Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия във фокуса на среща на военните министри на НАТО

| обновено на 24.10.19 в 17:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията в Сирия ще засенчи всички останали теми по време на двудневната есенна среща на министрите на отбраната от НАТО, която започва днес в Брюксел. Според генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг кризата в Северна Сирия е извадила на повърхността дълбоки различия между партньорите в НАТО.

Ключовите страни-членки на НАТО - Съединените щати и Турция - промениха из основи статуквото в Сирия.

"Турция постави всички ни в много ужасно положение и смятам, че нахлуването е неоправдано", коментира американският министър на отбраната Марк Еспър в Брюксел, преди да се присъедини към колегите си от НАТО. Като „особена грешка“ Еспър вижда споразумението с Русия за съвместно патрулиране в граничната зона между Сирия и Турция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа да осъди Турция, като заяви, че има „законни опасения за сигурността“ по границата ѝ със Сирия.

„Използването на военна сила в Северна Сирия спря и това трябва да ни послужи за основа, върху която да стъпим при намирането на трайно политическо решение. Примирието е крехко, но все пак е постигнат напредък“, заяви Столтенберг преди началото на срещата.

На нея съюзниците ще обсъдят и изненадващото предложение на Германия за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия под международен контрол.

Столтенберг коментира резервирано:

„Приветствам факта, че партньор от НАТО отправя предложение как да постигнем трайно политическо решение на кризата. Но много въпроси остават без отговор“.

Генералният секретар на алианса подчерта, че на този етап не става дума за разполагането на сили на НАТО в операция в Северна Сирия.

Все още не е напълно ясно, какво предлага германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

„На първо място трябва да продължим борбата с терористите от Ислямска държава, но и да стабилизираме региона, така че бежанците да се завърнат доброволно“, заяви тя. И допълни:

„Да гледаме отстрани, как държавите, които нарушиха международното право, решават съдбата на Сирия, най-малкото не е съвместимо с нашите европейски ценности“.

Кей Бейли Хътчинсън, посланик на Вашингтон в НАТО, коментира лаконично, че Съединените щати нямат нищо против, ако европейските партньори се ангажират в Сирия.

Турция реагира резервирано, особено на фона на постигнатата договорка с Русия за съвместни патрули в граничния район в Северна Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Шефът на Пентагона Марк Еспър.

Турция „върви в погрешна посока“ в Сирия, смята Пентагонът

Турция „се е насочила в погрешна посока“ с офанзивата си в Сирия и със сделката с Русия за съвместно патрулиране в „зона за сигурност“ в района, предупреди днес шефът на Пентагона Марк Еспър, предаде АФП. „Турция ни поставя в много страшна..

публикувано на 24.10.19 в 13:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само..

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN,  които снабдяват с електроенергия Югоизточна България,  не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли. Според действащите нормативни документи..

публикувано на 28.03.24 в 13:17
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците..

публикувано на 28.03.24 в 13:14