Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Паунов: Британците се измориха да бъдат оптимисти за Брекзит

Демонстранти срещу Брекзит протестират в Лондон.
Снимка: БТА

Британците като че ли се измориха да бъдат оптимисти по отношение на Брекзит и на Острова вече се осъзнава, че предложението за приемлива сделка трябва да дойде от британска страна, а не да се чака Брюксел да изкове няколко варианта и след това Лондон да каже това „да“, това „не“. Това заяви в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов.

Според него има оптимизъм, че поне може да се смята, че правителството на Великобритания гледа сериозно на постигането на сделка. Дали обаче това е така наистина, остава голям въпрос с този премиер, който е категоричен, че страната излиза от ЕС на 13 октомври със сделка или без, като се има предвид и цялостното му поведение и имидж на човек, който се поставя над закона.

„Ще последват 2-3 дни на интензивни преговори, за което се съгласиха и европейците, и на срещата на върха на 17-18 октомври в Брюксел евролидерите ще трябва да кажат този план става или не. Ако става, британският ще отговори на същия въпрос и ако отговорът е „да“, страната ще излезе от ЕС на 31 октомври със сделка. Това е най-краткият и най-прост вариант“, коментира Паунов.

Той уточни, че новият план на Борис Джонсън може да реши въпроса за т.нар. предпазен механизъм – гаранцията, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия.

„За Джонсън е важно постигането на сделка да бъде постигнато като негова победа. А новият план създава илюзия и за двете страни по въпроса за митата“, подчерта кореспондентът на БНР. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ново предложение на Лондон дава тласък на преговорите за сделка по Брекзит

Последното предложение на Обединеното кралство предвижда след неговото оттегляне от ЕС трябва да се въведе граница за регулативни проверки в Ирландско море между Северна Ирландия и Великобритания. Регулативните проверки са за спазване на..

обновено на 11.10.19 в 18:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската..

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025..

публикувано на 19.04.24 в 11:02

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение.  Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53