Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в челните тройки при мъжете и жените в "Пирин Ултра" 66 км. ОБНОВЕНА

Старт по 66 км
Снимка: Таня Иванова

Владимир Милушев от Благоевград е победителят в най-трудния планински ултрамаратон в България “Пирин Ултра”. Той измина 160-километровото трасе за 32 часа и 13 минути. Това е втора победа за планинския бегач в тази дистанция след първото място през 2017 г., когато трасето беше с 10 км по-късо:

"Тази година беше по-трудно, защото беше малко по-дълго трасето, с повече изкачване сумарно, почти 11 000 метра, но за сметка на това пък беше по-красиво, защото видяхме повече от Пирин. Времето беше хубаво, беше хладно през нощта, но много студено чак не е било. Цялата втора половина беше трудна, след като почнаха да привършват силите, но става!" - каза пред БНР Владимир.

Владимир Милушев

При жените първа финишира Мая Танева от Асеновград (43:10:56). 

Близо 100 души стартираха в тази дистанция в полунощ на петък срещу събота. Повече от половината от тях се отказаха по трасето, което се оказа доста технично. 

Втори финишира Иван Геров (33:45:38), който и през 2017 г. зае второто място. Третото място сега е за Патрик Хротек (Patrik Hrotek), Словакия (33:47:26).

Мая Танева

В 8.00 тази сутрин (22 септември) беше и стартът по 66-километровото трасе на "Пирин Ултра", което е етап от Световните серии по скайрънинг. Сред стартиралите бяха и 20 топ атлети от цял свят. Световната шампионка Рагна Дебатс дойде за втори път в Банско, след като миналата година се отказа на Тевно езеро:

"Тази година дойдох отново в Пирин, за да видя цялото трасе и да му се насладя. Така че за първи път ще бягам вече по цялата дистанция”.

(Интервю с Рагна Дебатс очаквайте скоро по програма "Хоризонт"!)

Рагна Дебатс

Рагна победи и през сълзи сподели, че последните 50 метра са били особено вълнуващи за нея:

"Тогава си спомних за миналогодишната победа тук на съпруга ми Пере Аурел. Той направи наистина много добро състезание... Щастлива съм, че спечелих!":

Победител при мъжете е Бенят Мармисол от Франция (7:39:06), който миналата година беше втори и сега избухна в сълзи на финала. След него финишира Андер Иняра от Баския автономен регион на Испания.

Бенят Мармисол

Особена радост за публиката предизвикаха постиженията на българските представители в световния елит Антония Григорова и Кирил Николов-Дизела, които влязоха в челните тройки, съответно, при жените и мъжете:

Антония Григорова

"Гоня отново топ 3, което, знаейки през какво съм минала последните месеци, е малко нереалистично, но със сигурност ще дам всичко от себе си" - сподели преди старта Антония, която миналата година завоюва бронзовия медал. След финала тя разказа, че се е движила по график, въпреки че е имала едно падане, за щастие - "без особени щети".

Иняра, Мармисол, Дизела

"В момента съм в добра форма и мисля, че, ако си изиграя картите добре, имам своя шанс да спечеля" - каза, от своя страна, преди старта Дизела, който в момента заема 13-ото място в световната класация по скайрънинг. На финала той изрази задоволство, че е финиширал с по-добро време (7:42:11), отколкото миналогодишния победител Пере Аурел (7:44:40).

Общо 500 души от 39 държави са участниците в тазгодишното издание на "Пирин Ултра". Награждаването на финалистите в най-дългата дистанция е утре, 23 септември.

Очаквайте разширен репортаж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14