Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия стачкуват за по-добри заплати, пенсии и условия на труд

| обновено на 25.10.19 в 18:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общонационалната стачка на различни сектори от общественото обслужване в Италия създаде особени затруднения. Най-осезателно тя се отразява на транспорта. В Рим протестиращи поискаха оставката на кмета Вирджиния Раджи.  

Националният протест с искане за по-добри заплати, пенсии и условия на труд засегна здравеопазването, образованието, транспорта и редица други обществени услуги.

Най-сериозно той се отрази на въздушния транспорт, защото за два часа диспечерите скръстиха ръце и в този обхват попадна следобедният полет на „Алиталия” от София до Рим и обратно, предварително отменен заедно с над 200 други полета и заради 24-часовата стачка на персонала на авиокомпанията, подготвила извънреден план за съдействие на засегнатите пътници.

Железопътният транспорт е гарантиран само в определени часове от деня.

Стачката в градския транспорт се отразява най-много в големите градове. В Рим положението е най-сложно, защото това е първата всеобща градска стачка.

Освен работещите в транспорта протестират и общинските фирми по чистотата. Гражданите ги подкрепят, недоволни да живеят в условия на деградация и с лоши услуги.

На митинг пред Римската община протестиращите поискаха оставката на кмета Вирджиния Раджи. Тя смята, че стачката е неоснователна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Възможно е забавяне или промяна в полетите на Wizz Air до и от Италия заради стачка

Заради планирана национална стачка на ръководството на въздушното движение в Италия е възможно да има забавяне или промяна в полетите на Wizz Air до и от Италия през целия ден, съобщиха от авиопревозвача. В случай на промени в някой от полетите, пътниците..

публикувано на 25.10.19 в 04:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев:..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система...

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации...

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално..

публикувано на 24.04.24 в 19:23