Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп уволни съветника си по националната сигурност Джон Болтън

Джон Болтън
Снимка: БТА

Информирах Джон Болтън миналата вечер, че неговите услуги повече не са нужни в Белия дом, написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър.

Джон Болтън пое поста съветник по националната сигурност на Тръмп през април.

„Категорично не съм съгласен с много от неговите предложение, както и други в администрацията. Поради това поисках от Джон оставката му, която той даде тази сутрин. Благодаря на Джон много за службата му. Ще посоча нов съветник следващата седмица“, допълни Тръмп.

Болтън бе третият на поста от началото на мандата на Тръмп през януари 2017 г. 

Уволняването му идва след спор между двамата относно мирните преговори с талибаните, които по-рано Тръмп обяви за мъртви.

Минути след съобщението на Тръмп Болтън написа в Туитър, че той си е предложил сам оставката, но президентът му казал да я обсъдят утре.

Уволнението на Болтън дойде като изненада за мнозина в Белия дом. Само час преди туита на Тръмп пресслужбата (на Белия дом) съобщи, че Болтън ще участва в брифинг заедно с държавния секретар Майк Помпейо и с финансовия министър Стивън Мнучин, отбелязва Асошиейтед прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За участъци 1, 2 и 3 са подписани тристранни споразумения между Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 29.03.24 в 16:27

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд. По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали. Мъжът, който е представител на фирмата- доставчик, се е опитал да предотврати падането на количката с товара, но не е успял и..

публикувано на 29.03.24 в 16:24
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет с малко над 1,1 млн. лeва в Павликени ще бъде изцяло ремонтирана улица..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите излязоха в почивка заради предложение промяната да се гласува окончателно.  От..

публикувано на 29.03.24 в 16:00

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство.  Това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното министерство подготвя.  Министърът на труда в оставка Иванка Шалапатова обясни, че новият вид..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени и посетителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49