Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Калин Славов: Новостите при защитата на разобличители на нередности ще са в частния сектор

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Директивата на ЕС за защита на разобличителите на нередности, която беше приета на 7 октомври, дава възможност на държавите-членки да заемат лидерска позиция в областта през следващите 2 години. Това е срокът, в който те трябва да транспонират общите европейски правила в националните си законодателства.

Международната организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува анализ и препоръки, които ще подпомогнат приемането на ефективни мерки за защита на разобличителите и ще допринесат за борбата с корупцията на национално ниво.

Става въпрос за всякакъв вид нередности, не само за корупция, посочи пред БНР изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов.

„Става въпрос за хора, които имат сведения за работата на организации от частния или публичния сектор, имат вътрешна информация за дейността на тези организации, намират се в досег с такива организации – най-широк кръг от лица, които имат данни за нередности, свързани с приложението на правото на ЕС. Всяка държава-членка има възможността по силата на директивата да разшири нейния обхват, включително и с други национални норми“, обясни той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

По думите му това, което трябва да се случи на национално ниво, обхваща дейността на различни органи и субекти от частния и публичния сектор. Различни нормативни актове биха могли да бъдат засегнати и различни правни техники да бъдат използвани, посочи той и добави:

„Създаването на отделен закон, промени в нормативна уредба, като АПК (Административнопроцесуален кодекс), Закон за държавния служител, Кодекс на труда. Има няколко разпоредби, които казват, че никой не може да бъде преследван само за това, че е подал сигнал. Те обаче са чисто декларативни. Директивата изисква да се въведат работещи механизми за тази защита“.

Големите новости ще са за частния сектор

Големите новости ще бъдат най-вече в частния сектор, подчерта Калин Славов.

„В частния сектор тази тема на практика отсъства. Там ще трябва да се създават и нови механизми и адаптацията ще трябва да се случи в обозримо бъдеще“.

Той допусна, че механизмът на въвеждане на директивата чрез националното законодателство може да доведе до съпротива от частния сектор. Според него обаче ако този инструмент бъде използван правилно, той може да донесе позитиви за бизнеса.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алек Болдуин

Все още няма повдигнати обвинения срещу Алек Болдуин

Служителят, отговарящ за оръжията на снимачната площадка на филма "Ръжда", където Алек Болдуин стреля и уби операторката на филма, е бил на работа в деня на трагедията по съвместителство. Това съобщава  New York Post, като уточнява, че в началото на снимачния ден най-малко шестима души от екипа на филма са стачкували заради опасни условия на труд...

публикувано на 24.10.21 в 19:53

1 000 присъди годишно по-малко, ако продължи блокадата на назначенията във ВСС на Испания

Върховният съд в Испания ще издава около 1 000 присъди годишно по-малко и решаването на жалбите ще бъде забавено, ако се запази блокадата на назначенията във Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от доклад на Върховния съд, чието съдържание се появи в медиите. В него се посочва, че нормалното функциониране на съда е „сериозно нарушено“, заради..

публикувано на 24.10.21 в 19:48

Художници промениха с инсталации знакови места във Велико Търново

Във Велико Търново петима художници от артгрупа „ДупИни“ промениха със своите скулптури и художествени инсталации знакови места по пътя на туристите в стария град.  Пет артинсталации промениха запустели фасади, руини от съборени къщи, но и знакови исторически и културни обекти в старинния квартал „Варуша – Юг“ във Велико Търново. Творбите..

публикувано на 24.10.21 в 19:25

Поредни проучвания на крепостта "Калето" край Мездра

Започнаха поредните археологически проучвания на антично-средновековната крепост "Калето" край Мездра.  Археолози от музея във Враца изследват вече повече от десет години крепостта.  При теренните разкопки, които сега започнаха, продължава проучването на праисторическите пластове на обекта. Те разкриват останки от най-ранното заселване..

публикувано на 24.10.21 в 19:22

Кръгла маса у нас за 76-годишнината от създаването на ООН

С видеоконферентна кръгла маса у нас беше отбелязана 76-годишнината от създаването на ООН. Председателят на Дружеството за ООН в България Владимир Сотиров подчерта, че ролята на организацията се утвърждава чрез създадените от държавите-членки специализирани агенции, програми и фондове: "Целите, принципите и задачите на ООН се доразвиват и..

публикувано на 24.10.21 в 19:17

Пунктът за ваксинации в "Пирогов" ще работи от 8ч. до полунощ

От понеделник пунктът за ваксинации в болница "Пирогов" ще работи с променено работно време - от 8ч. сутринта до полунощ. Три екипа ще поставят ваксини, включително в почивните дни, с удължено работно време. За последните четири дни в пункта на спешната болница са поставени 1846 дози. От "Пирогов" съобщиха, че променят и цената на бързите антигенни..

обновено на 24.10.21 в 19:07

Овце и звънци замениха колите и клаксоните в Мадрид

Овце и хлопане на звънци замениха колите и клаксоните по улиците на Мадрид след като местни овчари преминаха през центъра на испанската столица по сезонния за добитъка маршрут.  Всяка година овчарите превеждат стадата от Северна Испания към по-топлите южни райони, където да презимуват.  Преди години маршрутът е минавал през провинцията,..

публикувано на 24.10.21 в 18:45