Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Сподели Нощта" е мотото на Нощ Пловдив 2019

Доброволците на "Нощ" в Пловдив са вече на възрастта на арт инициативата, коятто прави четиринадесетото си издание

Веселина Сариева
Снимка: БГНЕС

14-тото издание на арт инициативата „Нощ“, която започна навремето като „Нощ на музеите и галериите“, се вписва хармонично в артистичната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019. 
„Както и Седмицата на съвременното изкуство, „Нощ“-та е едно от събитията, които са важни за Пловдив. Нямаме тази история като Седмица на съвременното изкуство, малко по-младо събитие сме, но все пак нашите доброволци са на годините на „Нощ“-та, така че е доста симпатично това случване, културно, в града“, отбеляза галеристът Веселина Сариева.

Куратор на базовата концепция на тазгодишната „Нощ“ е Владия Михайлова, а надсловът на програмата е „Общо място“. 

"Нощ"-та се опитва да даде на всекиго негово място и възможност да начертае своя собствена карта измежду 130-те събития в тазгодишната програма, уточни Веселина Сариева.

Най-дългата "НОЩ" на Пловдив  ще продължи цели  три вечери – 13, 14, 15 септември, под мотото ОБЩО МЯСТО

Програмата през 2019-та ще бъде разпределена по традиция в тематични подпрограми:

МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ, АТЕЛИЕТА – за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството. ГРАД И КУЛТУРА представя културното съдържание на читалаища, театри, библиотеки, общностни и/или религиозни центрове, културни домове, кинозали. KЛУБ И МУЗИКА представя алтернативните клубни пространства в града. ПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства. МАЛКАТА НОЩ по традиция включва събития за най-младата и будна аудитория.

ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА: ОБЩО МЯСТО представя специална селекция на артистични проекти, които организаторите в партньорство с някой от най-активните международни културни институти и посолства подготвят специално за публиката на НОЩта Тази година програмата се разширява като представя събития и в останалите подпрограми на НОЩта.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дани Радичков

Връчват нова национална литературна награда за сборници с къси разкази на името на Йордан Радичков

По случай 91 години от рождението на Йордан Радичков в Берковица ще бъде представен сборник с новели на 23 октомври. На 24 октомври, на рождения ден на автора ще се проведе първото издание на новата национална литературна награда за сборници с къси разкази на името на Йордан Радичков. Той почина през 2004 година на 74 години. "Цялата награда се..

публикувано на 22.10.20 в 13:25

Помните ли баритона Цветан Каролев?

Навършиха се 130 години от рождението на един от създателите на българския оперен театър и дългогодишен солист на Оперната дружба, по-късно на Софийската опера - баритона Цветан Каролев. Уви, днес неговото име е напълно непознато, останал е само един, при това много стар запис на негово изпълнение, който дава съвсем бегла представа за неговото..

публикувано на 22.10.20 в 12:34

Пианистката Мария Кьосева с дебютен албум в Германия

"Piano Pentagon" (Клавирен петоъгълник) е заглавието на компактдиска и то обединява многообразие на цветови багри и музикални възприятия от звуковата палитра на петима известни композитори от клавирната литература: Първи ъгъл: Полифоничен мост - той е между Йохан Себастиан Бах и Феликс Менделсон-Бартолди. Втори ъгъл: Пеещи клавиши - тук са няколко от..

публикувано на 22.10.20 в 12:03

"Камерният свят на Павел Герджиков", описан в книга от Боряна Ламбрева

Повече от 30 години проф. д-р Боряна Ламбрева работи във Вокалния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Като акомпанятор сме я виждали и чували в партньорства с големи имена от оперната и камерната сцена - през юни заедно с примата Красимира Стоянова откриха фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив...

публикувано на 21.10.20 в 21:31
Изпълнение на

Виолистът Владимир Косяненко: "Варненско лято" е фестивалът с най-приятелска атмосфера

Макар и вече в есенния сезон, програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято" продължава и на 20 октомври там звуча италианска барокова музика - в Аулата на Икономическия университет свириха гостите от Италия Марио Карбота - флейта и пиколо, Енрико Казаца - цигулка, и Ансамбъл La Magnifica Comunità. Програмата беше посветена..

публикувано на 21.10.20 в 20:40

Басът Орлин Анастасов влиза в ролята на режисьор

На 23 октомври от 19 часа на сцената в Голямата зала на Доходното здание в Русе ще бъде премиерата на "Севилският бръснар" - комичната опера на Джоакино Росини. Режисурата е на Орлин Анастасов, когото оперните меломани по света познават като прекрасен бас, но сега той ще има своя дебют в ролята на постановчик. Тъй като русенският..

публикувано на 21.10.20 в 19:47

10 години фондация "Йордан Камджалов"

10 години от основаването си отпразнува на 17 октомври фондация „Йордан Камджалов“ с концерт в столичния Военен клуб.  Водещата на концерта, актрисата Биляна Петринска, представи всички страни и постижения на Фондацията, както и да внесе по-личен характер на събитието чрез кратки разговори с участниците. На сцената на Военния клуб..

публикувано на 21.10.20 в 17:42