Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Сливен призова протестиращите при село Крушаре да прекратят блокадата на пътя

| обновено на 06.08.19 в 12:02
Протестиращи заради принудително избиване на домашните свине са затворили пътя Ямбол-Сливен.
Снимка: БГНЕС

Пети ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре от протестиращи срещу мерките предприети от държавата за избиване на дворните прасета като мярка за ограничаване на африканската чума по свинете (АЧС). През блокадата се пропускат само автомобили на Спешна помощ.

Обходният път от Сливен за Ямбол е през селата Камен - Жельо войвода- Кабиле. 

Нощта е преминала спокойно, без провокации, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева. Снощи към тях са се присъединили и хора от Перник. 

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски призова протестиращите при село Крушаре да прекратят блокадата на пътя и да изпълнят препоръките на ветеринарните власти за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. Обръщението си към тях той направи на извънреден брифинг, на който присъстваха всички заинтересовани институции в региона.

„Дебело искам да подчертая, че до момента прояваме търпение и толерантност, но това търпение и толерантност не може да продължава до безкрайност. Не мога да се съглася с правото на протест на 20 човека, срещу правото на свободно, нормално придвижване на хиляди други граждани. “ Така областния управител Чавдар Божурски коментира протеста и блокадата на пътя Сливен-Ямбол.

"От всяка една страна трябва да се проява и търпение и разбиране. Общо взето от наша страна ние го проявихме. Сега очаквам от другата".

Той каза още, че по негова информация, участващите в блокадата не от региона и не отглеждат животни.

"По последна информация местните стопани почти приключиха участието си в протеста, така че призовавам да осъзнаят и приемат реалността. И най-важното да се съобразят с нея".

Божурски съобщи още, че до момента в областта са унищожени 4 763 домашни прасета, а все още неликвидирани са 1235.

От вчера ветеринарните власти извършват проверки в стопанствата по селата, като дезинфекцират местата, където са отглеждани вече закланите животни, а ако има живи, те ще бъдат умъртвени с ток. Към момента се проверява 3-километровата зона около големите промишлени свинекомплекси в района. Предстои да бъдат проверени близо 100 села в Сливенска област.

По рано днес пред БНР Стефан Стефанов - един от протестиращите, който има четири прасета и не иска да ги убива, коментира дали очаква хора от други градове да се присъединят, освен тези от Перник, които вече са подкрепили протеста:

Очакваме – имаме обаждания, да не казвам откъде, защото ще ги спрат. Спират ги като чуят, че идват при нас. Полицаите ги спират, прихващат ги, казват им, че протестът не бил законен - не ги допускат“.

“Безсрочна ще е блокадата до постигане на това, което искаме. Това е безумие да убиват здрави прасета и плюс това те не са взели мерки. Аз идвам от 300 километра, от турската граница, от гората идвам преди седмица и половина, нито един не ме спря някъде да ми обезпаразитят колата. Ние чакаме да се разпространи тази болест, да пламне цяла България“, коментира още протестиращият Стефанов.

Протестиращите коментираха, че отстояват до край исканията си за спиране на евтаназията на прасетата отглеждани в домашни стопанства.

"Пречим, да, наистина пречим, но пречим, за да ни обърнат внимание. За да затрудняваме хората имаме проблем. Имаме проблем, който искаме да се реши, а така да си говорим само по микрофоните няма да стане".. 

Днес стана ясно още, че вече са определени местата за загробване на намерените живи прасета в стопанствата от ветеринарните власти. 


Репортажа на Стоян Радев можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00