Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отборът на надеждата дава шанс за интеграция и учи да играеш със сърце

4
Методи Асенов, Виктор Кирков и Асен Трайков в студиото на "Нощен хоризонт"
Снимка: Евелина Стоянова

Момчета от институциите и ромските махали, младежи в процес на рехабилитация от наркозависимост, бежанци – всички те имат своя втори шанс в Отбора на надеждата. Тази година всички момчета от отбора ходят редовно на училище. Избрани представители се включиха в световното първенство по футбол за бездомни в Уелс.
     

Проектът Отбор на надеждата съществува от 2011 година. За този период през отбора са преминали над 500 момчета от различни населени места.

Виктор Кирков е създател на футболния отбор на надеждата.

„Даваме шанс, защото от самите момчета зависи дали ще се развият или не. Ние просто предоставяме тази възможност – да изградят своите личностни качества чрез тренировките, които провеждат, чрез участието на турнирите, селекционните в София. И впоследствие осем от тях пътуват всяка година на световни първенства. Догодина ще бъде в Тампере, Финландия, в края на юни е световното първенство“, обясни той в предаването "Нощен хоризонт".

Центърът на надеждата е създаден през 2017 година с финансиране от Европейския социален фонд чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“.

„През този период работихме с над 100 деца от квартал „Факултета“ и от „Резидентни услуги“. В момента имаме около 30 момчета и момичета, основно от квартал „Факултета“ и квартал „Филиповци“.

Освен изграждането на характера, важно е и децата, попадащи в Центъра и Отбора на надеждата, да се образоват. Затова и когато дали старт на отбора, започнали първо с английски език, разказа още Виктор Кирков. „Впоследствие реших да го разширя с български език, с математика, с най-различни други познания, свързани с изкуството.“

16-годишният Асен Трайков е част от отбора. С футбол се занимава от 7-8 години. Учи в гимназия по храни и сладкарски технологии.

Асен признава, че има много хубави спомени, свързани с Отбора на надеждата. „Играехме със сърце и не се отказвахме от нищо, независимо дали ни вървеше играта или не, играехме със сърце. Оставяхме сърцето на игрището.“

„Решавам примерно да се отказвам. Но пък в един момент си задавам въпроса: „А всичко, което досега съм направил, къде отива?“ На вятъра просто", сподели младежът.

Методи Асенов е един от треньорите. Обича да казва на децата, че освен да се интегрират чрез спорта, си трябва и повечко учение.

Асенов е бивш футболист на „Академик“ – София, играл е седем години, но контузия спира развитието му като футболист. „И мечтата ми беше да бъда треньор.“

И двамата му синове са активно спортуващи. Воден от мотото, че спортът е дисциплина, смята, че е запазил своите деца от лоши навици. „Но покрай моите деца запазих много други деца.“

Методи Асенов насърчава младите таланти, като ги съветва ако не могат да станат добри футболисти, да станат поне добри треньори или добри хора. 

Как работи Отборът на надеждата слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Любов Костова

ХI Софийски фестивал на науката започва на 15 май

ХI Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май в "София Тех Парк" и ще събере на едно място над 100 български и международни учени от 12 държави. Те ще покажат необятността и богатството на света на науката и как науката може да бъде открита във всичко, което ни заобикаля. "Ще търсим отговори на още много въпроси, например..

публикувано на 13.05.21 в 12:16

Партии и лидерите им използват все по-усилено социалните мрежи за послания

„Изследвахме как 6 основни политически формации , които участваха в 45-тия парламент, се обръщаха към последователите си във Фейсбук“, каза в „Преди всички“ Лилиян Никифорова от Института за развитие на   публичната среда след приключване на изследването им за партийните послания във Фейсбук по време на размяната на мандати между политическите..

публикувано на 13.05.21 в 08:03
Снимката е илюстративна

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители. " Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума,..

публикувано на 12.05.21 в 19:32

Социалната чайна във Варна - отворена врата към израстването на младежи

В сърцето на старата част на Варна е разположен един специален дом - това е Социалната чайна, която се радва на голяма популярност. Нарича се чайна, защото чаят е търпение, разнообразие, спокойствие, удоволствие и ако обърнем тези думи като прилагателни, те важат и за младежката работа, споделя Мирослава Милева , ръководител на менторската програма в..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Колите на Google отново в България

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си , което не е правено от 2012-та. На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути ", Google Maps ще разчита..

публикувано на 12.05.21 в 12:50
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Трябва да се намери прокурор, който да каже, че царят е гол

Правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев определи като  „нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото“ тезата, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. В интервю за БНР Екимджиев заяви, че „н ищо подобно няма в Конституцията“.  Ако няколко поредни парламента не..

публикувано на 12.05.21 в 08:33
инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“

Предлагат градска железница да свързва Перник и София

Проект за градска железница между Перник и София беше представен от сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". Железницата, свързана със столичното метро, трябва да намали както автомобилния трафик и замърсяването, така и времето за пътуване. Идеята за градска железница между двата близки града идва след анализ на тежкия автомобилен..

публикувано на 11.05.21 в 20:20