Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите не дадоха зелена светлина за унгарския кандидат за ЕК

Номинациите на Румъния и Франция бяха подкрепени от ресорните комисии на Европарламента

| обновено на 14.11.19 в 20:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският кандидат за еврокомисар Оливер Вархей не успя да убеди днес евродепутатите от комисията по външни работи, че е подходящ за ресора „Съседство и разширяване“ в следващата Комисия. 

Евродепутатът от "Обновете Европа" Илхан Кючюк определи мотивите за поисканите допълнителни обяснения от Вархей като "резултат от непълните и незадоволителни отговори, отнасящи се до върховенството на закона и защитата на основни ценности от инфраструктурата на ЕС". 

"По-конкретно поведението на министър-председателя Орбан и това, че Унгария, по член 7 от договора за ЕС… Най-вече това бяха аргументите, които натежаха да се задейства процедурата по задаване на допълнителни до пет въпроса".

По повод обещанието на кандидата да е независим от Орбан, Кючук каза:

"Много е трудно да направиш разликата между това, което си правил досега и с едно изречение се опиташ да убедиш 71 евродепутата, че няма да продължаваш да го правиш този начин".

До момента Вархей е постоянен представител на Унгария в ЕС. Срокът, в който той трябва даде отговори, е 18 ноември, а комисията по външни работи трябва да вземе решението си на следващия ден.   

Вархей настоя на изслушването си днес, че няма да следва линията на унгарския премиер националист Виктор Орбан, в опит да успокои безпокойството в Брюксел от връзките на Будапеща с Русия и Турция. Той заяви, че ще действа независимо, ако бъде одобрен за комисар, но това не бе достатъчно. Вахрей подчерта, че е искал началото на преговори за членство със Северна Македония и Албания да бъде одобрено преди срещата ЕС – Западни Балкани в Загреб следващия май, размахвайки пръст на френския президент Еманюел Макрон, който блокира вземането на решение миналия месец.

Кандидатите на Румъния и Франция за следващата ЕК – Адина-Йоана Вълян и Тиери Бретон получиха зелена светлина от ресорните комисии.

Освен Вархей днес в Европарламента бяха изслушани и кандидатите на Румъния и Франция за следващата ЕК – Адина-Йоана Вълян (ресор „Транспорт“) и Тиери Бретон („Индустриална политика, вътрешен пазар, информационни технологии, отбрана и Космос“).

Бретон и Вълян са получили зелена светлина от ресорните комисии, съответно по транспорт и промишленост и вътрешен пазар, съобщиха за „Хоризонт“ отлично информирани източници. Срещу Вълян са гласували единствено зелените и евродепутатите от „Идентичност и демокрация“. Колегите им от Европейската обединена левица/северна зелена  левица заявиха в разпространено по-рано съобщение, че няма да подкрепят Бретон, но това не попречи той да събере необходимия вот. 

Дотук се стигна, след като ЕП отхвърли предишните кандидати на Будапеща, Букурещ и Париж.

Елемент на отмъщение на ЕП към държавите – членки

„Започваме все повече да ставаме свидетели на плъзгане в посока Европейският парламент да набляга основно на аргумента на силата, която има, да блокира Европейската комисия. Има тенденция да се наруши принципа на вземане на решения вътре в Европейския съюз, изцяло въз основа на силата на аргументите, а не на основа на аргументите на силата“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Антоанета Приматарова, експерт в Центъра за либерални стратегии.

Според нея „има елемент на леко отмъщение на ЕП към държавите – членки, който създава вътрешно институционална несигурност, а това е контрапродуктивно“.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Оливер Вархей - Унгария, Тиери Бретон - Франция и Адина-Йоана Вълян - Румъния (от ляво на дясно).

Изслушват кандидатите за еврокомисари на Румъния, Франция и Унгария

Ресорните комисии на Европейския парламент изслушва днес новите кандидати за еврокомисари от Франция, Румъния и Унгария, след което ще гласуват дали те да станат част от комисията „Фон дер Лайен“. Унгарският кандидат Оливер Вархей, който ще..

обновено на 14.11.19 в 15:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08