Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветослав Цачев: Американските мита за европейски стоки ще провокират контрамерки

САЩ планират от 18-и октомври да влязат в сила мита от 10% върху вноса на самолети "Еърбъс", които се произвеждат във Франция, Великобритания, Германия и Испания. Както и 25% върху вноса на различни други европейски стоки – сирена, маслини, кафе, спиртни напитки и дрехи. Вашингтон поиска Световната търговска организация да ратифицира предложения тарифен списък до 14-и октомври, като митата се очаква да влязат в сила от 18-и октомври. Само три дни след планираното за 15-и октомври увеличение на американските тарифи за китайски стоки на стойност 250 млрд. долара от настоящите 25 до 30%.


Ще бъде ли това нов фронт в търговската война между Европа и САЩ

“На фона на това, което се случва с Китай, това разбира се е много малка сума. Но интересното е, че този път се чакаше такова решение на Световната търговска организация, което даде картбланш за въвеждането на митата и може би ще видим някаква реакция от страна на Европейския съюз, като обратна контрамярка. За мен сега е по-скоро не нов фронт, защото имаше търговски диспути и преди с ЕС по отношение на автомобилите, но по-скоро е стъпка, която може да ескалира нещата напред“, каза пред БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев и допълни:

“Интересното, е че този спор се води много дълго време за субсидирането на самолетите на "Еърбъс" и ако примерно Франция, за която се смята, че ще има лидерска позиция в това отношение, не предприеме конкретни мерки, всъщност това ще остане без развитие“.

В каква насока може да ескалира ситуацията

“В това ЕС да наложи контрамерки, които веднага да доведат до въвеждането на много по-големи, от страна на президента Тръмп. Защото разликата с предишните мита, които бяха наложени от Европа и заплахите основно от Европа и САЩ, бяха това, че се инициираха то президента. По неговия обичаен начин, както въведе митата и срещу Китай, т.е. – туитове, заплахи и т.н., съответно реакция от страна на Европа. Това, което виждаме сега е всъщност поводът е едно решение на Световната търговска организация, което казва, че субсидирането на европейските самолети не е правилно и позволява на САЩ да вземат контрамерките “, коментира още Цачев в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“.

В кои сектори Европа може да удари Тръмп 

“По много специфични стоки, които са характерни за американската индустрия, примерно както бяха мотоциклетите “Харли Дейвидсън“, нещо което няма подобна конкуренция, нещо което се счита за луксозна стока. Въпросът е дали това може да се разшири извън характерните стоки…“.

Според него отражение от увеличението на митата ще има основно върху цените на спиртните напитки, като уиски. От българските стоки повишение ще има на цената на сиренето, изнасяно в САЩ: 

„Предполагам, че най-засегнати ще бъдат българските емигранти, които пазаруват типични характерни български стоки. Българското сирене и т.н., нещо, което е с носталгичен привкус, но 25% не е малко“. 

Интервюто на Диана Дончева с Цветослав Цачев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕС: Тарифите на САЩ върху европейския внос ще навредят първо на американските клиенти

Налагането на тарифи върху внасяните от Европейския съюз стоки ще навредят на първо място на клиентите в Съединените щати, заяви в четвъртък говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио. "Това е ход, който преди всичко ще засегне..

публикувано на 03.10.19 в 15:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19