Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Николова предлага до 15 години затвор за киберпрестъпления

Под патронажа на вицепремиера Мирияна Николова в София днес се проведе кръгла маса на тема „Новата нормативна уредба в сферата на мрежовата и информационната сигурност - предизвикателства и решения“.
Снимка: БТА

Завишени санкции за киберрекет и киберпрестъпления предлага вицепремиерът Марияна Николова. Така тя отговаря на призива на КРИБ да има по-строги мерки за киберрекет. Темата за промени в закона заради теча на данни от НАП стои, но още няма конкретни предложения.

Марияна Николова каза, че санкцията трябва да е до 15 години затвор.

„Минимални са изискванията, според мен, на съставите но Наказателния кодекс(НК). Така че аз предлагам разпоредби от 5 до 15 години. По отношение на киберрекета също ще бъдат направени промени в НК, както и ще бъдат предложени промени в специализираното законодателство“, обясни тя.

На Съвета по киберсигурност ще бъде разгледан и доклада по теча на данни от НАП. След това ще стане ясно какви промени в законите биха били направени, за да няма теч на данни. Вицепремиерът Мариана Николова не се ангажира да коментира дали глобата за НАП за теча на данни е достатъчно голяма.

Ниските санкции не плашат хакерите

От Българската асоциация по киберсигурност казаха, че хакерите не се плашат от ниските санкции.

„Тези последствия са много малки, те предпочитат да рискуват, досега няма осъден хакер в България“, каза Мирослав Стефанов от асоциацията по киберсигурност.

И затова поиска от вицепремиера да има регистър на фирмите, извършващи тестове за сигурност. Както и да има списък на IP адреси, които със закон да бъде забранено да бъдат сканирани.

„Едно от нещата, които се правят в западните държави е, че има определени IP адреси, които са забранени да бъдат сканирани. Ако може държавата да има такива определени IP-та, които някой започне да ги сканира какви уязвимости имат – естествено това ще бъде някаква атака“, каза Мирослав Стефанов.

„Регистър на фирмите, които правят одит. Разбра се, че одитът – тестването за намиране на уязвимостите в дадена система, трябва да се прави от първостепенни специалисти. В световен мащаб има няколко сертификата в информационната сигурност и по този начин фирма, която иска да спази закона, да види кои са фирмите, към които може да се обърне“, добави той.

Увеличение на проверките за уязвимост на системите

Председателят на Държавната агенция електронно управление Атанас Темелков каза, че след теча на данни от НАП са се увеличили случаите на проверка дали определени системи са уязвими.

„Това увеличение съществуваше и преди НАП, но явно се изрази след случката с Националната агенция за приходите, вероятно продиктувано от това, че доста хора проявиха интерес и любопитство към състоянието на мрежовата информационна сигурност в самите системи. През последните две седмици виждаме лек застой в тази част, затова мисля, че ще се върнем в нормалното русло“, каза той.

Според статистиката на агенцията от август миналата година до юли 2019-а засегнатите IP адреса са над 2,3 милиона, има регистрирани над 2000 сигнала за киберинциденти, което е увеличение с 33 процента. Увеличение има при инсталирането на злонамерен код, фишинг, отказ от услуга и опит за проникване.

Държавната агенция електронно управление определя теча на данни от НАП като „най-значителният инцидент в страната“.

След случая в НАП в различни сектори са на различно ниво за проверка на сигурността. В транспорта се подготвят тестове за информационните системи. В енергетиката вече има проведени обучения за киберсигурност на служители на ЕРП-тата, симулирани кибератаки. В здравеопазването тепърва предприемат мерки и правила за защита. А в регионалното министерство правят подготовка за проверка кои от системите им зависят от мрежи и информационни системи. Търсят и експерти по информационна сигурност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11