Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран обяви, че представя до дни в ООН план за сигурност в Персийския залив

Президентът на Иран Хасан Рохани (вляво) говори на откриването на военен парад в Техеран.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран ще представи в близките дни в ООН план за сътрудничество за сигурността в Залива между съседните страни, заяви президентът на страната Хасан Рохани при откриването на военен парад в Техеран.

"Иран няма да позволи на никой да нарушава границите му", заяви президентът Хасан Рохани по време на церемония по случай годишнината от началото на войната с Ирак от 1980-1988 година. "Присъствието на външни сили в Залива създава несигурност за региона и за петролната индустрия", каза още Рохани в реч, излъчвана на живо по държавната телевизия.

Според него присъствието на чуждестранни сили в Залива засилва несигурността за региона и за петролния сектор. Пред преминаващата тежка бойна техника, дронове и балистични ракети и големи транспаранти с надписи "Смърт на Израел!" и "Смърт на Америка!" президентът Хасан Рохани обяви, че страната му е готова да прости на съседите си за "миналите грешки" и им "протяга ръка" за "приятелство и братство". 

Рохани за пореден път отбеляза, че страната му подава приятелска ръка на останалите страни от Залива. Имайки предвид арабските страни от Залива, с които Иран има обтегнати отношения, като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), президентът на Иран допълни: „Готови сме дори да не обръщаме внимание на миналите им грешки, тъй като днес ситуацията е такава, че враговете на исляма и на региона, тоест Америка и ционизмът, искат да използват за лоши цели нашите разделения“.

За американците обаче няма място в региона, предупреди иранският лидер: "Навсякъде, където стъпиха американците и нашите врагове, те унищожиха мира – и в Афганистан, и в Ирак, и в Сирия, и в Персийския залив. Тези, които искат да припишат инцидентите в региона на Иран, просто лъжат, както винаги са лъгали. Ако наистина искат сигурност за региона, както твърдят, те би трябвало да спрат да изпращат насам бомбардировачи и всякакви други оръжия. Ако са истински загрижени за безопасността на Близкия изток, то по-добре да спрат да създават оръжейна надпревара в региона".

Напрежението в Близкия изток нарасна, след като миналата година американският президент Доналд Тръмп се отказа едностранно от споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма. През последните месеци Съединените щати засилиха военното си присъствие в Персийския залив – с ударна военноморска група, самолетоносач, бомбардировачи Б-52 и сухопътни части на саудитска територия. А в петък – дни след ракетните нападения срещу рафинерията в Абкайк, за които бе обвинен Техеран – шефът на Пентагона Марк Еспър обяви, че по молба на Саудитска Арабия, в Рияд ще бъдат изпратени допълнителни бойни части.

На сесията на Общото събрание на ООН, която започва на 24 септември в Ню Йорк, Иран ще представи план за регионално сътрудничество, наречен „Надежда“, предназначен да гарантира сигурността в района на Залива, Ормузкия проток и Оманския залив с помощта на страните от региона, посочи иранският президент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той.  СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев? Групата на ГЕРБ-СДС в..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години.  Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока На място са се събрали..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Гласуването на оставката на Желязков като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще е на всяка цена

По същество актът на оставката на Росен Желязков може да бъде тълкуван като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще бъде на всяка цена.  Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев. Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков. Решението беше взето със 129 гласа "за" и 103 "против".  Депутатите то ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12