Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник от днес влиза в сила водният режим

| обновено на 18.11.19 в 10:31

От днес в Перник влиза в сила водният режим, по време на който жителите на града ще имат вода по 10 часа в денонощието всеки ден - сутрин от 5:00 до 10:00 часа и вечер от 17:00 до 22:00 часа.

Режимът беше въведен заради драстично намалелия воден обем на язовир "Студена". Разчетите са направени така, че ако изобщо не вали, наличното количество вода в язовира да стигне за пет месеца.

Водният режим е в сила не само за жителите на Перник, но и за населението в град Батановци, както и в още 9 села, черпещи вода от язовир „Студена”.

Според кмета на Перник Станислав Владимиров утвърденият график на водоподаването е съобразен с изискванията на МОСВ месечният отток от язовира да не надвишава 1 млн. куб. метра.

„Това е удобният режим за перничани, за учрежденията, становището на РЗИ. Не съм сигурен, че това е удобният режим за ВиК дружеството. От тях ще се изисква по-голяма ангажираност. Един от ангажиментите и на МРРБ, и на ВиК дружеството е, че те ще осигурят допълнителни екипи, защото един от рисковете, който беше споменаван, е, че при повече от едно спиране на водата и пускане, ще се появят повече аварии“, каза кметът.

От ВиК уведомиха населението, че водоснабдяването на различните райони ще бъде в зависимост от тяхната отдалеченост от централните градски резервоари, а при невъзможност за осъществяване на режима, предложен от кмета, ще бъдат разгледани варианти за нов график.

Работи се по няколко варианта за намаляване на последиците от водната криза в Перник, съобщиха от общината. Областният град и още 10 населени места са на воден режим заради драстичния спад на обема на язовир „Студена”.

Наред с допълнителното довеждане на вода от язовир "Долна Диканя" към язовир "Студена", община Перник е предложила още няколко мерки, които могат да се осъществят в по-кратки срокове и изискват по-малко средства.

Сред тях са водоснабдяване на част от засегнатите от режима населени места от язовир "Осломе" край село Ярджиловци, ако качеството на водата позволява това, разконсервиране на водоизточник "Дарака" и насочване на част от Владайския канал към Перник. Резерви се търсят и при витошките водохващания.

Днес се очаква да станат ясни резултатите от пробите на водата в язовир "Долна Диканя", за който е предложен вариантът да се свърже с язовир "Студена".

Потърпевши от режима са както домакинствата, така и детски градини, училища, болници, бизнесът. Перничани настояват за оставки и търсене на съдебна отговорност на виновните за водната криза и се готвят за протест на 20 ноември.

В готовност сме да осъществяваме твърд контрол, увери в предаването "Преди всички" директорът на Регионалната здравна инспекция в Перник д-р Юри Торнев.

„Липсата на вода е предпоставка за развитието на инфекциозни заболявания. Затова ще засилим контрола върху всички публични заведения, включително върху детски градини, училища, болнични заведения и заведения за доболнична помощ, както и заведенията за хранене. Ще се наложи на колегите да поработят извънредно“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Д-р Торнев потвърди, че има действаща към момента разпоредба, според която в детските градини и ясли не могат да се ползват пластмасови шишета, биберони и сламки, внесени отвън. Това не може да се промени и сега, добави той. По думите му всеки ден ще взимат проби от водата в градините.

Интервюто с д-р Юри Торнев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07