Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руанда, която топи стереотипи

Днес африканската страна е сигурно, чисто и зелено място за живеене, разказва Валентина Венкова

4
Снимка: Личен архив

„В България живеем на бързи обороти, правим много неща и ги правим импулсивно, даже инертно. Като че ли не успяваме да се замислим за това кое е важно в живота ни.“ Мнението е на Валентина Венкова, която след пребиваване в Руанда променя тотално житейския си път и ценности. Руанда отвя всичките ми стереотипи за Третия свят, споделя тя пред „Хоризонт“.
     

Семейството ми имаше уникалната възможност да живее толкова дълго в Руанда, започва разказа си Валентина Венкова, която е оценила шанса си да попадне в непознатата за нея африканска страна. За да се убеди, че „днес Руанда е една много сигурна, чиста и спокойна страна за живеене, особено с деца.“

Снимка: Личен архив

Със съпруга си и двете им дъщери живее и работи в Москва между 2011 и 2016 година. „2016-а бяхме вече тръгнали да се връщаме в България, когато на мъжа ми му предложиха работа в Руанда. Беше изненадващо за нас.“

От стереотипите към откритията за Руанда

Като повечето хора също бях изпълнена с предразсъдъци и стереотипи – за Африка като цяло, да не говорим за Руанда, на базата на филма „Хотел „Руанда“, който много хора са гледали, признава Валентина, според която повечето хора свързват Руанда с бедност, замърсяване, корупция, войни и престъпления. Сега в Руанда, както и в съседните Кения и Танзания найлоновите торбички са забранени от години със закон и още на летището, ако влизаш като турист, те отклоняват към близкото кошче, пояснява тя.

Снимка: Личен архив

Руанда днес е зелена. Наричат я „страната на хилядите хълмове“. В градовете всички градинки са спретнати и редовно поддържани, допълва впечатленията си Валентина Венкова. „Бракониерството е забранено със закон и грешното ни разбиране, че на сафари се убиват животни, за съжаление все още съществува, отдавна не е така реално. Отделят се много средства от правителството за консервация на природата и на дивите видове.“

Именно дивият свят на Руанда оставя и най-силен отпечатък в спомените на Валентина. И до днес, вече в България, си реди овален пъзел на Африка с животни и растения, обитаващи различни части на континента. Именно в Руанда тя научила и защо жирафите никога не "сядат" и не "лягат" и спят прави.

Нови пътища и бутиков туризъм

Има бум в оптимизацията на инфраструктурата. Тъй като страната не е облагодетелствана с природни богатства, които могат да дадат икономически тласък, управляващите ориентират страната към развитието на луксозен туризъм за по-платежоспособни туристи, разказва още Валентина.

„Правителството си е поставило много амбициозна цел – да превърне Руанда в Сингапур на Африка, именно привличайки инвестиции, оптимизирайки своята инфраструктура, привличайки платежоспособни туристи. Руанда може да служи като пример за успех не само на другите африкански страни, но и за много страни от развития свят“, коментира Валентина Венкова.

За разлика от други дестинации от Третия свят, където чуждестранните резиденции са изолирани от реалния свят в затворени комплекси, в Руанда не е така и Валентина и семейството й са обитавали квартал с местни жители, с които са общували ежедневно.  

Снимка: Личен архив

Харесала й първичността на заобикалящата ги среда. „Начинът на живот на местните хора – по-примитивен, по-спокоен, минималистичен. Липсата на много вещи и възможности, които ние приемаме за даденост в западния свят. Тези неща, които присъстваха там и бяха толкова различни от света, който познаваме, отключиха в мен един бавен, ключов процес на трансформация. Аз станах по-осъзната социално, екологично, по-отговорна относно начина на възпитание на децата си, започнахме да обръщаме повече внимание на ценности, които бяха изтикани назад – толерантност, готовност да помогнеш безвъзмездно. Не се бях занимавала с доброволческа дейност преди в живота си, докато тя стана част от моя живот в Руанда.“

Животът в Руанда повлиял толкова силно на Валентина, че тя взела решение да промени професионалния си път и след завръщането си в България да започне обучение по ранно детско развитие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40