Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кокалов: Уволнението на Мая Илиева е заради нарушение на трудовата дисциплина

Иван Кокалов
Снимка: БГНЕС

В коментар за уволнението на медицинската сестра Мая Илиева, Иван Кокалов -  вицепрезидент на КНСБ, заяви, че вече е защитавал от уволнение Илиева за синдикалната ѝ дейност. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Кокалов уточни, че дисциплинарно ѝ уволнение е заради нарушения в трудовата дисциплина:
     

“Синдикатът не уволнява, уволнява работодателят, ако някой е недоволен, той трябва да съди работодателя и да докаже, че работодателят в мотивите си не е прав. Това, което аз направих, е да изпратя нарушенията, които са описани от работодателя, и да кажа дали това е достатъчно основание ние да дадем съгласие. Моят изпълнителен комитет даде съгласие, а Мая Илиева се опитва да внуши, че е жертва на нейната дейност, а всъщност тя е жертва - в кавички, на нарушенията на трудовата дисциплина, описана от работодателя. Синдикатите не уволняват, те защитават, но защитават работниците, които си изпълняват трудовите задължения, независимо дали са синдикални, или не синдикални членове“.

“Пак казвам, ако тя не е доволна и не е съгласна с това, тя има право да се защити в съда като всеки един гражданин. Но тя се опитва персонално да ме напада, защото аз съм в отпуск даже не съм чел нападките, бяха ми предадени. Но аз съм накарал моя адвокат, моите колеги да съберат данни. Аз ще я съдя в персонален план, защото аз съм публична личност. Тя стана публична от няколко месеца“, заяви Кокалов пред БНР.

Интервюто на Мария Костова с Иван Кокалов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сестра Мая Илиева в студиото на

Медицински специалисти разпространиха декларация в подкрепа на Мая Илиева

Сдружението на медицинските фелдшери и лекарски асистенти разпространи декларация, в която изразява подкрепа към уволнената медицинска сестра Мая Илиева - един от организаторите на протестите на медицинските специалисти в страната през март тази година -..

публикувано на 06.08.19 в 09:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии...

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е..

публикувано на 19.04.24 в 07:41
Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към ВСС обсъжда във Велико Търново последните промени в Конституцията

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се събира във Велико Търново за дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. В..

публикувано на 19.04.24 в 07:33
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер. Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на..

публикувано на 19.04.24 в 07:30

Пари за седем министерства и 23 точки в заседанието на служебния кабинет

Служебното правителство се събира днес на второто си редовно заседание с предварителен дневен ред от 23 точки. Допълнително средства ще се отпуснат на първостепенни разпоредители с бюджет, както и на седем министерства, като в 2 от тях - това на..

публикувано на 19.04.24 в 07:26

Депутатите обсъждат отлагането на либерализацията на пазара на тока

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се предвижда отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на ток  на едро. Днес е предвиден и първият редовен парламентарен контрол на служебното правителството,..

публикувано на 19.04.24 в 07:25

БЧК възобнови програмата за хранителни помощи. Как се получават?

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива..

публикувано на 19.04.24 в 07:01