Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът с първия секретар на руското посолство като разменна карта?

Кристиян Шкварек
Снимка: Facebook

„Да бъдат разкривани такива агенти е нещо извън нормата в нашата страна. За България това не е нещо, което се случва често, за разлика от други страни в Европа. Това е така, защото у нас има по-силно руско лоби през последните 30 години и то възпрепятства държавата да си върши умело работата, когато става въпрос за противопоставяне на руската агентура“. Коментарът пред БНР е на Кристиян Шкварек от Евроатлантическия център за сигурност по повод случая с първия секретар на руското посолство в София, който беше поканен да напусне страната ни, тъй като е било разкрито, че в продължение на година е събирал информация и я е изнасял зад граница.

„Вярвам, че нашите служби се опитват да измъкнат допълнителна информация от българската връзка в този случай“, допълни Шкварек в предаването „Преди всички“.

Според него е напълно възможно да е вярна тезата, че изкарването на този скандал е нещо като разменна карта, че беше допуснато над България да преминат два руски военнотранспортни самолета, натоварени с ракетен комплекс С-400: 

„Взети са решения това да се случи в момента. Те или са свързани електорално с изборите, или с нашите партньори от НАТО. Позволихме да мине подобен самолет през нашето въздушно пространство, но пък хващаме такива агенти“.

Интервюто с Кристиян Шкварек можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мария Захарова: В дипломацията действа принципът на реципрочност

Лаконичният коментар е направила днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова по повод отказа от България да бъде издадена виза на руски гражданин, който е трябвало да заеме поста на военен аташе в посолството на..

публикувано на 31.10.19 в 21:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години...

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06