Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музика на Цвета Димитрова ще звучи в бароков замък в Австрия

Цвета Димитрова и Софи Дерво

На 10 октомври в романтичния, построен през 1730 г. бароков замък "Schloss Hunyadi - Maria Enzersdorf“ в близост до Виена ще се състои концерт, в който централно участие има утвърдената в Австрия българска композиторка и пианистка Цвета Димитрова. Талантливата млада музикантка ще се изяви не само като инструменталист в клавирния съпровод на вечерта, но и като автор – в концерта ще бъдат изпълнени две нейни ефектни композиции: "Прелюд-фантазия в стил Рахманинов" за соло пиано и пиесата “Зимна фантазия“ за фагот и пиано, в която солистка ще бъде най-добрата фаготистка в Австрия в момента Софи Дерво. В останалата част от програмата са включени произведения от Георг Филип Телеман, Едвард Григ, Анри Дютийо, Александре Тансман и Камий Сен-Санс, а мото на концертната вечер е “Едно музикално пътешествие от барока до съвремието“.

Цвета Димитрова е едно от българските имена, заели през последните години респектиращо място на класическата сцена на австрийската музикална култура. Нейната творческа биография впечатлява с множество престижни отличия. Тя е завършила композиция в Националната музкикална академия в София при проф. Александър Текелиев, след което продължава своето обучение в Австрия при проф. Ерих Урбанер в Университета за музика и изпълнителски изкуства. Още през първия семестър Цвета Димитрова получава наградата на Министерството на културата на Австрия като студент-композитор. Това признание ѝ дава увереност, че нейната музика ще бъде разбрана и изпълнявана. По-късно печели престижни стипендии от австрийски, японски и швейцарски фондации. През 2003 г. австрийският президент Томас Клестил ѝ връчва наградата “THEODOR- KÖRNER-FONDS-Förderungspreis“ за нейното произведение “Играта на хамелеоните“ за ударни инструменти и пиано. През 2008 г. получава наградата на град Виена “Förderungspreis der Stadt Wien für Musik“, а през 2015 г. - награда на клавирния конкурс на Фондацията “Рахманинов“ в Германия за своето произведение “Прелюд-фантазия в стил Рахманинов". През 2017 и 2018 г.  на Цвета Димитрова са присъдени специални държавни  награди-стипендии от Bundeskanzleramt, Österreich,  за написване на нови  музикални произведения. Успехът на нейните творби й отрежда заслужен авторитет като съвременен композитор в Австрия. 

В специално интервю за предаването “Алегро Виваче“ по "Хоризонт" Цвета Димитрова разказва за своя предстоящ концерт, за вдъхновението като автор и творческото партньорство със Софи Дерво.

Младата френска инструменталистка Софи Дерво, която е соло-фаготистка на Виенската филхармония и прекрасен интерпретатор, също сподели свои размисли за спецификата да се изявяваш на камерна сцена, за предизвикателството да се изпълнява повече съвременна музика и необходимостта да се пишат нови творби за фагот, които да разширяват репертоара за този инструмент. Софи Дерво ще изпълни за втори път като солист произведението “Зимна фантазия“ от Цвета Димитрова и очаква българската композиторка да й посвети нова творба.

Чуйте интервютата с двете изпълнителки в звуковия файл.

 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екипът на представлението „Закуска в Тифани“

„Закуска в Тифани“ и в Пловдив

Стремежът към свобода и силата на надеждата . Това изследва творческият екип на пловдивския драматичен театър, поел по предизвикателния път да открие новия и по-особен от всички досегашни сезони заради Covid кризата с представлението „Закуска в Тифани“. За първи път романът на Труман Капоти се пресъздава на театрална сцена в България и това..

публикувано на 19.10.20 в 16:36

Звукът на Европа днес и утре- датчанинът Calby с номинация за MMETA 2021

   Тази година номинираните за наградата „ Music Moves Europe Talent Awаrd” за 2021 година са 16 изгряващи талантливи музиканти от Стария континент. Те ще се борят за 8 награди и датчанинът от Копенхаген Calby е един от тях. Истинското име на   датския певец, автор и продуцент е Mik Thybo и според него музиката трябва да звучи добре с..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Звукът на Европа днес и утре- италианката Julia Bardo с номинация за MMETA 2021

    Младата италианка Джулия Бардо развива певческия си и музикален талант, най- напред работейки в бара на баща си в Северна Италия. Но идва момент, в който тя събира кураж и решава да рискува всичко, за да се премести в Манчестър. Точно там разцъфтя като солов музикант. Песента „ Desire" стана пилотен сингъл към дебютния мини албум на младата..

публикувано на 19.10.20 в 09:12
Проф. Димитър Чолаков

Проф. Димитър Чолаков: Работата с младите хора е изключителна отговорност

Изложбата „Пътека през времето" в художествената галерия "Никола Маринов" в Търговище представя произведения на професор Димитър Чолаков, а поводът е неговата 65-та годишнина. Изложбата може да бъде разгледана до края на октомври. Представени са и творби на 51 години: " Първите работи са от художествената гимназия в София, включил съм от..

публикувано на 18.10.20 в 13:05

Зад завесата на водния куклен театър

Водният куклен театър започва историята си много отдавна на Изток . За първа датирана постановка на вода се счита представление от 1121 г. във Виетнам , на което е присъствал император . Тайните на това изкуство, признато за световно културно наследство от ЮНЕСКО , обаче се пазят ревностно и днес – как се правят куклите, как се водят и..

публикувано на 18.10.20 в 11:44
Корицата на книгата „От другата страна“ на Огнян Дъскарев

Огнян Дъскарев: Обикновените хора строят страната си

Огнян Дъскарев е познат като коментатор на външнополитически събития, живял е дълги години в САЩ. Той е автор на сборник с разкази, есета и анализи, писани през последните 20 години.  " Преди 20 години реших, че съм готов да започна да се занимавам , защото така се случи в живота ми, че доста много ме подхвърля живота по света, къде ли не..

публикувано на 16.10.20 в 18:33
 Васко Василев

Христо Русев направи 50 хиляди снимки на цигуларя Васко Василев

"Васко Василев зад сцената“ се нарича фотоалбума, който направи фотографа Христо Русев. Поводът е 50-годишнината на цигуларя Васко Василев. Христо Русев е бил с Васко Василев по време на негови концерти в Англия, Испания, Япония и на турнето му в България преди пандемията. "За мен той е едни изключителен професионалист на сцена, изпипва..

публикувано на 15.10.20 в 18:51