Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Електрически автомобили и хуманоиден робот на изложение в Горна Оряховица

Снимка: Здравка Маслянкова

Иновативни разработки, които са с приложение в медицината, в самолетостроенето, в ядрената енергетика, в индустрията и в бита представят в Горна Оряховица 22 професионални гимназии и седем технически университета. В двудневното изложение на младежкото техническо творчество, което има конкурсен характер, са показани роботи, дронове, 3D принтери, роботизирани ръце, електрически автомобили и хуманоиден робот.

Младите технически гении на България се събират за четвърта година в Горна Оряховица на единствения подобен форум у нас. Целта е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения на ученици и студенти, и да се засили връзката с бизнеса. Разработките на Техническия университет в София в областта на медицината вече имат своето реално приложение, разказват доц. Илиева и докторантът инж. Тодоров:

„Представяме 3D сканиране, виртуална реалност. Идеята е да се минимизират грешките при операции. Например, при операция на главата на 3D скенера се сканира самият череп и лекарят може да разбере къде е проблемът. Става съвсем точно“.

Снимка: Здравка Маслянкова

„Ние изработваме всякакъв вид импланти, имаме лаборатория за импланти. Ние сме изобретили гръбначен прешлен чрез стереолитография. Когато се износят гръбначните прешлени, тогава добавяме специални елементи, които укрепват гръбнака. Вече имаме няколко случая на пациенти, които сме излекували. Имаме специална тазобедрена става от титаниева сплав, която сме вградили в човек, тя е биосъвместима. Също сме правили и черепно-гръбначни импланти“.

Учениците от Козлодуй представят слънчев панели и роботизирани ръце, които може да бъдат внедрени в места с висока радиоактивност и йонизиращи лъчения, където човешкото присъствие е невъзможно.

Средношколците от Професионалната гимназия по електроника в Горна Оряховица вече имат поръчка от фирма, за която да подобрят изобретението си за превоз на палети и товари, разказа ученикът Мартин Атанасов:

„Мобилна платформа, която служи за вдигане на палети. Целта ѝ е да се шмугне под палета, да го повдигне на минимална височина, за да не губи стабилност палетът, и да го пренесе от едно място на друго. Едната от фирмите, спонсори на проекта, е заявила желание да закупят следващата версия, която ще е изцяло автоматизирана“.

Снимка: Здравка Маслянкова

Реално приложение в бита имат разработките на Професионалната гимназия по механотехника в Шумен и на Неврокопската гимназия в Гоце Делчев, разказват Стоян Цветанов и Иван Горанов:

„Това са очила за незрящи. Чрез определена дистанция ние им помагаме при висящи предмети и други препятствия. Имаме ултразвуков сензор. Те „виждат“ над определеното равнище. Това е първото изложение, на което го показваме“.

„Смартпарникът представлява модерна система, целта е да намали нуждата от човешка ръка. Сам се полива, сам се осветява, сам се затопля и сам отглежда растенията и подпомага обикновения потребител в случая за отглеждане на подправки“.  

Учениците от Пазарджик демонстрират своя метал детектор, който е със защити за използване от иманяри, защото е специално програмиран, за да не разпознава злато, но е с високи специфики за останалите метали.

Техническият университет във Варна представя съвместна разработка с бизнеса за комбинирано, но и същевременно независимо производство на електроенергия от слънцето и геотермални източници.

„Бъдещето е във високотехнологичните специалности, които са основата на икономиката“, подчерта заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и призна, че все още има проблеми във връзката между бизнеса и учебните заведения:

„Важното е, че вече я има тази връзка. Все още има какво да се направи – по-тясно сътрудничество, защото, особено учениците с разработки от професионалните гимназии, при тях ценното е, че те са реално приложими, второ, са във връзка с университетите и трето – с подкрепата на бизнеса. Реално погледнато имаме установени тези връзки. Въпрос на конкретни действия е тези връзки да сработят и максимално ефективно да бъдат използвани“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване на БАН: Употребата на кой - кого се бърка повече от пълния и кратък член

Широкомащабно проучване на Института по български език на БАН откроява най-често допусканите граматически грешки при употребата на книжовния език. Анкетата е съдържала 38 въпроса и изследва отношението на днешните българи към книжовния език. Поставен е акцент върху правила от граматиката, при които е налице т.нар. масова грешка. Данните са..

публикувано на 29.10.20 в 11:55

Учителка от Русе: Геноцид е 14 дни вкъщи, без жива медицина

Геноцид е 14 дни човек да няма достъп до жива медицина , твърди учителка от Русе, която преболедува Covid-19 в режим на домашно лечение. Преподавателката има придружаващо заболяване астма. Разказва, че през целия цикъл на лечение единствено личната й лекарка е била постоянно на линия, за да я консултира . В началото симптомите били..

публикувано на 29.10.20 в 08:08

Маските в историята

Приятен флирт с непознат или добра идеа за Хелоуин - това са само част от доскоро симпатичните приложения на маската. Днес носенето на маски на открито среща сериозни критики и се превръща в повод за спорове, петиции и обсъждания. Известно е, че историята се повтаря - това не е първият възникнал казус, в който има съпротива срещу..

публикувано на 28.10.20 в 14:55

„Купи подарък от майка на дете с увреждане" - предмети с кауза

Доброто е заразно - за кратко време Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ събра десетки хиляди членове. Не само не си представяхме, че има толкова талантливи майки, но и че групата ще се разрасне толкова бързо с потенциални купувачи на произведенията на майките, поясни пред БНР Гергана Маврова, администратор на групата...

публикувано на 28.10.20 в 11:25

Онлайн академия за жени предприемачи в Нов български университет

Нов български университет (НБУ) предлага обучение за жени предприемачи по американска програма. В онлайн академията могат да участват жени с идея за собствен бизнес, която по някаква причина все още не е реализирана, обясни пред БНР Цилия Стоянова, директор на Училище за професионално и продължаващо обучение в НБУ. „Ние наричаме това..

публикувано на 28.10.20 в 10:47

Директорът на МБАЛ в Пловдив доброволец в Covid отделението

„Влязох като доброволец в отделението с болни с коронавирус не само заради кадровия дефицит, но и заради не дотам добрата координация между работещите в самото отделение“. Това разказа в „Преди всички“ проф. Петър Петров, директор на МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив. Професорът е гинеколог по специалност, но посочи, че преди специалността всички са..

публикувано на 28.10.20 в 10:10
Никола Рахнев

Инициативата „Гората.бг“ с кампания за опазване на здравето

От инициативата „Гората.бг“ вече могат да се похвалят с 900 хиляди засадени дръвчета. Помагали са над 200 хиляди участници, половината от тях - деца, залесени са над два милиона квадратни метра площ. "Здравето е в нашите ръце" е кампания на "Гората.бг", която дари десетки хиляди литри течен сапун и дезинфектанти, както и стотици хиляди ръкавици..

публикувано на 27.10.20 в 15:04