Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският зоопарк - пъстър свят от редки видове

Зоологическата градина се гордее с колекцията си от бели животни

В началото на годината паркът за диви животни Zoo Бургас се сдоби с нов обитател - двугърбата камила Бейби.
Снимка: БГНЕС

Условия, подходящи за шест групи хищници има в бургаския лицензиран зоопарк. Над 650 са обитателите на зоологическата градина, която се слави с колекцията си от бели животни. 

"Имаме и потомство в бяло, бели елени лопатари, бели пауни, бели нанду щрауси, белите полярни вълци, които са номер едно при нас. Общо са, може би, над 10 видовете животни и птици, които са в бял цвят в зоопарка ни", разказа пред "Хоризонт" собственикът Кръстьо Дъбов. 

Предстои изграждането на волиера за бял тигър. Зоопаркът разполага с необходимата площ, но строителството на подобно съоръжение е скъпо, особено, когато е съобразено с нуждите на животното и се доближава максимално до условията в дивата природа. 

В зоопарка има и естествено езеро, без циментови основи. Там са настанени щъркели, пристигнали от природозащитни организации. 

За комфорта на животните и посетителите за сянка се използват платнища от чадъри, а в най-горещите дни се пуска и системата за оросяване. Така при екстремни жеги температурата може да падне с около 10 градуса.

Всяка година в бургаския зоопарк се раждат и много бебета. Пет малки вълчета и седем носати мечета вече са заминали за приятелски зоопаркове из Европа. Потомство се чака и от алпаките. "Най-новото попълнение са черните муфлони, които са също сензация, много редки са като вид", сподели още собственикът. Подобно животно не се среща в дивата природа, а е плод на продължителна селекция. 

Впечатляваща е колекцията от пауни, събирана над 20 години от Южна, Северна Америка и Индонезия.  В зоопарка има 29 вида, общо около 340 птици, включително и малки паунчета. Друг интересен обитател са кокошките Аям Кемани. Описани са за първи път през 1920 година от холандски колонизатори. Необичайни са с черния си гребен, клюн и език. "Дори месото им е черно", пояснява Дъбов.

В естествена среда рядко се срещат бели елени лопатари, тъй като трудно могат да се скрият от хищници и ловци. Елените не са албиноси. Цветът им е постигнат след дългогодишната работа на специалисти по селекция. В бургаския зоопарк може да видите още седем бели кенгура, двойка бели вълци и сребърни лисици, които съжителстват заедно със спасените от дивата природа обикновени екземпляри.

Сред любимците на посетителите, особено на децата, е ламата, от която всеки иска да бъде наплют за късмет. 

Бургаският зоопарк разчита на посетителите, осиновителите и приятелите си, за да се развива. "Водя приятели, да разгледат, защото тук има животни, които не могат да видят навсякъде. Тук е много хубаво предимство, че позволяват да храниш животните. Те си имат специална храна ", споделя изпълнителят и композитор Георги Милтиядов. Той е най-новият осиновител в зоопарка и се грижи за едно от белите кенгура.

Осиновителите поемат месечната издържка на избраните питомци, измислят им имена и се грижат за тях. Животните са дружелюбни, а ниската цена за вход предлага на посетителите възможност за незабравими емоции сред екзотичните видове.

Още за това кой обитава зоопарка в Бургас слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38