Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновено трасе за последния кръг от шампионата по мотокрос в Благоевград този уикенд

Снимка: БФ Мотоциклетизъм

Мотополигон „Зелендол” край  Благоевград према тази седмица финалният девети кръг на националния шампионат по мотокрос – Grand Prix Благоевград 2019.

През изминалите няколко месеца, организаторите от Община Благоевград и местния клуб Еър Макс рейсинг вложиха не малко средства и труд в цялостното обновяване на мотополигона.

Това което очаква участниците в Благоевград е изменена конфигурация на състезателното трасе, нов електрифициран падок с твърда настилка, нова оросителна система, както и нова зона за миене на мотоциклети.

Интересна част от състезанието в Зелендол ще бъде и клас МХ50, който е за деца на възраст между 5 и 9 години, които ще се състезават с 50-кубикови мотоциклети без скорости (автоматик). До момента подадените заявки са 16 (14 момчета и 2 момичета).

Последното състезание в тази кубатура организирано от БФ Мотоциклетизъм е било през 2002 година, като от сезон 2020, този клас отново ще бъде част от официалния Републикански шампионат по време на всички негови кръгове.


Вече изгубили статуса си на „най-малките” в шампионата, пилотите от клас МХ65 в топ три са почти разпределили медалите за годината. Златото отива при Мирослав Димитров с КТМ (Марица Рейсинг Тийм), който с масивен актив от 385 точки и преднина от 53 точки, успя да постигне тази шампионска титла във финалния си сезон за клас МХ65. В Благоевград ще го видим, най-вероятно, с 85 кубикова машина с която ще се състезава в клас МХ85 през следващия сезон. На второ и трето място във временното класиране, Венцислав Тошевс КТМ (МСК Севлиево) с 322 точки и Дани Цанков с Ямаха (М6 Ямаха Рейсинг Тийм) с 306 точки имат сериозни единоборства от юни месец насам и вероятно авансът от 16 точки може да помогне на Тошев да запази сребърната си позиция в класирането за годината.
При състезателите от клас МХ85 Християн Георгиев с КТМ (Пловдив Моторспорт) завоюва златото с актив от 384 точки още през октомври в Айтос и в Благоевград и успешно защити шампионската си титла от 2018г. Втори в класирането е Виктор Бориславов с КТМ (Мотоспорт Варна) с 318 точки като през следващия сезон най-вероятно ще видим и двамата в клас МХ2, още по-вероятно с машини 125сс. Трети в класирането, във своята първа година за клас МХ85 с 285 точки е Живко Иванов с КТМ (Диана Рейсинг), който реално няма право на грешка в Зелендол, ако желае да запази своята трета позиция за годината.

В клас МХ2 Джуниър (до 18 годишна възраст) с 367 точки Жулиан Георгиев с Кавазаки (Киппен МХ Рейсинг Тийм е отбелязал пълно присъствие на подиума от началото на сезона (3 първи, 3 втори и 2 трети места) и до последно ще се бори за титлата през тази година. Необезпокояван на втората позиция с 330 точки се намира Алекс Димитров с КТМ (Мотоспорт Варна), като разликата между него и Георгиев е 37 точки и не е лесна за стопяване. Виктор Нейчев с Ямаха (Еър Макс Рейсинг) с 280 точки завършва топ три на джуниърите в които обаче очакваме участие на Николай Малинов с КТМ (Мотоспорт Варна), Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли) и други момчета, които могат определено да разместят пилотите начело на класирането.

В класирането при мъжете за клас МХ2 Майкъл Иванов с КТМ и с 400 точки (НСА Моторспорт) спечели четвърта национална шампионска титла в този клас (и десета общо в дисциплината мотокрос за ) без загубен манш през сезона което е сериозно и достойно за уважение постижение. Втори и трети във временното класиране в момента са Жулиан Георгиев с 311 точки и Алекс Димитров с  285 точки, следвани от Виктор Нейчев  с 245 точки и Димитър Грозданов  с 225 точки но в този клас ще видим още и основния конкурент на Иванов – Хакан Халми с КТМ  (МСК Севлиево), който въпреки, че не е участвал във всички кръгове на шампионата, успява да всее смут в точките и подиумните конфигурации.

За клас МХ1, в неделя ще видим завръщането на шампионската титла на българска земя в този клас след три годишното и отсъствие (шампион Адриан Радуца – 2018,2017 и 2018), като най-отгоре на класирането се намира пилотът от НСА Моторспорт – Любомир Васев с Ямаха и с  369 точки. 27 точки след него, Стефан Нейчев (Еър Макс рейсинг) ще даде всичко от себе си за да спечели в благоевградското Гран При и ако съдбата е на негова страна да се бори за титлата (с уговорката, че Васев ще заложи и на тактическо каране). Трети с 312 точки при 450 кубиковите машини е Калоян Илиев с КТМ (МСК Севлиево, КТМ ), като в Зелен дол очакваме и традиционното гръцко нашествие за този клас, което допълнително ще внесе интерес и емоция в групата.


