Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната гейм индустрия стъпва в България

Георги Динчев

Докато страната ни очаква японска компания за производство на автомобили да инвестира тук, Япония вече прави инвестиции в IT сектора.

Георги Динчев отговаря за работата в българския клон на студио за разработка на компютърни игри, свързано с японската компания "SEGA". Казва, че подобен център отваря вратите за мнозина към гейм индустрията и ще изберат своя кариерен път в нея.    

Като шега той разказва историята, че ъпргрейдът на машините и сървърите бил такъв, че трябвало да вкарват част от оборудването през огромните прозорци на офис-сградата. Но шегата, която всъщност е истина, илюстрира мащаба на желанието България също да е част от голямата гейминг индустрия.

„Хубавото тук е, че английското студио, което е фирмата-майка, хората там са много отворени, правим много обучения. Правили сме обучения с хора, които са работили по „Властелинът на пръстените“, големи фирми в световен мащаб, за да добием и вземем този опит тук“, коментира Динчев пред "Хоризонт".

Искат да правят по-големи игри и да стигнат стандарта на най-високобюджетните продукции. „Искаме да можем абсолютно всички дисциплини, които са включени в разработката на такава игра, да ги правим тук, в София, така че да имаме пълен креативен контрол и всички решения, които взимаме, да зависят от нас“, подчертава Георги Динчев, който допълва, че е голямо удовлетворението да проследиш един продукт от зародиш до завършването му.

Георги Динчев

„И нашата цел е да правим все по-успешни неща, за да може да се разрастваме тук, в България. Има много хора, които заминават на Запад, просто защото този сектор до скоро го нямаше или поне не беше толкова развит.“

Има инвестиции в България, твърди Георги Динчев и намира по-скоро за политическо говорене част от критиките, че не се инвестира достатъчно. Уговорката е обаче че IT секторът е предпочитан от чуждите компании у нас. Георги Динчев смята, че и бизнесът тук трябва да покаже желание за работа. 

„Нужни са ни хора с хъс, с желание да правят игри и да постигнат качество – качеството е най-важно“, уточнява Динчев.

Хубавото на това, че японската компания ситуира у нас център за контрол върху качеството на игрите е, че това е начална стъпка за влизане в game индустрията, пояснява Георги Динчев. „Да разберат какви са процесите и да се ориентират какво искат те да правят – дали ще бъде game дизайн, дали ще бъде анимация, дали ще се занимават със звук.“

„Игрите са индустрия с много висока добавена стойност. Те генерират много  приходи в световен мащаб. Да вземем примерно Minecraft, създадена от един човек и той го продава на “Майкрософт“ за три милиарда.“

Най-малкото трябва да има симбиоза между тази индустрия и образованието, коментира още Георги Динчев. „За да може да излизат талантливи кадри, които да имат някакво базово ниво.“

Японският външен министър Таро Коно по време на посещението му в България заедно с Георги Динчев

Георги Динчев се срещна с японския външен министър Таро Коно и изпълнителния директор на компанията-майка  в Токио Тацуюки Миядзаки. И чу от Миядзаки, че България има големи възможности в IT сектора. 

„Трудно намираме хора за тази индустрия. На глобално ниво сме изправени пред конкуренцията на Китай. Те купуват постоянно студия и разработчици на игри. Нашите проучвания показват големия потенциал и Източна Европа. Преди да продадем игрите, ние трябва да сме сигурни, че са направени нужните тестове. И затова се надяваме, че това място тук може да стане централно за тестването на игрите. Защо България? Заради потенциала в гейм индустрията тук. Имате чудесни кадри, от които можем да избираме. И дори да и е малка, гейм обществото е добро. Добри училища има тук, които дават качествени таланти. Цената за качеството, което получаваме тук, е конкурентна. Очакваме да увеличим служителите. Като правим бизнес тук, очакваме да го разширим и в други страни от Евросъюза.“

Георги Динчев от фирмата за игри казва, че институциите съдействат. И е сигурен, че дори и новите тенденции да се използва изкуствен интелект в IT сферата, няма да попречат на търсенето на кадри. 

„Възможно ли е изкуственият интелект изцяло да направи една игра от – до? Директно казвам: не, не е възможно, по никакъв начин.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35