Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Номинацията на Георгиева за шеф на МВФ е поредният успех на Франция

Кристалина Георгиева
Снимка: БТА


Номинацията на Кристалина Георгиева за европейски кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) е поредният успех на Франция, заяви в предаването "Преди всички" бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Франция застана зад Урсула фон дер Лайен като кандидат за председател на Европейската комисия и зад Кристин Лагард - като управител на Европейската централна банка.

"Това, според мен, е всъщност поредният успех на Франция и затвърждаването на президента Макрон като наследник на овакантяващия се трон на лидер на Европейския съюз. Наистина, госпожа Георгиева, както и госпожа Фон дер Лайен, макар че една българка, а другата – германка, и двете кандидатури всъщност бяха на Франция. Франция успя, даже и с противопоставяне със своя дългогодишен партньор – Германия, говорейки за кандидатурата на госпожа Георгиева, да се пребори и да спечели поредната номинация. Господин Марнон, въпреки че загуби в собствената си държава изборите за ЕП от г-жа Льо Пен, успя така да позиционира своята партия и своите депутати в ЕП и да бъде всъщност с баланса, който да определя политики на ЕС. Вижда се, че вече трета кандидатура на Франция – в това число и преминаването г-жа Лагард от МВФ в ЕЦБ - успява да премине през наистина много разединения Европейски съюз", коментира Керемедчиев.

Според него най-сериозният конкурент на Георгиева за поста в МВФ е бившият британски финансов министър Джордж Озбърн:

“Тук отново се връщам на голямата игра, която започва в момента да се играе след избирането на г-н Борис Джонсън за премиер на Великобритания. САЩ да направят този реверанс към него срещу, разбира се, по-близки отношения между двете държави“.

Керемедчиев не очаква директни ползи за България, ако Георгиева оглави институцията: "Тъй като МВФ не е това, което беше преди 20 години или когато България се нуждаеше от помощта в началото на 90-те", но българската кандидатура е много положителна за страната.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: За мен е чест да съм кандидатът на ЕС за шеф на МВФ

Бившият български еврокомисар Кристалина Георгиева е кандидатът на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд , решиха снощи финансовите министри от съюза. Тя спечели надпреварата срещу бившия председател на еврогрупата -..

обновено на 03.08.19 в 19:27
Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева е европейският кандидат за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева бе определена за европейския кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд, съобщи агенция Ройтерс.  Георгиева, която е главен изпълнителен директор на Световната банка, се конкурираше с още четирима..

обновено на 03.08.19 в 01:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54