Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дариткова: Съжалявам, че БСП отново са загубили връзка с реалността

Вето на президента Радев върху актуализацията на бюджета, би било проява на лош политически вкус, посочи депутатката от ГЕРБ

| обновено на 28.07.19 в 13:59
Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

„Краят на тази парламентарна сесия е и своеобразно начало на кампанията за следващия местен вот. Ние сме в процедура на номинации за кметове и общински съветници, която трябва да приключи към 10 август, след това ще се направи анализ на всяка отделна общинска структура и да се направят окончателните номинации, които през септември ще бъдат условия оповестени като кандидати за местната власт от ПП ГЕРБ“. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

В предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ тя коментира и защо партията предпочита този подход, а не обявения от социалистите.

„Ние имаме значително представителство в местната власт. ПП ГЕРБ управлява голям процент от общините в България. Ще търсим лицата, които са направили успешни политики, разпознаваеми са и се подкрепят от съответните местни общности. За нас е важно политиката, която следваме, да има разбиране от обществото и да може да бъде последователно продължа. Искаме наистина личностите, които избираме в местната власт да бъдат възприети така, че да следват и политиката на ГЕРБ, и да имат одобрението на гражданите“, каза Дариткова.

„Чух вчера възгласите на Корнелия Нинова и призивите ѝ за революционни действия. Съжалявам, че те отново са загубили връзка с реалността, защото с подобна тактика подходиха и преди европейския вот и тази тактика се оказа неуспешна. Важно е да се предлагат политики, а не да се търси дестабилизация на законовия ред в страната“.

Дариткова отрече ГЕРБ да се стреми към служебен аванс с решенията за намалените партийни субсидии и отмяната на машинното гласуване:

„Българските граждани поискаха партийната субсидия да стане един лев. Те поискаха политическите партии да се финансират по различен начин и ние говорихме на това очакване. Финансовите проблеми на отделните партии са си проблеми на самите партии. Те трябва да ги решават като управляват успешно финансите си. По отношение на машинното гласуване – рискът, който съществува с машинно гласуване с 6000 машини, както беше досега в Изборния кодекс, за местните избори, щеше да създаде проблем при осъществяването на избори с легитимен резултат. Няма да повтарям всички аргументи, очаквания и страхове, които бяха установени след гласуването на Европейския вот, защото за европейските избори именно ние въведохме 3000 машини за гласуване…“.

Разговорът за машините и изборите ще продължи след местния вот, категорична е Дариткова.

Тя подчерта важността на стратегическия избор за купуване на самолетите Ф-16:

 „От страна, която има нужда от гарантиране на сигурността си, ние се превърнахме в страна, която произвежда сигурност“ каза Дариткова и че отново сме препотвърдили евроатлантическата си ориентация. Ако президентът Румен Радев наложи вето върху актуализацията на бюджета заради сделката с изтребителите Ф-16, това ще бъде проява на лош политически вкус“.

„Имахме четири пъти вето в този парламентарен сезон. Преодоляхме ги всичките. Вярвам, че президентът, ако е искал да спре целия процес, щеше да постъпи коректно и да внесе наведнъж вето по всеки един от трите отделни законопроекта, които гарантират в придобиването на нови и самолети“.

Според нея президентът Радев налага „вето по принцип“.

„Аз виждам, че от принципно поведение за връщане на закони по-скоро имаме „вето по принцип“ като стратегия за поведение президентството. Вероятно така ще бъда до края на това управление“. 

„Ние търсим подкрепа, отново повтарям, от национално отговорните сили в парламента за потвърждаване на посоката, в която България е поела преди още 15 години назад“, каза Дариткова и допълни:

„Разчитам, че „Обединени патриоти“ са достатъчно отговорни и ще си припомнят, че мотото на настоящата управленска конфигурация е „България над всичко“. Това означава, че България трябва да е над дребните спорове, над изкушенията за печелене на евтини политически дивиденти. Вярвам, че те ще се справят със споровете помежду си и ще препотвърдим коалиционното споразумение“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията, призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. „Хаджи Димитър“, съобщават от ведомството. От там подчертават, че става дума за нападение от журналист, но не посочват поименно Димитър Стоянов. По-рано..

публикувано на 23.04.24 в 13:16

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

" Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал ". Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. П ричината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Задържаха..

публикувано на 23.04.24 в 13:12
Елена Йончева

Йончева приема номинацията за евродепутат от ДПС - Благоевград

Елена Йончева обяви, че приема номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  Евродепутатът Илхан Кючук обясни номинацията на Йончева като инициатива, която често се случва в ДПС - да има номинации от гражданската квота...

публикувано на 23.04.24 в 13:07

Гърция: Опозицията критикува кабинета за "вредната" икономическа политика

Европейската агенция Евростат поставя Гърция сред страните с най-висока инфлация на хранителните стоки и горивата на фона на призиви на опозицията правителството да намали данъците. Гръцката опозиция атакува правителството на Кириакос Мицотакис за неуспешна и дори "вредна за страната" икономическа политика на базата на последните данни от..

публикувано на 23.04.24 в 13:01

ГИТ отчита ръст на трудовите злополуки

Главната инспекция по труда (ГИТ) отчита ръст на трудовите злополуки в страната, като от началото на годината смъртните случаи са 37. Това съобщи в Шумен изпълнителният директор на инспекцията инж. Екатерина Асенова. Компетентни институции и социални партньори се събраха в Шумен на поредна среща, част от кампанията "Прибери се у дома след..

публикувано на 23.04.24 в 12:55
Среща на млекопреработватели във Велико Търново

Увеличаваме вноса на по-евтини млечни суровини от Украйна

Украинската асоциация на млекопреработвателите има намерения двойно да увеличи вноса на свои суровини на българския пазар. Това стана ясно при първата среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите, която се проведе във Велико Търново. Идния месец предстои онлайн среща между новия служебен български министър на..

публикувано на 23.04.24 в 12:55

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от..

публикувано на 23.04.24 в 12:44