Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Шишиев събира песъчинки от образа на София

Теологът не спира да изследва визуално столицата и да намира причини да я обичаме

„Обичам малките истории – тези, които сякаш големите хора не ги забелязват. Малките истории, тези мънички неща, тези песъчинки могат да повлекат цялата лавина със себе си. Всъщност „Етюд-и-те на София“ е това.“ Думите са на Иван Шишиев, богослов, публицист и изкусен фотограф – създател на Фейсбук страниците „Етюд-и-те на София“ и „Етюд-и-те на Стара Загора“. 

Той казва, че освен огромните пейзажи на града, за него е важно да улавя и показва и малките неща, детайлите, които оформят лицето на града, а страницата за София вече има почитатели от Гана, Тасмания и Мадагаскар. Равносметката – на нея могат да се разгледат над 10 хиляди фотографии.

Красива ли е София?

„Бях 14-годишен, точно преди 14 години, пристигнах в София след като се бях записал да уча в Семинарията. Никога няма да забравя: първият ми досег беше със „Свети Седмочисленици“ – видях тази църква и се влюбих. После никога не ми се е случвало да снимам града, но се случи доста интересен спор между мен и брат ми относно това дали София е красива….“

Така започнало всичко – Иван започнал да прави снимки, но без мисъл да прави конкретна страница, посветена на това. Приятели го убедили да направи страницата.

Първата снимка е на каменния трон от парка „Заимов“. „На него е изписано: „Бъди цар поне за един ден“. Но някой го беше задраскал и отдолу беше написал: „Бъди просто себе си“.

В началото имал около 50 кадъра, но от момента, в който дал живот на страницата, вече снима всеки ден. Така вече почти 5 години. Преди работа, след работа, сутрин или нощем, Иван Шишиев винаги намира нещо ценно, което в бързината си не забелязваме.

С естествена светлина и без дронове

Използва само и единствено естествената светлина – „да бъде това, което е, да бъде по този начин“. Затова и няма допълнителни приспособления. Налага се някои снимки да бъдат дообработвани, защото Иван снима с огромни обективи, които изсветляват снимката.

Открива „огромна романтика“ дори в някои от новите сгради. Една от любимите му сгради например е хлебозавод в „Люлин“. „Тя е една кафява сграда, обаче прозорците са изпъкнали напред, извън самата сграда и са оградени в оранжев кант. Изглеждат като кутийки, асиметрични.“

В „Етюдите на София“ с дрон не се снима, поне до този момент не съм си купил дрон, признава богословът фотограф, който не крие, че обича да се катери върху сградите.

„Останали са много малко сгради, на които не съм се качил – Народният театър, Президентството и Министерският съвет.“

Има рецепта срещу сивото ежедневие

„До голяма степен в момента българинът гледа да си прекарва сивото ежедневие. Иска нещо ново, обаче иска някой друг да го оправи. Сякаш е забравил, че хубавите неща трябва да тръгват от самия него. И най-вече не трябва никога да гледа надолу. Понякога просто трябва да погледне нагоре. Може да види някой архитектурен елемент, който да му хареса изключително много и да му оправи деня, седмицата, месеца“, допълва Иван Шишиев.

„София не може да се опише в една снимка. Можеш да направиш само етюд, само малки драсканици върху цялото това, което е наречено София“, мотивира избора си на заглавие на страницата Иван Шишиев.

Какво е да снимаш изгрева в ромския квартал на Стара Загора и за други любопитни случки – чуйте звуковия файл. 

Снимки: Иван Шишиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20