Николай Колев с Хонда с 336 точки (СК Велико Търново) е новият лидер в клас МХ (22-39 годишни) и се очертава и новия шампион за сезон 2019-та, но въпреки това му трябват да качествено завършени манша в Благоевград. Григор Царев с КТМ (Джей Ар Си Моторспорт) с 325 точки не е възстановен след страшното си падане в Айтос и ще пропусне финалния кръг, което пък ще даде шанс на Боян Янков с Кавазаки (МК Олрите Добрич) с 299 точки да се бори за среброто, а защо не и за златото.

Подобно на Иванов в клас МХ2 Мартин Тодоров с Ямаха (М6 Ямаха Рейсинг Тийм) с 400 точки е напълнил с победи таблицата с временното класиране до момента и е шампион за 2019-та (първа шампионска титла в клас МХ40). Атанас Петров с КТМ (АИТ Рейсинг Тийм) с 311 точки ще затвърди среброто, а само двойна победа на съотборника му Янко Зоков с Кавазаки и 263 точки може да го измести от това място.

Гран При Благоевград 2019 в събота започва в 11:00 часа и ще завърши около 16:00 часа с карирания флаг на първия манш МХ/МХ40. В неделя официалното откриване е в 10:15 часа, след което са и 10-те състезателни манша (традиционните 9 плюс старта на МХ50).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов".  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и четвъртък. Настъпи..

публикувано на 28.03.24 в 19:02

Сестри Стоеви са на четвъртфинал в Мадрид

Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на турнира по бадминтон от сериите "BWF Super 300" с награден фонд 210 хиляди долара, който е квалификация за олимпийските игри в Париж 2024. Поставените под номер 7 в схемата българки спечелиха без проблеми срещу представителките на Испания..

публикувано на 28.03.24 в 18:37

Даниела Дашева: България е пример за равенството между половете в спорта

Заместник-министър проф. Даниела Дашева участва в конференция за преодоляването на неравенствата между половете в спорта. "Спортът е силен инструмент за преодоляване на различията и спомага за справянето с предразсъдъците, стереотипите, културните различия, нетолерантността и дискриминацията. Неговата интегрираща роля е доказана във времето - от..

публикувано на 28.03.24 в 17:00
Яник Синер

Синер и Медведев стигнаха полуфиналите в Маями

Победителят от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия и руснакът Даниил Медведев се класираха за полуфиналите на турнира по тенис в Маями от сериите Мастърс 1000 с награден фонд от 8,9 милиона долара. Синер, който има само една загуба от началото на годината, се наложи над чеха Томаш Махач с 6:4, 6:2 за час и 31 минути игра...

публикувано на 28.03.24 в 06:33
Бинев връчва анцуг на България на Ализаде.

Иранската таекуондистка Кимия Ализаде ще се състезава за България

Иранската звезда в олимпийското таекуондо Кимия Ализаде ще се състезава за България. 25-годишната иранка, която в момента е със статут на бежанец, подписа договор с председателя на Българска федерация таекуондо Слави Бинев. "Много съм щастлива да бъда тук и съм благодарна на всички, че ми дадоха възможността да представям България. Сега..

публикувано на 27.03.24 в 12:03
Германия - Нидерландия

Германия надигра Нидерландия, Испания и Бразилия със зрелищно равенство

Домакинът на Евро 2024 Германия победи с 2:1 у дома Нидерландия в контролен футболен мач, изигран във Франкфурт. Още в четвъртата минута Мемфис Депай асистира за Джоуи Феерман, който даде аванс за гостите, но само седем минути след това Максимилиан Мителщадт изравни след пас на Джамал Мусиала. В 18-ата минута нов пас на Мусиала изведе Илкай..

публикувано на 27.03.24 в 07:46
Полша празнува класиране за Евро 2024

Полша, Украйна и Грузия са последните участници на Евро 2024 в Германия

Националните отбори на Полша, Украйна и Грузия са последните 3 участника на Европейското първенство по футбол в Германия през лятото, след като успяха да спечелят решаващите квалификационни срещи.  В Кардиф поляците отстраниха домакина Уелс след победа с 5:4 при изпълнението на дузпи. В редовното време и продълженията двата отбора направиха..

публикувано на 27.03.24 в 07:39