже рисунки, графики и монотипии на Зураб Церетели . От възхита до възмущение - 86-годишният грузински скулптор и художник предизвиква полярни оценки от десетилетия. В София ще бъдат показани за първи път негови графични листи, монотипии и рисунки. Освен като творец, Зураб Церетели..

публикувано на 19.10.20 в 12:42
Убавка Тончев

Болка, страдание и много любов в творчеството на Убавка Тончев

Изложба на творческия тандем Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика беше открита в Плевен. И въпреки че Костика вече не е между нас, неговите творби ни пренасят в света на твореца.   Живопис, рисунка и пластика са подредени в галерия АРТ – Център – Плевен.   Болката и страданието представят нова творческа страна на Убавка Тончев...

публикувано на 18.10.20 в 06:47
Иван Алексиев - Байо

Иван Алексиев: Родното място за мен е първо и водещо

Родният край и природата са вдъхновението на 74-годишния Иван Алексиев от Враца. Моето ежедневие, казва той, не може без Българското национално радио. Роден е в отдавна обезлюдена високопланинска махала, на която от години посвещава почивните си дни. Там, горе, по склоновете на Стара планина е възстановил бащината си къща. Нарекъл я е "Сиромашка..

публикувано на 18.10.20 в 06:25

Камелия Кучер: Написах „Сън“, вдъхновена от Португалия

„ Мислех си, че с времето ще свикна с вълненията за нова книга, но – не . Чувствам се така, както се чувствах и първия път. То е като раждане на дете“. Това сподели пред БНР писателката Камелия Кучер, която наскоро издаде третата си книга. След „Дом“ и „Нощ“ – разказваща за мрачните моменти на Втората световна война, „Сън“ разказва една..

публикувано на 16.10.20 в 13:29
Джон Ланган

Джон Ланган пред БНР: Добрата история на ужаса се докосва до човешките емоции

„За една ефектна история на ужасите, не просто мимолетна уплаха, е нужно да се докосне до по-дълбоки човешки емоции . Тъгата е много дълбока човешка емоция. Предполагам, че виждам хоръра и готиката като жанрове, които се занимават с човешките загуби . С онези моменти в нашия живот, в които светът няма смисъл за нас“. Това сподели пред БНР..

публикувано на 16.10.20 в 12:55

Румънската сензация Roxen: Трябва да танцувам дори когато съм най-тъжна

„ Имам възможността да правя каквото обичам и то на много големи сцени . Реакциите на хората са невероятни, аз съм толкова благодарна. Благодаря на Бога всеки ден за живота си“. Това сподели пред БНР една от големите звезди на Румъния Роксен (Roxen). Почти всеки неин клип в сайтовете за видеосподеляне има милиони гледания. Догодина ще я..

публикувано на 15.10.20 в 14:37
Дудъл на Гугъл, посветен на годишнина от рождението на Фритьоф Нансен.

Какво (не) знаем за Фритьоф Нансен

На 10 октомври се навършиха 159 години от рождението на Фритьоф Нансен. Определян като основоположник на съвременните полярни изследвания, той е ренесансова личност - пътешественик, океанограф, писател, търсен лектор, филантроп, дипломат, идеалист.   Миналата седмица представихме книгата на испанския учен и полярник Хавиер Качо , посветена на..

публикувано на 13.10.20 в 11:57