Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български хотелиери очакват подкрепа от държавата заради фалита на "Томас Кук"

Индикации за проблеми с "Томас Кук" имало още в началото на сезона

Снимка: Даниела Костадинова

„Няма да има туристи, които предсрочно трябва да приключат почивката си у нас заради фалита на „Томас Кук“, защото продължаваме да си обслужваме туристите“. Това каза за БНР Ростислава Димитрова, управител на хотел в Слънчев бряг и член на Хотелиерската асоциация.

Хотелът работи основно с фалиралата компания, която е осигурявала около 80% от туристите през сезона и 100% от туристите за септември.

„Днес имам 209 човека, гости само на „Томас Кук“. Хотелът работи само за тях. Задълженията на туроператора към нас към момента са около 1,5 млн. евро“.

Индикации, че нещо не е наред с туроператора е имало в началото на сезона, но от централата на „Томас Кук“ са изпратили писмо - уверение, че се водят преговори за оздравяването на оператора. Сумите са били превеждани редовно. В края на август обаче е била преведена едва 1/4 от очакваната сума:

„Уверенията бяха, че на първи октомври ще си получим цялата сума“.

Ростислава Димитрова изтъкна, че правителството на Турция и правителството на Гърция ще подпомогнат хотелиерите си за разходите, които в момента правят за гости на фалиралата компания. Тя се надява и българското правителство да подкрепи хотелиерите си.

„Може би ще има хотели, които ще бъдат много засегнати от фалита", сподели тя:

„Тази сутрин получих информация, че „Томас Кук" в Белгия и в Холандия също са фалирали, което още не е потвърдено никъде. Очакваме в утрешния ден да научим дали в Германия ще фалира и какво ще се случи с нея. Имайте предвид, че това е една огромна дупка в целия сектор, което най-вероятно донякъде ще успеят другите туроператори да го поемат, но не се знае доколко. Те са си планирали седалките за догодина и не се знае дали ще могат да ги увеличат, което означава, че ще има спад на нощувките за следващия сезон“.

Вероятно хотелиерите няма да получат последното плащане от туроператора

Близо 55% от хотелиерите в курортни комплекс „Слънчев бряг“ работят с фалиралия туроператор, уточни председателят на сдружението „Клуб на хотелиера в Несебър“ Дияна Колчева. Тя поясни, че по всяка вероятност хотелиерите няма да получат последното плащане от туроператора, което се прави в края на месец ноември, което е около 30%:

„Всичко досега е вървяло регулярно. Остават плащанията, които ще са в края на ноември, и се надявам да не са повече от 30%“.

Проблеми ще има със записванията за сезон 2020 година, прогнозира Колчева. По думите ѝ създалата се ситуация ще повлияе на интереса към туристическите пакети, предлагани от големите туроператори. За да се ограничат загубите за българския туризъм, държавата трябва да се намеси, подчерта тя:

„Затова е добре българската държава да предприеме адекватни мерки по отношение на привличане на индивидуални туристи чрез нискотарифните компании, които кацат на летище Бургас и летище Варна, за да може тази ниша, която ще се отвори от липсата на този голям туроператор, да се компенсира от кацанията на нискотарифните компании“.

Близо 400 000 са туристите на „Томас Кук“, които годишно пристигат в България на почивка. Повечето от тях идват в страната ни през летните месеци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ" Искаме поне веднъж в..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50