Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Йорданова от Добрич участва в симулация на космическа мисия

До 2019 г. през тренировъчния център Space Camp в Измир са преминали над 800 наши младежи

Симона Йорданова от Добрич получи медал от космическия тренировъчен център Space Camp Turkey
Снимка: Мая Щърбанова

Момиче от Добрич беше отличено с медал от космическия тренировъчен център Space Camp Turkey. Симона Йорданова е преборила конкуренцията на стотици деца от десетки държави. От лагера през месец август тази година две деца от България се завърнаха с медали - за най-добра колония на Марс и най-добра емблема на мисията.

Space Camp Turkey в Измир e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток той е и единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp вече 14 години.

Космическият и научен център за обучение Space Camp в Турция е създаден с главната цел да амбицира млади хора от цял свят да изберат за своя кариера областта на науката, математиката и технологиите. По време на лагера се провеждат редица интерактивни симулации, свързани с Космоса, а децата са разделени на отбори и са в непрекъснато състезание помежду си. Това според организаторите на лагера възпитава лидерски качества и умения за работа в екип. 

Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

Подборът на участниците в България се прави на базата на изпратено писмено или видео есе на свободно избрана тема. 16-годишната ученичка от Природо математическа гимназия „Иван Вазов“ в Добрич Симона Йорданова успява да надвие конкуренцията на още 30 деца в Добрич и е сред изпратените с пълна стипендия в Измир. Тя споделя, че интересът й към астрономията е от времето, когато е била съвсем малка.

"Искам да разбера какво има отвъд това, което знаем, че го има. За лагера научих от моя много добра приятелка, която миналата година спечели същия медал, който печеля аз тази година. В началото на годината разбрах, че община град Добрич отпуска стипендия заедно с център за творческо обучение град София и реших, че това е моят шанс, за да отида и аз. Кандидатства се или с есе или с видео есе. Аз писах по темата "Промени ли НАСА света за 60 години". Обърнах внимание главно на стъпването на Луната за първи път", каза Симона пред "Хоризонт".

104 са били децата от България, взели участие в космическия лагер в Измир. Симона споделя, че за сметка на това една огромна страна като Русия е била представена от едва 8 деца. В отбора на Симона са били 16 участници и един ръководител, а медалът й е бил връчен за лидерски качества.

"Конкуренцията, особено за медала, беше много голяма. Имаше много деца, които заслужаваха да спечелят не само този, но и другия медал. По време на целия престой има наблюдения, гледат се много презентации, също така има филми, които се гледат. Много различни тренажори и различни мисии. Бяхме 8 отбора и всички правихме всички мисии. Моят отбор спечели най-добра мисия в совалката дискавъри. Тази мисия представляваше полет до международната космическа станция."

Симона Йорданова разказва, че всичко е много истинско - обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. "Лагерът е направен по подобие на НАСА, тренажори, които използват и самите космонавти. Имаше една совалка."

Симона определя преживяването си по време на лагера от 18 до 24 август като незабравимо.  Там се е срещнала и запознала с деца от различни държави, успяла е и да се сприятели с участниците в нейния отбор.

"Имаше деца от Гърция, от Чехия, от Украйна, от Русия, от Испания и от България. Станахме си много близки, особено с моя отбор за тази една седмица. Беше ни много трудно да се разделим, прибрах се с изключително много нови знания, неща, които досега не съм знаела, някои неща си ги припомних. Информацията, която ни предоставиха, беше наистина много полезна.

До 2019 година през програмата са преминали повече от 800 младежи от цяла България. Миналата година отново ученичка от Добрич - Татяна Иванова, се завърна в България с медал, а тази година тя взе участие в Космическата академия в САЩ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15