Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на надеждата дава шанс за интеграция и учи да играеш със сърце

4
Методи Асенов, Виктор Кирков и Асен Трайков в студиото на "Нощен хоризонт"
Снимка: Евелина Стоянова

Момчета от институциите и ромските махали, младежи в процес на рехабилитация от наркозависимост, бежанци – всички те имат своя втори шанс в Отбора на надеждата. Тази година всички момчета от отбора ходят редовно на училище. Избрани представители се включиха в световното първенство по футбол за бездомни в Уелс.
     

Проектът Отбор на надеждата съществува от 2011 година. За този период през отбора са преминали над 500 момчета от различни населени места.

Виктор Кирков е създател на футболния отбор на надеждата.

„Даваме шанс, защото от самите момчета зависи дали ще се развият или не. Ние просто предоставяме тази възможност – да изградят своите личностни качества чрез тренировките, които провеждат, чрез участието на турнирите, селекционните в София. И впоследствие осем от тях пътуват всяка година на световни първенства. Догодина ще бъде в Тампере, Финландия, в края на юни е световното първенство“, обясни той в предаването "Нощен хоризонт".

Центърът на надеждата е създаден през 2017 година с финансиране от Европейския социален фонд чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“.

„През този период работихме с над 100 деца от квартал „Факултета“ и от „Резидентни услуги“. В момента имаме около 30 момчета и момичета, основно от квартал „Факултета“ и квартал „Филиповци“.

Освен изграждането на характера, важно е и децата, попадащи в Центъра и Отбора на надеждата, да се образоват. Затова и когато дали старт на отбора, започнали първо с английски език, разказа още Виктор Кирков. „Впоследствие реших да го разширя с български език, с математика, с най-различни други познания, свързани с изкуството.“

16-годишният Асен Трайков е част от отбора. С футбол се занимава от 7-8 години. Учи в гимназия по храни и сладкарски технологии.

Асен признава, че има много хубави спомени, свързани с Отбора на надеждата. „Играехме със сърце и не се отказвахме от нищо, независимо дали ни вървеше играта или не, играехме със сърце. Оставяхме сърцето на игрището.“

„Решавам примерно да се отказвам. Но пък в един момент си задавам въпроса: „А всичко, което досега съм направил, къде отива?“ На вятъра просто", сподели младежът.

Методи Асенов е един от треньорите. Обича да казва на децата, че освен да се интегрират чрез спорта, си трябва и повечко учение.

Асенов е бивш футболист на „Академик“ – София, играл е седем години, но контузия спира развитието му като футболист. „И мечтата ми беше да бъда треньор.“

И двамата му синове са активно спортуващи. Воден от мотото, че спортът е дисциплина, смята, че е запазил своите деца от лоши навици. „Но покрай моите деца запазих много други деца.“

Методи Асенов насърчава младите таланти, като ги съветва ако не могат да станат добри футболисти, да станат поне добри треньори или добри хора. 

Как работи Отборът на надеждата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17