Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираните за наградите MMETA: Грайм-сензацията на Великобритания - FLOHIO

Церемонията по връчването на наградите ММЕТА (или Music Moves Europe Talent Awards) предстои в средата на януари следващата година в Грьонинген, Холандия. Тя е част от съпътстващата програма на един от най-големите музикални форуми в Европа - Eurosonic Noorderslag.

Всяка година компетентно жури избира няколко изпълнители, които да получат тези награди, а един от всички 16 номинирани ще спечели и специалната награда на публикатa.

Тази награда се определя след гласуване на сайта на наградите, а награда има и за гласувалите – самолетни билети до Холандия и обратно, две нощувки, пълен достъп до фестивала Eurosonic Noorderslag (15-18 януари 2020г.), както и посещение на церемонията по връчването на наградите MMETA, която ще се проведе на 17 януари. Още по-приятната изненада е, че наградата е за двама, така че всеки гласувал има шанса да сподели това страхотно преживяване с любим човек. Повече информация може да намерите на сайта на наградите.

В следващите седмици ще ви представим всеки един от 16-те номинирани изпълнители.

Днес ви представяме лошото момиче на британският рап - FLOHIO.


Позната още и като Фънми Оухайосумах, 27-годишната изпълнителка е родена в Лагос, Нигерия. Баща и е пилот и заради неговата професия през 2000-та година семейството се мести в Англия, където ъндърграунд културата на Южен Лондон безспорно оказва силно влияние върху личността на FLOHIO.

Тя е един от най-различните, ексцентрични и ярки представители на британската хип-хоп сцена и впечатлява с взривоопасен скоростен флоу, интелигентни текстове, убийствени рими и провокиращо сетивата съчетание на различни музикални стилове, като обединява класическият грайм и индъстриъл техното с модерното и актуално клубно звучене. За разлика от обществото, което я нарича дамско "MC", тя тотално отхвърля стереотипите, предразсъдъците и половото разделение и определя себе си като рапър, "MC" и музикант.

Текстовете и са изключително поетични и често представят емоционални изповеди, които са част от нейни лични житейски преживявания. Ето какво споделя тя именно за лириките в изпълненията и: „Обичам да рапирам за хубавите моменти в живота. Обичам да рапирам и за лошите, за тъжните. Рапирам за депресията, рапирам за щастието. Рапирам и за слънцето и дъгата. Човече, аз съм много емоционална!“.

Освен с музика, до скоро тя се е занимавалa професионално и с графичен дизайн. Прогреса, който постига в рапа и успехите, които реализира през последните 3 години я поставят пред дилема, а музиката е пътят, който твърдо избира.

Въпреки че през 2016-та се занимава все още активно като дизайнер и работи всеки ден от девет до пет, тя успява да издаде дебютното си “EP” „Nowhere Near”. През 2017г. продуцентското дуо God Colony я включва като фючъринг изпълнител в 3 от общо 5 парчета в тяхното “EP” “Where We Were”, а година по-късно правят отново колаборация заедно, този път в парчето „Fights”. През миналата година излиза нейният втори краткосвирещ албум, носещ името “Wild Tout”.

Отново през 2018-а, младата рапърка получава и едно по-особено внимание и признание за посланията, които отправя чрез музиката си. В класация на списание „Vogue“, тя е избрана лично от Наоми Кембъл за една от „10-те жени, променящи нашето бъдеще“. Нека сега да чуем как звучи рапът, който ще промени това бъдеще.

Чуйте музиката на FLOHIO и ако ви допадне нейното различно звучене, можете да гласувате за нея, защото шанса да спечелите вълнуващото пътуване до Холандия е огромен.

Гласуването продължава до 15 ноември, така че побързайте!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45