Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн платформа рекламира Странджа, Сакар и Източните Роподи

4
Златоград
Снимка: https://www.strasakir.com/

Нова платформа ще популяризира културата и туризма в Югоизточна България. Платформата носи името „СТРАСАКИР“ и обединява съкращенията на Странджа, Сакар и Източни Родопи.

„Целта ни чрез това странно име да започнем да популяризираме този, сравнително изостанал вече регион на страната, защото вярваме, че в него има огромен потенциал. И го правим преди всичко заради природата и хората, които все още живеят в региона“, обяви в предаването „Закуска на тревата“ Гавраил Гавраилов, който поддържа сайта Rural Balkans. Той сподели своите наблюдения, че през последните години доста млади хора, родени в този регион, го напускат, но за сметка на това го има и обратният процес - интерес на други млади хора, които се заселват там.

Гавраилов даде пример с инициативата „Тур Странджа“ – пешеходен и веломаршрут между Елхово и Ахтопол, която има амбицията да се превърне в българския вариант на пътя Камино. „И вече набира популярност. Надяваме се постепенно селцата, които са част от това трасе, да намерят своите нови предприемачи, които да създадат условията туристите да има къде да отсядат“, сподели той. 

През последните 100 години районът, на който е посветена платформата, е преживял различни метаморфози и трансформации, изтъкна Гавраил Гавраилов, който като дете, по време на т.нар. Република на младостта, е живял в Болярово две години. „За съжаление държавата така и не успява да оживи този район“, коментира той.

Гроздобер в Харманли Снимка: БГНЕС

Предстои обявяването на национален конкурс за рекламен плакат на инициативата „СТРАСАКИР“, съобщи Гавраилов. Той апелира местните хора да бъдат по-активни, защото в момента инициативата набира сътрудници по места.

Според Гавраил Гавраилов запазената природа и упоритостта на местните жители са предпоставка за развитието на силен селски, екологичен и кулинарен туризъм в региона на Странджа, Сакар и Източните Родопи.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Антонова

Меглена Антонова, „Грийнпийс“: Обществото ни е поставено на тест

„Обществото ни е поставено на тест. Тази криза може да се създаде като пример за възможност да преосмислим начина, по който е устроено обществото . Излизайки от кризата, да създадем една среда, много по-устойчива на подобни кризи, защото тази няма да е последната“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Меглена Антонова координатор на..

публикувано на 22.04.20 в 18:42

В. Кавръкова, WWF: Пандемията е възможност да се поеме в различна посока

"Пандемията от коронавируса дава възможност да се поеме в различна посока".  Това каза пред БНР Веселина Кавръкова от WWF България. "Шарен е ефектът от пандемията и всички последици от нея върху природата и околната среда", заяви още тя и посочи, че някои отражения се виждат пряко - изчистеният въздух, по-чистата вода, но обясни, че т е са с много..

публикувано на 21.04.20 в 17:48
Индонезийски служители на остров Ява изгарят прилепи, за да не се разпространява вируса, причиняващ Covid-19. Март 2020 г.

Учени: Не убивайте прилепите, те са полезни като пчелите

Учените наблюдават негативно влияние върху колониите от прилепи в Южна Америка заради човешкото посегателство върху популацията им вследствие на пандемията от Covid-19 . В Европа още няма данни за подобно въздействие, но има много псевдоекологични новини, които в бъдеще могат да повлияят лошо върху прилепите. Това каза в предаването „Хоризонт..

публикувано на 15.04.20 в 13:32

Генади Кондарев: Трябва да започнем да мислим за живот без ядрена енергетика

Съществуващите атомни централи трябва да бъдат постепенно изведени и да започнем да мислим за живот без ядрена енергетика . Тази позиция изрази в предаването "Хоризонт до обед"  Генади Кондарев от екологичното сдружение „За Земята“. За съжаление нашата страна в стратегически документи залага увеличаване на дела на ядрената енергетика в следващите..

публикувано на 15.04.20 в 12:44

90% от сеизмичния сигнал представлява сеизмичен шум

Сеизмолозите отчитат спад на сеизмичния шум . Този шум от вибрации в земната кора е намалял значително заради ограничената човешка дейност. Сеизмичните станции рядко се инсталират край големи градове и инфраструктура. Освен земетресения, сеизмичните станции регистрират всичко, което се случва около тях, определяно като сеизмичен шум. "..

публикувано на 10.04.20 в 13:45

Доц. Огнян Боюклиев: Схемата "От нивата до вилицата" я има в цяла Европа

"Схемата е "От нивата до вилицата", къса търговска верига. Това е нещо отработено от Франция и Италия, в цяла Европа. Все пак поздравявам Министерството на земеделието, че макар и късно все пак разбраха какво трябва да се направи". Това каза пред БНР доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН във връзка с предложението за..

публикувано на 09.04.20 в 12:46

Виолета Желязкова: Човекът също пренася вируси върху дивите животни

"Нововъзникващи инфекциозни заболявания в дивата природа - кои са виновните" е лекция от поредицата "Нови заболявания, далечни пътувания и прилепи". Лекцията бе представена онлайн от Виолета Желязкова в Националния природонаучен музей в София. Заразата от COVID-19 е поредното заболяване, което се пренася от дивата природа. "Това като цяло..

публикувано на 30.03.20 в 12:14