Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настимир Ананиев: В скала от пет категории 1/4 от пътищата в страната са лоши

Настимир Ананиев
Снимка: Ани Петрова

„За първи път в държавен документ виждам самокритика. За първи път си признаваме, че 1/4 от нашите пътища са лоши в скала от пет категории“. Това каза пред БНР Настимир Ананиев по повод доклад, изготвен от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и публикуван за обществено обсъждане на сайта на институцията. Ананиев е сред учредителите на Института за пътна безопасност, а в предишния парламент беше председател на парламентарната комисия по транспорт.

Част от препоръките на доклада са приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти, за ефективно събиране на наложените санкции и за одити за пътна безопасност на всички пътища, не само на магистралите.

В предаването „Преди всички“ Настимир Ананиев допълни, че статистиката за нарушенията и инцидентите на пътя продължава да не е на добро ниво въпреки започналото подобряване след въвеждането на електронна система.

„За първи път се казва, че ще има много експертиза на тежките ПТП, макар че ме притеснява – досега не е ли имало такава... В доклада не видях думата корупция, което е пропуск ... Трябва да се направи нова философия за пешеходците“.

Като недостатък на доклада Ананиев посочи нереалистичните срокове, поставени за изпълнението на някои от задачите:

„Проблемът е, ако изпуснем сроковете, кой гоним като виновен за това нещо“.

Интервюто с Настимир Ананиев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Капитан Мария Крашевска

С 18% жени в армията България е на 4-то място сред страните в НАТО

18 процента от Българската армия е съставена от дами. Това ни нарежда, поне за сега, на 4-то място сред страните в НАТО по дами в армията.  20 години след членството в НАТО България има напредък в интегрирането на дамите в командните структури. Но още няма дама на най-висшата военна длъжност.  Това са изводите от разговора на колегата ни Добромир Видев..

публикувано на 16.04.24 в 15:18
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентрала

Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS). През последните седмици Русия извършва непрекъснати удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като на 11 март ракети поразиха..

публикувано на 16.04.24 в 15:12
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да си печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши избиратели. Това сподели в интервю пред БНР журналистът Анна Заркова за новата си книга "Бялата..

публикувано на 16.04.24 в 14:59
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа "безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Йоловски се връща като зам.-министър. Главчев назначи 9 зам.-министри в 6 министерства

Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.  На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър  Йоловски - министър на ведомството в..

публикувано на 16.04.24 в 14:01