Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Електрически автомобили и хуманоиден робот на изложение в Горна Оряховица

Снимка: Здравка Маслянкова

Иновативни разработки, които са с приложение в медицината, в самолетостроенето, в ядрената енергетика, в индустрията и в бита представят в Горна Оряховица 22 професионални гимназии и седем технически университета. В двудневното изложение на младежкото техническо творчество, което има конкурсен характер, са показани роботи, дронове, 3D принтери, роботизирани ръце, електрически автомобили и хуманоиден робот.

Младите технически гении на България се събират за четвърта година в Горна Оряховица на единствения подобен форум у нас. Целта е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения на ученици и студенти, и да се засили връзката с бизнеса. Разработките на Техническия университет в София в областта на медицината вече имат своето реално приложение, разказват доц. Илиева и докторантът инж. Тодоров:

„Представяме 3D сканиране, виртуална реалност. Идеята е да се минимизират грешките при операции. Например, при операция на главата на 3D скенера се сканира самият череп и лекарят може да разбере къде е проблемът. Става съвсем точно“.

Снимка: Здравка Маслянкова

„Ние изработваме всякакъв вид импланти, имаме лаборатория за импланти. Ние сме изобретили гръбначен прешлен чрез стереолитография. Когато се износят гръбначните прешлени, тогава добавяме специални елементи, които укрепват гръбнака. Вече имаме няколко случая на пациенти, които сме излекували. Имаме специална тазобедрена става от титаниева сплав, която сме вградили в човек, тя е биосъвместима. Също сме правили и черепно-гръбначни импланти“.

Учениците от Козлодуй представят слънчев панели и роботизирани ръце, които може да бъдат внедрени в места с висока радиоактивност и йонизиращи лъчения, където човешкото присъствие е невъзможно.

Средношколците от Професионалната гимназия по електроника в Горна Оряховица вече имат поръчка от фирма, за която да подобрят изобретението си за превоз на палети и товари, разказа ученикът Мартин Атанасов:

„Мобилна платформа, която служи за вдигане на палети. Целта ѝ е да се шмугне под палета, да го повдигне на минимална височина, за да не губи стабилност палетът, и да го пренесе от едно място на друго. Едната от фирмите, спонсори на проекта, е заявила желание да закупят следващата версия, която ще е изцяло автоматизирана“.

Снимка: Здравка Маслянкова

Реално приложение в бита имат разработките на Професионалната гимназия по механотехника в Шумен и на Неврокопската гимназия в Гоце Делчев, разказват Стоян Цветанов и Иван Горанов:

„Това са очила за незрящи. Чрез определена дистанция ние им помагаме при висящи предмети и други препятствия. Имаме ултразвуков сензор. Те „виждат“ над определеното равнище. Това е първото изложение, на което го показваме“.

„Смартпарникът представлява модерна система, целта е да намали нуждата от човешка ръка. Сам се полива, сам се осветява, сам се затопля и сам отглежда растенията и подпомага обикновения потребител в случая за отглеждане на подправки“.  

Учениците от Пазарджик демонстрират своя метал детектор, който е със защити за използване от иманяри, защото е специално програмиран, за да не разпознава злато, но е с високи специфики за останалите метали.

Техническият университет във Варна представя съвместна разработка с бизнеса за комбинирано, но и същевременно независимо производство на електроенергия от слънцето и геотермални източници.

„Бъдещето е във високотехнологичните специалности, които са основата на икономиката“, подчерта заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и призна, че все още има проблеми във връзката между бизнеса и учебните заведения:

„Важното е, че вече я има тази връзка. Все още има какво да се направи – по-тясно сътрудничество, защото, особено учениците с разработки от професионалните гимназии, при тях ценното е, че те са реално приложими, второ, са във връзка с университетите и трето – с подкрепата на бизнеса. Реално погледнато имаме установени тези връзки. Въпрос на конкретни действия е тези връзки да сработят и максимално ефективно да бъдат използвани“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Рахнев

Инициативата „Гората.бг“ с кампания за опазване на здравето

От инициативата „Гората.бг“ вече могат да се похвалят с 900 хиляди засадени дръвчета. Помагали са над 200 хиляди участници, половината от тях - деца, залесени са над два милиона квадратни метра площ. "Здравето е в нашите ръце" е кампания на "Гората.бг", която дари десетки хиляди литри течен сапун и дезинфектанти, както и стотици хиляди ръкавици..

публикувано на 27.10.20 в 15:04

Междуособици помрачават делника в манастир "Благовещение" край Копиловци

Междуособици, свади и скандали белязват битието на манастир "Благовещение" край кюстендилското село Копиловци. Братята монаси там са старостилци - те не признават смяната на Църковния календар, станала у нас през 1968 год. и служат по Светогорския канон. Известни са с пословичното си трудолюбие. Поддържат помощно стопанство –..

обновено на 27.10.20 в 14:42

Езикът на омразата не е личен, а социален проблем

Да погледнеш в очите на непознат, да го усетиш близък, да научиш нещо съкровено за него е като влизане в обувките на другия.   Глобалното креативно студио за социално въздействие Fine Acts предлага социален експеримент, свързан с езика на омразата. Този социален експеримент се базира на известно проучване, според което можеш да се сближиш с..

публикувано на 27.10.20 в 13:51

"Мечта за дете" дава надежда на двойки с репродуктивни проблеми

Над 180 хиляди двойки у нас имат репродуктивни проблеми , сочи официалната статистика. Според неофициалната тези двойки са над 200 хиляди. „ Мечтата да имам дете ме накара през 2018 година да създам фондация в помощ на родители с репродуктивни проблеми“, сподели в предаването „Хоризонт до обед“ Ивелина Рускова, председател на..

публикувано на 26.10.20 в 14:08
Огнян Гаврилов

Отговорността да се предаде достоверна прогноза за времето

" 40 години на смени, 12-часови, няма делник, няма празник . Това е орисията на синоптика". Това сподели бившият синоптик Огнян Гаврилов, посветил целия си трудов стаж да предава информация за времето. В предаването "Нощен Хоризонт" той подчерта: "Някога прогнозата беше много условна, сега е твърде точна... Сега колегите вече..

публикувано на 26.10.20 в 12:33
Деница Аврамова

Подкрепа за 200 младежи, напускащи социални институции

200 младежи, които напускат алтернативна грижа, ще бъдат подпомогнати по проекта „Пътеки към свободата“, по който работи „SOS Детски селища България“. Стойността на проекта е около 200 хиляди лева. Той ще се изпълнява до 2023 година. „ Проектът „Пътеки към свободата“ има за цел да подкрепи млади хора, които напускат различни..

публикувано на 25.10.20 в 12:09

Монография за Марко Тотев представя непознати моменти от живота му

Името Марко Тотев е станало нарицателно за лош късмет и неблагополучия. Всъщност Марко Тотев е почитан и успешен български юрист от 19-и и началото на 20-и век и един от основателите на българската правосъдна система. Монография за емблематичния карък Марко Тотев бе представена в музей “Възраждане и учредително събрание” в родния град на известния..

публикувано на 23.10.20 в 13:14