Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Руанда, която топи стереотипи

Днес африканската страна е сигурно, чисто и зелено място за живеене, разказва Валентина Венкова

4
Снимка: Личен архив

„В България живеем на бързи обороти, правим много неща и ги правим импулсивно, даже инертно. Като че ли не успяваме да се замислим за това кое е важно в живота ни.“ Мнението е на Валентина Венкова, която след пребиваване в Руанда променя тотално житейския си път и ценности. Руанда отвя всичките ми стереотипи за Третия свят, споделя тя пред „Хоризонт“.
     

Семейството ми имаше уникалната възможност да живее толкова дълго в Руанда, започва разказа си Валентина Венкова, която е оценила шанса си да попадне в непознатата за нея африканска страна. За да се убеди, че „днес Руанда е една много сигурна, чиста и спокойна страна за живеене, особено с деца.“

Снимка: Личен архив

Със съпруга си и двете им дъщери живее и работи в Москва между 2011 и 2016 година. „2016-а бяхме вече тръгнали да се връщаме в България, когато на мъжа ми му предложиха работа в Руанда. Беше изненадващо за нас.“

От стереотипите към откритията за Руанда

Като повечето хора също бях изпълнена с предразсъдъци и стереотипи – за Африка като цяло, да не говорим за Руанда, на базата на филма „Хотел „Руанда“, който много хора са гледали, признава Валентина, според която повечето хора свързват Руанда с бедност, замърсяване, корупция, войни и престъпления. Сега в Руанда, както и в съседните Кения и Танзания найлоновите торбички са забранени от години със закон и още на летището, ако влизаш като турист, те отклоняват към близкото кошче, пояснява тя.

Снимка: Личен архив

Руанда днес е зелена. Наричат я „страната на хилядите хълмове“. В градовете всички градинки са спретнати и редовно поддържани, допълва впечатленията си Валентина Венкова. „Бракониерството е забранено със закон и грешното ни разбиране, че на сафари се убиват животни, за съжаление все още съществува, отдавна не е така реално. Отделят се много средства от правителството за консервация на природата и на дивите видове.“

Именно дивият свят на Руанда оставя и най-силен отпечатък в спомените на Валентина. И до днес, вече в България, си реди овален пъзел на Африка с животни и растения, обитаващи различни части на континента. Именно в Руанда тя научила и защо жирафите никога не "сядат" и не "лягат" и спят прави.

Нови пътища и бутиков туризъм

Има бум в оптимизацията на инфраструктурата. Тъй като страната не е облагодетелствана с природни богатства, които могат да дадат икономически тласък, управляващите ориентират страната към развитието на луксозен туризъм за по-платежоспособни туристи, разказва още Валентина.

„Правителството си е поставило много амбициозна цел – да превърне Руанда в Сингапур на Африка, именно привличайки инвестиции, оптимизирайки своята инфраструктура, привличайки платежоспособни туристи. Руанда може да служи като пример за успех не само на другите африкански страни, но и за много страни от развития свят“, коментира Валентина Венкова.

За разлика от други дестинации от Третия свят, където чуждестранните резиденции са изолирани от реалния свят в затворени комплекси, в Руанда не е така и Валентина и семейството й са обитавали квартал с местни жители, с които са общували ежедневно.  

Снимка: Личен архив

Харесала й първичността на заобикалящата ги среда. „Начинът на живот на местните хора – по-примитивен, по-спокоен, минималистичен. Липсата на много вещи и възможности, които ние приемаме за даденост в западния свят. Тези неща, които присъстваха там и бяха толкова различни от света, който познаваме, отключиха в мен един бавен, ключов процес на трансформация. Аз станах по-осъзната социално, екологично, по-отговорна относно начина на възпитание на децата си, започнахме да обръщаме повече внимание на ценности, които бяха изтикани назад – толерантност, готовност да помогнеш безвъзмездно. Не се бях занимавала с доброволческа дейност преди в живота си, докато тя стана част от моя живот в Руанда.“

Животът в Руанда повлиял толкова силно на Валентина, че тя взела решение да промени професионалния си път и след завръщането си в България да започне обучение по ранно детско развитие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Банско посреща с тревога предстоящия зимен сезон

След като Благоевград беше поставен в червената, рискова зона за коронавируса, хотелиери и работещи в туристическия сектор в Банско са загрижени за посланията, които се отправят към туристите и за мерките, които институциите ще вземат за спасяване на зимния сезон. След слабия летен сезон с регистриран спад от над 65%, туристическият бранш в..

публикувано на 19.10.20 в 14:09
Иван Нейков

Иван Нейков: Пенсионната система не е система за благодарност от народа

„Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел  в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не разбират от осигурителна система.“ Този коментар направи пред БНР бившият социален министър  Иван..

публикувано на 19.10.20 в 09:46

Д-р Джафер: Новият бюджет на НЗОК ще задълбочи още повече дисбалансите в системата

„ Предложеният бюджет на НЗОК за следващата година е един очакван бюджет , но действително в сравнение с предишни години този бюджет е с по-малко увеличение , той винаги е бил увеличаван с 400-500 милиона лева в повече през последните 4 години“, коментира в „Преди всички“ д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание,..

публикувано на 19.10.20 в 08:29
Д-р Надежда Тодоровска

БЧК отваря центрове за домашни грижи за възрастни във Видин, Монтана и Белоградчик

Продължава да се разширява обхватът на населените места в Северозападна България, в които Българският червен кръст осигурява подкрепа на възрастните и болни хора и техните домове, каза заместник-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска. Чрез изпълнението на проект "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и..

публикувано на 18.10.20 в 14:12
Доц. Добрин Василев

Доц. Добрин Василев: По-вероятно е да се намери лечение, а не ваксина за Covid-19

Най-вероятно ще се окаже, че гените, които носим, определят как ще протече коронавирусната инфекция. Вече започват да се натрупват все повече доказателства за това, каза пред БНР доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в МБАЛ „Александровска“.  Щ е бъде изключително трудно да се направи ефективна ваксина  срещу вируса, причиняващ..

публикувано на 18.10.20 в 10:15

Балони в небето над София в памет на загубилите битката с рака на гърдата

1200 жени у нас годишно губят битката с рака на гърдата. В тяхна памет в небето над София полетяха розови балони в петък, на 16 октомври. До края на месеца в шест болници в столицата ще продължат безплатните скринингови прегледи. Това са Първа, Четвърта, Пета градска болница, общинската Първа АГ болница "Света София", "Света Анна" и..

обновено на 18.10.20 в 07:45
Първан Симеонов

Първан Симеонов: България минава между капките, а Борисов – между яйцата

Както България минава икономически между капките с коронавируса засега, така и премиерът Бойко Борисов успява да мине „между яйцата“. Това каза в предаването "Хоризонт за вас" политологът Първан Симеонов. Ситуацията вече не е толкова протестна, колкото предизборна, отбеляза Симеонов. По думите му т олкова хора, които сега се събират сега на т. нар...

публикувано на 16.10.20 в 13:41