Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай показа самоувереност и мощ на 70-годишнината от комунистическия режим

10
Заря на пл. „Тянанмън“ в Пекин за 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Няма сила, която да спре Китай“ - думите на президента Си Цзинпин прозвучаха във вторник на площада „Тянанмън“ в Пекин - там, където на 1 октомври 1949 година Мао Цзедун е поставил основите на комунистическия режим в страната.

На фона на все по-голяма ескалация на напрежението в Хонконг президентът Си призова за запазване на принципа „една страна, два режима“, демонстрира военна и икономическа мощ пред света и обеща благоденствие на китайския народ.

В думите на китайския лидер не се усети и нотка на съмнение в успеха на страната му, но 40 години след икономическата реформа брутният вътрешен продукт забавя растежа си заради вътрешни проблеми и удари отвън.

1949 г. - начало на комунистическия режим и на нова ера в Китай

„Декларирам, че това е единственото легитимно правителство, което представлява интересите на Народна република Китай“ – това е изречението, с което Мао Цзедун постави началото на комунистическия режим и на нова ера в Китай.

За западния свят тя се свързва с жестокост и кръвопролития, а за самите китайци – с напредък, сигурност и дори благоденствие.

Въпреки сериозната пропаганда в страната част от младите хора знаят за клането на пл. „Тянанмън“ през 1989 г., заяви в интервю за
Игор Рогеля от лондонския Кинг колидж.

„Но те просто не се интересуват. Подхождат с апатия към нещата, които ние в Западния свят приемаме за изключително важни. За китайците, и най-вече за младите, е изключително важно да имат дом, добра и перспективна работа“, добави той.

„Невиждана досега военна мощ“

На грандиозната церемония за отбелязване на 70-годишнината на комунистическия режим Китай демонстрира невиждана досега военна мощ, отбелязва Боян Бъркич – сръбски журналист и автор на филми за страната повече от две десетилетия.

„Преди 25 години, когато за първи път пътувах до Китай, това беше една селска държава. Повечето населени места буквално приличаха на бунища, до тях водеше само черен път. Това бе една много бедна страна от третия свят. Сега Китай не може да бъде изпреварен в нито една област“, каза той.

„40 години след реформата Пекин успя да измъкне 700 хиляди души от бедността, 400 хиляди от тях са част от средната класа. Можем да твърдим, че тези 400 000 души живеят по-добре от повечето от нас в Сърбия, България или друга европейска държава“, добави Бъркич.

„Китай е могъщ, но самотен“

Той е убеден в успеха на икономическата и културна реформа в Китай, но Игор Рогеля не е на неговото мнение, защото „Китай е могъщ, но самотен“.

„Ако погледнете, кои са лидерите, които бяха поканени на парада, ще забележите, че са изключително малко… Въпреки че Китай е много силен, има много добре развита икономика и значителна военна мощ, страната няма приятели на международната сцена“, каза той.

Подкрепа има от Северна Корея и Пакистан, към който основно са насочени инвестициите от инициативата „Един пояс, един път“.

„Една сфера, която трябва да гледаме в бъдеще, е пакистанският дълг към Китай. Той е много голям и не може да бъде обслужван, следователно ще трябва да бъде предоговорен. Северна Корея от много време е нещо като непослушният брат на Китай, който трябва да бъде контролиран. Разбира се, Пекин винаги ще защитава Пхенян, но това струва изключително много дипломатически капитал“, посочи Рогеля.

Този капитал е най-ценен, за да се подобрят отношенията със САЩ и ЕС. По-често от Вашингтон, но и от Брюксел, неведнъж се е случвало ту да се подаде ръка, ту да се обърне гръб.

Целта - да бъде впечатлен светът

„През последните 70 години китайският народ – всички етноси, бяха с едно сърце и един разум. Работеха усърдно и имат постижения, които грабнаха вниманието на света. Днес социалистически Китай е непоклатим като скала в Изтока“, заяви президентът Си Цзинпин и получи аплодисментите на препълнения пл. „Тянанмън“.

Целта обаче бе да впечатли света.

„Те демонстрираха повечето си стратегически бомбардировачи, ядрен арсенал, включително и ракети, които повечето експерти очакваха да бъдат готови през 2020 г. и дори по-късно. Показаха и ядрена ракета, която може да порази всяко място на планетата, включително който и да е град в САЩ. Това бе много силно послание в международен план, че нищо няма да спре Китай по пътя му напред. Няма съмнение към кого основно е отправено с оглед на факта, че Пекин е в търговска война с Вашингтон. Посланието е към Доналд Тръмп“, каза Бъркич.

В Хонконг протестите продължават

Според Андрю Колиър, който от години живее и работи в Хонконг – административния регион, който се ползва със специален статут и който от месеци е обхванат от протести, повечето китайци нямат идея какво се случва там заради пропагандата.

„Дори познавам китайци, които живеят в Хонконг, които виждат насилието във видеоматериали, получени в техните WeChat профили и те го считат като провокация от двете страни“, добави той.

В деня, когато бяха големите чествания в Пекин, за първи път при размириците се стигна до стрелба с огнестрелно оръжие отблизо към протестиращ.

Нестихващите протести удрят сериозно финансово Хонконг, категоричен е Колиър.

„Най-непосредственият ефект в Хонконг е върху туристическата индустрия и продажбите на дребно. Те отчитат 20-30% спад. Мисля, че повечето банки търсят други места, към които да насочат част от операциите си с цел сигурност. Има слухове, че китайските банки възнамеряват да се преместят от другата страна на границата и да се установят в Шънчжън, за да избегнат проблемите в Хонконг. В някакъв смисъл бих казал, че с най-хубавото в Хонконг вече е приключено“, каза той.

Протестиращите, на които от днес им е забранено да носят маски, ще продължат да демонстрират, смята Игор Рогеля.

„Протестът няма да утихне или поне тази неудовлетвореност няма да утихне. Това, което Си Цзинпин и комунистическата партия очакват, е да намалее подкрепата към протестиращите. По този начин конфликтът няма да се разреши, но те се надяват, че просто хората ще се уморят. Дали е правилно само времето ще покаже. Но аз мисля, че в момента това е нещото, което партията чака“, каза той.

А партията е доказала, че може да чака и да убеждава – в това са категорични и тримата експерти.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40