Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обяви нови мита от 10% за китайски стоки за $300 млрд.

Ако се налага, ще вдигна новите мита до 25%, заплаши президентът на САЩ

| обновено на 02.08.19 в 08:06
Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще наложи нови тарифи на Китай. Мярката се отнася до внос на стойност 300 милиарда долара. Новината идва ден след като приключи поредният кръг от преговори между САЩ и Китай за търговско споразумение.

В Туитър Тръмп обяви, че митата ще засегнат оставащите 300 милиарда долара от стокообмена между двете страни. Другите 250 милиарда долара вече попаднаха под удара на тарифи. Според Тръмп новите мита ще са от 10% и ще влязат в сила от 1 септември.

След неочакваната стъпка на  Белия Дом американските пазари регистрираха рязък спад като индексът Дау Джоунс загуби 300 пункта в рамките на минути след новината. Това бе в контраст с оптимистичните показатели в началото на търговията след свалянето на лихвения процент от Федералния резерв в сряда.

Държавният глава настоява, че Китай, а не американските потребители ще са потърпевши от решението му, но някои икономисти заявиха, че стратегията му води до несигурност и обезсърчава инвестициите.

Пред репортери в Белия дом Доналд Тръмп допълни, че може да вдигане допълнително, или пък да понижи тарифите, в зависимост от напредването на търговските преговори с Китай. Той също така отбеляза, че новите мита от 10% ще бъдат въведени за краткосрочен период и че те могат да бъдат отменени поетапно.

Президентът на САЩ обаче подчерта, че в последствие новите мита от 10% за вноса на китайски стоки за 300 млрд. долара могат да бъдат вдигани до 25%, ако се налага.

Освен това американският президент смята, че китайският лидер Си Цзинпин иска да бъде постигнато търговско споразумение, но че той не се придвижва достатъчно бързо в тази посока. Той каза, че ще облага китайските стоки, докато двете страни не успеят да постигнат споразумение и че ако Китай реши да спре да търгува със САЩ, това не би представлявало проблем за него.

Решението за допълнително обмитяване на внасяните в САЩ китайски стоки беше взето, след като търговският представител Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин информираха Тръмп за проведените от тях разговори с китайските преговарящи, които се състояха по-рано тази седмица в Шанхай.

"Когато хората ми се прибраха, те казаха: "Ние разговаряхме. Ще имаме още една среща в началото на септември. Аз има казаха: "Това е добре, но докато нямаме споразумение, ние ще ги облагаме с данъци ", посочи Тръмп пред репортерите.

Според източници на Ройтерс, запознати с въпроса, Доналд Тръмп се е разстроил и е написал серията туитови със заплахите за въвеждане на нови мита, малко след като Лайтхайзър и Мнучин са му казали, че Китай не е направил съществена промяна относно позициите си в преговорите.

Говорейки малко по-късно на митинг в Синсинати, след като обяви нови тарифи за Китай, Тръмп заяви, че "САЩ, по дяволите, ще облагат Китай с мита, докато няма сделка". От Националната федерация на търговците на дребно заявиха, цитирани от АП, че наложените мита през изминалата година не са дали резултат и допълнителни мита само ще доведат до застрашаване на американски работни места и ще покачат цената на стоки от ежедневието.

Топ демократът в Комисията по финанси към Сената Рон Уайдън коментира, че подкрепя твърди мерки спрямо Пекин, но според него въвеждането на мита показва, че президентът няма стратегия за принуди Китай да играе честно.

Случващото се е поредният пример за ескалиране на напрежението в търговските отношения на САЩ и Китай на фона на преговори, които не дават резултат.

Тръмп обяви, че разговорите продължават, но в същото време обвини Пекин, че не спазва обещанието си да купува повече американски продукти за селското стопанство и че не прави достатъчно да ограничи продажбите на синтетичния опиат фентанил.

Тези негови коментари обаче са в противоречие с информация на Министерството на земеделието на САЩ също от четвъртък, че през седмицата до 25-и юли е имало покупки на американска соя от страна на Китай в размер на 68 хиляди тона.

Това е първата продажба на американска соя на частен китайски купувач, откакто Пекин предложи преди повече от година да отмени наложените 25-процентните мита върху вноса на соя от САЩ.

Малко преди американският президент да обяви намерението си за нови тарифи, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е обезпокоен от напрежението между двете най-големи световни икономики. Пред репортери той каза, че трябва да „се поучим от уроците от Студената война“.

Гутериш коментира, че при сегашните условия вижда възможност да се появят два съревноваващи се блока с противоречащи си геополитически и военни гледни точки. Но допълни, че все още има време да се избегне подобен сценарий.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за народни танци "Жътври", както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и..

публикувано на 24.04.24 в 14:57

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" ОДМВР – Плевен в хода на специализирана операция. На основание чл.83 от ЗМВР е извършена проверка в дома на 42-годишен...

публикувано на 24.04.24 в 14:52

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на плановете на потребителите за празника. Едва 9% от гърците имат възможност да посетят заведение за..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. 88 са утвърдените паралелки в областта за прием след 8 клас, като 35 са за профилирана подготовка.  Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Димитър Трендафилов, председател на Общински съвет - Силистра

В Силистра спорят дали да има работна група към председателя на Общинския съвет

Общинският съвет в Силистра потвърди и прегласува свое решение, върнато от Областния управител, свързано с Правилника за работа и организация на местния парламент. И тъй като това е трето върнато решение, а има и едно, което се оспорва в Административния съд, във въздуха витае въпросът "Тенденциозно ли се връщат решенията, или става..

публикувано на 24.04.24 в 14:24
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър" и за да се защити, извади пистолет. "Прецених, че е..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. В Европейската имунизационна седмица от здравното министерство..

публикувано на 24.04.24 в 14:11