Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение помага за борба с насилието

Снимка: animusassociation.org
Ивелина Чоева е модел. Тя е създала мобилно приложение, което помага за борба с насилието в домашна среда. Приложението обединява социалните мрежи и технологии.

"Домашното насилие за жалост е доста наболял проблем в България, но смятам, че не му се дава достатъчно гласност. За моя радост никога не съм била в насилствена ситуация, но вярвам, че нито една жена или дете не трябва да преживяват подобна травма и водена от максимата, че "Заедно можем повече", реших да създам мобилна апликация, която обединява всички съществуващи методи и институции, борейки се заедно срещу домашното насилие и всъщност така се роди "За теб", каза Ивелина Чоева.

Приложението може да се ползва на български и английски език

"Съдържа полезна информация не само за лицата, пострадали от домашно насилие, но и за техни приятели и познати. Апликацията може да прави локализация на жертвата, както и най-близките центрове за подкрепа, според местоположението".

Мобилното приложение за борба с домашното насилие съдържа информация за национални 24-часови линии за помощ, както и бърз бутон за набиране на 112.

"Също така обединихме тест, състоящ се от 13 въпроса, подготвени от тясно специализиран психолог, които целят да намерят отговор дали дадено лице е под някаква форма на домашно насилие. Имаме и опцията "Моят дневник", където може да се проследява и записва всякакъв вид насилие и също така много образователни материали, защото смятам, че промяната започва, когато сме информирани. Много жени и лица, които са под дадена форма на насилие, не осъзнават, че са в насилствена ситуация и смятам, че това е първата крачка към решаването на проблема и справянето с тази обществена болест", допълни Ивелина Чоева.

Чрез приложението ще се чуе гласа на пострадалите

"Това е именно нашата цел - да работим заедно и колкото се може повече хора, повече жени и момичета в риск и пострадали от насилие, да се обаждат, да търсят помощ по-рано, колкото се може по-рано, за да няма именно такива тежки последици от насилието срещу тях", каза Геновева Тишева - член на комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените. Геновева Тишева работи заедно със сдружение "Алианс за защита от насилие основано на пола и членовете му". Сдружението обединява 11 организации от цялата страна.

"Предлагаме денонощни безплатни телефонни линии, като нашата, на Алианса, обслужвана от професионалисти - 080011977, която е свързана към това приложение и приложението я свързва към тази линия и психологическите, социални, юридически консултации. Всичко това се наслагва, тези мерки". 

От 14-и до 21-ви октомври в България ще гостува специалния докладчик на ООН по въпросите за насилието срещу жени, Дубравка Симонович.
 

Повече можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52

Чий е кабинетът и други акценти от отминаващата седмица

Н а 9 април 103-ото правителство на България положи клетва. За пръв път служебен кабинет прави това в Народното събрание, а не пред президента заради промените в Конституцията. Държавният глава Румен Радев не пропусна да го напомни и се разграничи от новия Министерски съвет. Докато в МС старият кабинет предаваше властта на новия,..

публикувано на 14.04.24 в 09:54

Ще донесе ли реформата в ТЕЛК повече негативи, отколкото плюсове?

По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в одобрената реформа на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и разпределение на случаен принцип, както и създаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в сила в средата на годината. Сега в страната действат 75 ТЕЛК комисии . По данни на Министерството..

публикувано на 11.04.24 в 10:55

Арх. Стефан Цонев: Около 65-70% от сградите са некачествено санирани

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани , обяви пред БНР арх. Стефан Цонев.  Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти . Една..

публикувано на 11.04.24 в 10:48