Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Очаквам трудни изслушвания на кандидатите за еврокомисари

Снимка: Иван Русланов, БНР

„Евродепутатите са готови под лупа да разглеждат всеки един кандидат за ЕК и там, където те смятат, че той не отговаря на изискванията, да го „измъчат“ на самото изслушване“. Това заяви пред БНР Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика.

„Очаквам да има доста трудни изслушвания. Има един – двама комисари, за които лично аз имам притеснения как ще минат изслушванията си. Единият от тях беше белгийският комисар, който ще отговаря за правосъдие, който имаше проблем в собствената си държава. Другият, който ми се струва, че може да има тежко изслушване, е комисарят Хосеп Борел, който трябва да е европейски представител по външната политика. Има настроения срещу него в ЕП и те са свързани по същество с неговите политически възгледи“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него българският кандидат Мария Габриел ще е добре подготвена. Стефанов смята, че австрийският кандидат за еврокомисар няма да бъде променен.

„При кандидата на Унгария има доста заплетени неща. Там става въпрос за една по скоро политическа атака. Евродепутатите имат съмнения към цялостната личност на предложения кандидат. Дори Ласло Трочани да успее да премине тази Комисия, той ще има големи проблеми по време на изслушването. Той е човекът, който носи вина за обтегнатите отношения между Брюксел и Будапеща. Неговото избиране беше провокация“, коментира още Даниел Стефанов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мария Габриел

Европейският парламент изслуша Мария Габриел

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура изслушаха в понеделник вечерта Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“. Правната комисия на Европейския парламент не сметна за необходимо..

обновено на 01.10.19 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат  на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от  гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата  за предсрочните..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8. Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв...

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Риши Сунак

Лондон обявява допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни..

публикувано на 23.04.24 в 09:37

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето...

публикувано на 23.04.24 в 09:21
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Възможността за спад на активността беше туширана с изборите 2 в 1

Възможността още повече хора да не отидат да гласуват, беше туширана с изборите да бъдат 2 в 1. Тази позиция изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Това според нея е "най-доброто решение, което можеше да бъде взето". " Става все..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Столтенберг и Сунак на посещение във Варшава, срещат се с Туск

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Риши Сунак ще посетят Варшава. Предвидени са срещи с полския министър-председател Доналд Туск. Риши Сунак ще обяви  отпускането на военна помощ за Украйна от 500 млн. британски..

публикувано на 23.04.24 в 08:26

Разрастват се студентските протести в САЩ в подкрепа на палестинците

Студентските протести в Съединените щати в защита на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани. След ареста на  повече от 100 участника  от "Лагера за солидарност в Газа",който се..

публикувано на 23.04.24 в 08:06