Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС, Русия и Украйна не се разбраха за газовия транзит

Трите страни изключват прекратяване на доставките

Марош Шефчович

Без конкретно споразумение завърши днешният 4-и кръг от преговорите за транзит на газ между ЕС, Русия и Украйна за следващата година в Брюксел, съобщи еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович.

Трите страни са се договорили да проведат следващата тристранна среща на ниво министри през ноември. По думите на Шефчович Русия е подчертала изключителното значение на това да се намери решение на арбитража в Стокхолм, където тя е Украйна все още имат нерешени спорове.

Другите спорни въпроси, които Русия е изтъкнала, са антимонополните решения и потенциалния обем на директните доставки за Украйна. И трите страни са изключили възможността да се стигне до спиране на доставките.

След разговорите еврокомисарят по енергийни въпроси Марош Шефчович обяви, че е разочарован:

Марош Шефчович допълни, че и у двете страни има липса на воля, а Русия все още не е готова да се съгласи по въпроса за арбитраж в Стокхолм между „Газпром“ и украинската държавна компания „Нафтогаз“.

Разочарован съм, но не се отказвам, подчерта еврокомисарят по енергетика.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че преговорите ще продължат в края на ноември - точно месец преди настоящото споразумение за транзит на газ между Киев и Москва да изтече. Новак допълни, че Москва може да удължи съществуващия договор за транзит като резервен вариант и подчерта, че ако Киев е готов да работи по европейското законодателство през 2020-а година, Русия може да обезпечи необходимите количества и по тези правила.

По-голямата част от руските газови доставки към Европа минават през Украйна. За постигане на нов договор има редица пречки, сред които политическият разрив между Киев и Москва и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Русия е готова продължи договора за транзит на газ през Украйна, ако не бъде подписан нов

Русия е готова продължи настоящия договор за транзит на газ през Украйна, ако до края на годината не бъде подписан нов. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пленарната сесия на започналия в Москва форум „Руска енергийна седмица"..

публикувано на 02.10.19 в 18:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те..

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За..

публикувано на 25.04.24 в 11:02