Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Стара планина - локализиран в Сърбия и изцяло потушен у нас

| обновено на 30.10.19 в 17:38
Снимка: БГНЕС

Пожарът в Стара планина, засегнал повече от 52 кв. км на територията на България и Сърбия е локализиран, а на територията на България е изцяло загасен. Това съобщи на брифинг в Чипровци директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност“ Николай Николов и допълни за първоначалния оглед на щетите:

"Гора, ако е засегната, то не е тежко засегната, т.е. пожарът е минал низово и не очаквам там да има сериозни щети".

По-голямата част от огъня - около 2/3 - е обхванал площи в Сърбия. На наша територия горяха предимно високи храсти и треви в труднодостъпни райони. Огънят е обхванал и площи около връх Миджур, който е на българска територия.


Рано тази сутрин от Чипровци са тръгнали екипи за борба с най-големия в момента пожар на Балканите, съобщи в предаването "Преди всички" директорът на Държавното горско стопанство Чипровци Красимир Вълков. Няма никаква опасност за близките населени места, увери вчера пред БНР главен комисар Николай Николов – директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Национален парк "Рила" е една от най-големите и най-ценни защитени територии в Европа. Четири резервата, 120 естествени езера, над 100 вида птици,над три хиляди безгръбначни животни и дивеч, и най-вече водният резервоар на България. Четири от най-пълноводните реки извират от територията на парка. Дали все по-дълготрайните засушавания и пожарите могат да наранят това богатство, от което зависи животът ни? За последствията от тежкия пожар в националния парк, за пресъхналите дерета и за десетките години, които ще са нужни, за да се възобнови това, което огънят погълна заради престъпна човешка небрежност? Часове след потушаването на пожара с директора на Национален парк "Рила", Красимир Андонов, разговаря кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева - чуйте от звуковия файл.

В националния парк Рила изгоряха 700 дка. гора и алпийска растителност.

Пожарът беше загасен изцяло, но наблюдението на терен ще продължи денонощно, каза директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов:

“Въпреки всичко правим организация да има обиколка по периметъра и наблюдение на ситуацията“.

Репортаж на Гергана Панова от Радио Видин чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Локализиран е пожарът в Чипровци

Стотици декари сухи треви и храсти са изгорели са изгорели при пожара в Чипровския балкан. В потушаването му днес бе включен и хеликоптер на военновъздушните сили. Огънят се е разпрострял на повече от 10 километра, дежурни екипи ще следят ситуацията през..

публикувано на 29.10.19 в 17:00

Спряно е разпространението на пожара над Чипровци

Повече от 300 души се борят с пожара в Чипровския балкан. Няма никаква опасност за близките населени места, увери пред БНР главен комисар Николай Николов – директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Що се отнася до..

публикувано на 29.10.19 в 17:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иванка Шалапатова

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство - това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин..

публикувано на 29.03.24 в 14:20