Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как може да предотвратим насилието над деца

Мария Брестничка
Снимка: Емил Николов

Случаят в с. Сотиря за съжаление не е изолиран сам по себе си, коментира пред БНР Мария Брестничка от Национална мрежа за децата, която разпространи тъжната статистика, че само за първите 6 месеца на миналата година у нас са убити 30 деца, от тях 26 под 14-годишна възраст.

В предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ Брестничка коментира, че наред с това има 241 деца за първите 6 месеца от 2018 г., които са станали жертва на блудство или изнасилване, а 137 други са били жертва на някакъв вид телесна повреда.

„Тези цифри говорят, че имаме наистина много сериозен проблем с насилието над деца, независимо къде се случва – навън на улицата, в училище или вкъщи. От друга страна това поставя пред нас един въпрос, на който ние от Национална мрежа за децата не виждаме отговор в момента, а именно не само за това кой е виновен, но и какво правим да не се стига дотук“, отбеляза Брестничка.

Много от съгражданите ни споделят това чувство на безнаказаност от страна на извършителите. „Несъмнено те трябва да бъдат наказвани, но това не е единствената тема и обект на законодателни промени, които трябва да бъдат обсъждани. Трябва да говорим и затова кои са условията, довели до тази ситуация“, допълни тя.

Нужно е да се адресират комплексните причини за насилието.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Диляна Маркова: Законът не се прави за частни случаи

"Съкратеното съдебно следствие е въведено с цел да се гарантира справедлив процес в разумен срок, което е право, защитено от Европейската конвенция по правата на човека. То има много разумно място в наказателния процес".  Това каза пред БНР юристът..

публикувано на 20.08.19 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса мини „Марица Изток“

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса мини „Марица Изток“, стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие. Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи..

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е..

публикувано на 25.04.24 в 16:35