Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората без гражданство нямат права

Адвокат Валерия Иларева, Фондация за достъп до права – ФАР
Снимка: Ани Петрова

Лицата без гражданство много често се оказват в ситуация да пребивават нелегално в съответната страната, защото нямат национален паспорт, нямат документ за самоличност, поради причината, че никоя държава в света не ги признава за свои граждани по силата на своето законодателство. Наскоро българското законодателство предвиди възможност след получаване на статут на лице без гражданство, да се придобива разрешение за “продължително” пребиваване.

"Тази ситуация е вид правна аномалия и може да се получи при разпадане на държави, както например разпадането на Съветския съюз, разпадането на бивша Югославия. Може да се получи поради дискриминация на жените в националното законодателство на някои държави, например такива държави са Кувейт, Иран, Ирак, когато майката не може да предава своето гражданство на своето дете и ако бащата е без гражданство или се води неизвестен поради някаква причина, детето остава без гражданство", каза адвокат Валерия Иларева от Фондация за достъп до права - ФАР.

Сагър е лице без гражданство, той е от Кувейт, но баща му и дядо му са без гражданство, въпреки че майка му е кувейтска гражданка тя не може да предаде на сина си правото за гражданство. За да може той все пак да има някакъв достъп до основни права, през един период, когато правителството на Кувейт насърчава лицата без гражданство да закупуват паспорти на други държави, това обикновено са по-бедни държави, неговите родители му закупуват ганайски паспорт и така Сагър успява да пристигне в България. Но когато изтича срокът на ганайския му паспорт, се оказва, че той не може да го поднови, защото няма семейна връзка с Гана.

"Дойдох в България преди почти 12 години. Избрах България, защото мислех, че е различен свят. Баща ми беше тук преди доста време. Той говори за България, когато беше тук и ме питаше дали искам да продължавам с моето висше образование тук в България. Аз помислих добре на какво основание ще избирам държавата, където ще продължавам моето обучение, и помислих, че те ще бъдат дълги години. Ще бъдат така една голяма загуба, ако не науча нещо съвсем различно и съвсем друго", разказа Сагър.

Проблемът да живееш без гражданство

"Просто човекът е роден без никакъв документ, без лични документи, без правото за обучение, за лечение, за да мога да имам право тук, поне акт за раждане, поне личен документ. Всичко, което Вие имате,е така натурално и нормално, когато човек е роден, има всичките тези права, а ние нямаме никакви от тези права", допълни Сагър.

Заради липсата на документ за самоличност Сагър не може да завърши специализацията си по кардиохирургия. Той е задържан за месец и половина в дома за нелегални емигранти в Бусманци.

"Но след освобождаването му, му е наложена мярка ежеседмично явяване за подписка. Всеки вторник той трябва да се явява в полицията, за да се подписва, което е доста трудно и на практика съвместимо с упражняването на лекарската професия", разказа адвокат Валерия Иларева.

Голяма част от хората без гражданство пребивават нелегално в страната

"България е направила сериозни стъпки в посока закрила на хората без гражданство, които се намират на нашата територия. През 2012 се присъединихме към Конвенциите на ООН за закрила на лицата без гражданство. Пет години по-късно – през 2017 година, въведохме в нашия закон процедура за признаване на статут на лице без гражданство, но все още хората без гражданство се страхуват да подават молба, да се явят пред Дирекция "Миграция", за да подадат молба за признаване на този статут на лице без гражданство, защото по време на процедурата те не получават дори временен документ, който да легализира престоя им, и са изключително уязвими на имиграционна задържане. Това е най-големият им страх", допълни адвокат Валерия Иларева.

Проблемът съществува в световен план. Трудно е да се даде статистика за лицата без гражданство. Българската неправителствена организация Фондация за достъп до права – ФАР стартира кампания за запознаване на обществото с темата за лицата без гражданство, пребиваващи в България.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11