Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МОН: Около 17% ръст на учителските заплати от 1 януари

Снимка: БГНЕС

С около 17 на сто ще нараснат работните заплати на учителите от 1 януари идната година, съобщиха от образователното министерство. Увеличението е договорено  в Анекс към Колективния трудов договор между ведомството, синдикатите и работодателските организации в образованието.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лева основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лева, а на главните учители - 1176 лева. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лева, а заместник-директорите - 1246 лева. За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 милиона лева повече за трудови възнаграждения на учителите.

Предвидени са и 54 милиона лева за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал. С анекса към Колективния трудов договор се завишават допълнителните възнаграждения за класните ръководители, както и за лекторските часове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономически форум обсъжда възстановяването от Covid кризата

Експерти на Европейската комисия ще участват в годишното издание на Българския икономически форум. Тази година събитието е посветено на икономическото възстановяване от Covid кризата и ще протече в два дни. В първите два дни на декември утвърдени бизнес лидери и икономически експерти ще дебатират очаквания и прогнози за българската и..

обновено на 01.12.20 в 10:03

Шефът на Червения кръст: На борба с недоверието за ваксините срещу Covid-19

Ръководителят на най-голямата в света хуманитарна мрежа - Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, призова правителствата и институциите да се борят с „фалшивите новини“ за ваксините срещу Covid-19, които са се превърнали във „втора пандемия“, предаде БТА. Франческо Рока заяви на виртуален брифинг пред Асоциацията на..

публикувано на 01.12.20 в 09:47

Регионалната библиотека в Плевен открива руски културен център

В Плевен започва работа по пореден международен културен проект. В регионалната библиотека „Христо Смирненски“ се създава ресурсен езиков център. Ще се използват и онлайн възможностите за ползване на новото дарението от Москва. Регионалната библиотека в Плевен е третата у нас, която открива руски културен център. Целта  е популяризиране..

публикувано на 01.12.20 в 09:20

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН.  Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги". В голяма част от областните градове в страната се провеждат безплатни и анонимни тестове за ХИВ/СПИН. В София безплатни изследвания за ХИВ и хепатит B и днес могат да бъдат направени в Център за сексуално здраве от 10 до..

обновено на 01.12.20 в 09:10

Ограничения за влизане в България за граждани извън ЕС

От днес до 31 януари, в България не могат да влизат граждани или да преминават транзитно на всички страни извън Европейския съюз. Забраната не засяга жители на Австралийския съюз, Канада, Обединените арабски емирства, Израел, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Турция и още няколко държави. Цялата заповед може да бъде видяна на сайта на..

публикувано на 01.12.20 в 09:06
Предвижда се безплатно тестване за алергии, провокирани от маски, дезинфектанти и ръкавици.

Стартира кампания за диагностика на кожни алергични заболявания

Започва Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Кампанията е през целия декември. Ще се включат алерголози от София, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе. Предвижда се безплатно тестване за алергии, провокирани от маски, дезинфектанти и ръкавици.

публикувано на 01.12.20 в 08:57

Доц. Димитър Атанасов: Стресът върху здравната система би трябвало да я подобри

Един от основните критерии, по които се сравняват системите на здравеопазване в различните държави, е средният брой пъти, в които е бил спасен животът на един човек. Средно за европейските държави това е 1-1.5, тоест поне веднъж за всекиго, каза пред БНР доц. Димитър Атанасов ръководител на катедра "Информатика" в Нов български университет ...

публикувано на 01.12.20 в 08:29