Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от Босилеград имат проблеми при издаването на шофьорски книжки след изкаран курс в Кюстендил

Българи от сръбския Босилеград алармират, че има проблем при издаването на шофьорски книжки за тях след изкаран курс в автошколите в Кюстендил.

В Културно-информационния център в Босилеград вече са постъпили десетина подобни оплаквания, обяви ръководителят на центъра Иван Николов. Той съобщи, че с писмо са информирали за проблема министъра на вътрешните работи и българския консул в Ниш.

Още на 26 юли тази година от името на Демократичния съюз на българите в Босилеград внесли писмо до министъра на вътрешните работи Младен Маринов за неправомерни, според сънародниците ни, действия на органите на КАТ-Кюстендил срещу българите от Босилеград с придобито българско гражданство. Директорът на центъра Иван Николов:

„Не искат да им вземат документите. Това продължава месеци наред, от началото на новата година“.

Издаването на свидетелство за управление на МПС от сектор „Пътна полиция“ се осъществява при стриктно спазване на европейското и на българското законодателство. е отговорът на Областната дирекция на полицията. Според нея откази за издаване на свидетелство за управление на МПС не са правени на основания, които не са предвидени в нормативната уредба с уточнението, че постоянният адрес на гражданите не винаги се припокрива с адреса на обичайното им пребиваване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Минчев

Никола Минчев: Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е изненадваща

Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е сериозен политически ход, коментира депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.  Смяната на дипломат №1 обаче е изненадваща, седмица след като служебното правителство пое властта, смята още Минчев: "По принцип е изненадващо една седмица след съставянето на кабинета да се правят предложения за промени от страна..

публикувано на 16.04.24 в 16:09

Кипър с нови мерки срещу нелегалните мигранти

Кипър предприе нова мярка за ограничаване на масовите пристигания на мигранти, основно сирийци, по море. От днес негови кораби патрулират край бреговете на Ливан, за да възпират отплаващите от там лодки преди зоната на отговорност на Кипър. Това е първият път, когато кипърски флот навлиза в международни териториални води заради миграционните..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Бюджетната комисия одобри промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия на НС одобри на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Тя е част от приложенията в Бюджет 2024 и се налага да бъде гласувана и в Народното събрание.  Текстовете бяха одобрени с леки технически корекции.  В програмата има 2258 проекта.  По последни данни от около две седмици - в Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 16:01

Британска авиокомпания отмени всичките си полети до Тел Авив до 27 октомври

Британската нискобюджетна авиокомпанията Easyjet потвърди, че е отменила всички полети до Тел Авив до 27 октомври във връзка с нападението на Иран срещу Израел. Авиокомпанията едва наскоро възобнови услугите си в региона, след като първоначално ги спря след атаките на "Хамас" през октомври. Изпълняваше се около една трета от нормалния..

публикувано на 16.04.24 в 15:58
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които..

публикувано на 16.04.24 в 15:57
Израелската ПВО-система

Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран

Израелското военно правителство и днес ще обсъжда възможния отговор на иранската въздушна атака през уикенда. Това твърди официален представител, цитиран от Ройтерс, който не е посочил точен час, в който дискусиите ще се проведат. Докато обмисля как да отговори на атаката, израелското външно министерство обяви, че е потърсило съгласието на..

публикувано на 16.04.24 в 15:36
Капитан Мария Крашевска

С 18% жени в армията България е на 4-то място сред страните в НАТО

18 процента от Българската армия е съставена от дами. Това ни нарежда, поне засега, на 4-то място сред страните в НАТО по дами в армията.  20 години след членството в НАТО България има напредък в интегрирането на дамите в командните структури. Но още няма дама на най-висшата военна длъжност.  Това са изводите от разговора с капитан Мария Крашевска,..

публикувано на 16.04.24 в 15:18