Пожарът в Стара планина - локализиран в Сърбия и изцяло потушен у нас

| обновено на 30.10.19 в 17:38
Снимка: БГНЕС

Пожарът в Стара планина, засегнал повече от 52 кв. км на територията на България и Сърбия е локализиран, а на територията на България е изцяло загасен. Това съобщи на брифинг в Чипровци директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност“ Николай Николов и допълни за първоначалния оглед на щетите:

"Гора, ако е засегната, то не е тежко засегната, т.е. пожарът е минал низово и не очаквам там да има сериозни щети".

По-голямата част от огъня - около 2/3 - е обхванал площи в Сърбия. На наша територия горяха предимно високи храсти и треви в труднодостъпни райони. Огънят е обхванал и площи около връх Миджур, който е на българска територия.


Рано тази сутрин от Чипровци са тръгнали екипи за борба с най-големия в момента пожар на Балканите, съобщи в предаването "Преди всички" директорът на Държавното горско стопанство Чипровци Красимир Вълков. Няма никаква опасност за близките населени места, увери вчера пред БНР главен комисар Николай Николов – директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Национален парк "Рила" е една от най-големите и най-ценни защитени територии в Европа. Четири резервата, 120 естествени езера, над 100 вида птици,над три хиляди безгръбначни животни и дивеч, и най-вече водният резервоар на България. Четири от най-пълноводните реки извират от територията на парка. Дали все по-дълготрайните засушавания и пожарите могат да наранят това богатство, от което зависи животът ни? За последствията от тежкия пожар в националния парк, за пресъхналите дерета и за десетките години, които ще са нужни, за да се възобнови това, което огънят погълна заради престъпна човешка небрежност? Часове след потушаването на пожара с директора на Национален парк "Рила", Красимир Андонов, разговаря кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева - чуйте от звуковия файл.

В националния парк Рила изгоряха 700 дка. гора и алпийска растителност.

Пожарът беше загасен изцяло, но наблюдението на терен ще продължи денонощно, каза директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов:

“Въпреки всичко правим организация да има обиколка по периметъра и наблюдение на ситуацията“.

Репортаж на Гергана Панова от Радио Видин чуйте от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Локализиран е пожарът в Чипровци

Стотици декари сухи треви и храсти са изгорели са изгорели при пожара в Чипровския балкан. В потушаването му днес бе включен и хеликоптер на военновъздушните сили. Огънят се е разпрострял на повече от 10 километра, дежурни екипи ще следят ситуацията през..

публикувано на 29.10.19 в 17:00

Спряно е разпространението на пожара над Чипровци

Повече от 300 души се борят с пожара в Чипровския балкан. Няма никаква опасност за близките населени места, увери пред БНР главен комисар Николай Николов – директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Що се отнася до..

публикувано на 29.10.19 в 17:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови инсталации в депото за отпадъци в Троян

В Регионалното депо за отпадъци в Троян ще бъдат открити инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. С разширяването на дейността на регионалната система за..

публикувано на 22.04.21 в 20:47

Протест в кв. "Бояна" заради отдаването под наем на спортно игрище на открито

Жители на кв. "Бояна" в София излязоха на протест заради отдаването под наем на единственото спортно игрище на открито в района. Теренът е общинска собственост, а на мястото му се предвижда частен инвеститор да изгради спортен комплекс. Наемът е..

публикувано на 22.04.21 в 20:31

Без възможност за студентски заеми за българите във Великобритания

Българските студенти във Великобритания остават без възможност да получават студентски заеми. Това съобщи британският посланик в София Роб Диксън по време на дискусия, организирана от Атлантическият клуб. Въпреки ограниченията заради "Брекзит",..

публикувано на 22.04.21 в 20:14
Министерство на образованието и науката

МОН предлага увеличение на приема на студенти наесен

С 3,2 на сто или 1256 места  да бъде увеличен приемът на студенти наесен, предлагат от Министеството на образованието и науката.  Най-голямо увеличение на приема в 38-те държавни висши училища  от МОН предлагат да има в професионарни направления..

публикувано на 22.04.21 в 20:11
Десислава Атанасова

ГЕРБ сезира КС за мораториума за действията на правителството в оставка

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че ще поискат от Конституционния съд тълкувателно решение за мораториума, който днес Народното събрание прие. Парламентът наложи забрана върху концесии и назначения на..

обновено на 22.04.21 в 19:13
Владимир Путин

Путин заяви, че е готов да разговаря със Зеленски в Москва

Президентът на Русия Владимир Путин прие предложението на украинския си колега Володимир Зеленски за лична среща. "Ако украинският президент иска да обсъдим двустранните отношения, готови сме да го приемем в Москва по всяко време", заяви Путин...

публикувано на 22.04.21 в 19:09

Словакия гони трима руски дипломати

Словакия ще експулсира трима руски дипломати, съобщи премиерът Едуард Хегер след дипломатическото разцепление между съседна Чехия и Москва. Руските дипломати имат 7 дни да приключат с дейността си в Словакия. Решенето е било подплатено от..

публикувано на 22.04.21 в 19:05