Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са приоритетите в евробюджета за 2020 г.

Европейската комисия избра климатичните промени и политиката, насочена към младите хора. Така може да се обобщят приоритетите в европейския бюджет за догодина. Споразумението за него бе постигнато след дълги преговори и среднощно заседание. Последният бюджет от настоящата многогодишна финансова рамка е ключов, не просто защото регламентира постъпленията и плащанията на Брюксел за 2020 година, а защото бележи един изцяло нов етап в развитието на Европейския съюз.

„На първо място е много важно, че се стигна до съгласие между страните - членки и парламента. По този начин ще се избегнат закъснения в плащанията по отделните програми догодина. Също така този бюджет е много важен не само за годината, в която ще бъде осъществен, но и заради дискусиите за следващата многогодишна финансова рамка. Тя е за седем години - от 2021 до 2027 година. В момента се водят преговори по нея и ако те не бъдат завършени, през 2021-ва ще продължи изпълнението на Бюджет 2020“. Така започва анализът на Кристине Хакенеш от Германския институт за развитие, чийто поглед е насочен основно отвъд 2020 година. И все пак - да започнем с финансовата рамка за догодина. В числа - близо 170 милиарда евро бюджетни кредити за поети задължения - т.е. средствата, за които могат да бъдат сключени договори и 154 милиарда бюджетни кредити за плащания - т.е. средствата, които ще бъдат изплатени.

„В бюджета за догодина са заложени повече пари за „Хоризонт 2020“, което практически означава за наука. Също така има повече пари за проекти, свързани с чистата енергия и за намаляване на безработицата. Мисля, че това са много важни стъпки напред. Най-вероятно те ще бъдат заложени и в следващата многогодишна рамка, като най-големият ще бъде преминаването към безвъглеродна икономика. Това има много голяма социална значимост. Ето защо съм убедена, че в рамката трябва да бъдат достатъчно инструменти, които да подпомогнат този преход“, посочва Хакенеш.

„Комисията постави цел поне 20 % от цялата 7-годишна рамка да отиде за климатични цели. В бюджета за 2020 година процентът може да е дори по-голям - 21 на сто. Мисля, че това е много добър резултат, защото борбата с климатичните промени е много голямо предизвикателство пред Европейския съюз“. Затова догодина са отделени над 35 милиарда евро за справяне с него, допълва Жолт Дарваш от института „Брюгел“. Когато има „повече пари“ за нещо, се налага да се намалят средствата за друго. В бюджета за догодина едно от тези пера е Турция - решение, което накара много анализатори да настръхнат заради страха Анкара да не отвори границите си за бежанците заради 85 милиона евро по-малко европари в турската хазна спрямо година по-рано.

„Споразумението с Турция за бежанците е много важно. Все пак Европейският съюз инвестира три милиарда евро, за да може Турция да задържи бежанците на своя територия. Има обаче определено развитие в политически план в Турция, която по никакъв начин не отговаря на европейските разбирания за върховенство на закона, свобода на изразяване и човешки права. Според мен - вероятността Турция някога да се присъедини към Европейския съюз е много малка, затова - парите за нея не трябва да се разглеждат като предприсъединителни средства. Въпреки това се връщам на темата за бежанците. Сделката с Турция е от полза и на самата държава, и на Европейския съюз, но най-важното - на бежанците, които получават грижи близо до родината си“, посочва Жолт Дарваш.

За сметка на това има повече пари за миграционната политика, както и за държавите от Западните Балкани – „Европейското финансиране в предприсъединителната фаза е много важно. Още по-важно в момента обаче е да се сключи споразумение за начало на преговорите със Северна Македония и Албания. Знаете, че засега Франция е против и именно това е в основата на отказа за начало на преговорите. Честно казано, мисля, че политическото решение е много по-важно от това дали сумата е малко повече или е намалена“, допълва той.

И като сме на темата за членството в Европейския съюз, е време да обърнем внимание и Обединеното кралство. Несигурността около бъдещите отношения на Лондон и Брюксел имат и огромно финансово изражение.

„Бюджет 2020 е базиран на допускането, че Обединеното кралство ще бъде част от него - ще направи вноската си и ще се ползва от правата, произтичащи от това. В крайна сметка това е част от уговорката, която имаше и с правителството на Тереза Мей, и с правителството на Борис Джонсън“. Въпреки това Брюксел задели пари за евентуален отговор на непредвидени негативни последици от развода с Лондон. Въпросът за 7-годишната финансова рамка от 2021 до 2027 година обаче е съвсем друг и то не само заради потенциалната липса на британските субсидии в нея, подчертава Жолт Дарваш: „Предложението на Комисията за следващата 7-годишна рамка предлага много по-радикални промени в приоритетите от бюджета за догодина. Все пак Бюджет 2020 е последният от настоящата 7-годишна рамка, която започна през 2014 година, което прави разместването на приоритети и финансирането им в едногодишен план доста по-трудно. Обаче в следващия период - от 2021 до 2027 година, може да има много големи размествания“.

„Това ще включва промени в субсидиите за кохезия и земеделие. Европейският съюз се намира в много важен момент, в който трябва да тръгне по нов път, а именно - по-екологично чистата икономика. Това е и начин за преодоляване на определени социални дисбаланси. Това е вид икономически растеж, но не такъв, какъвто го познаваме досега. Проблемът е, че винаги преговорите по бюджета се свеждат до числа, но не и до големите революционни решения“, смята Кристине Хакенеш. А на въпроса - как намаляването на парите за сближаване - т.е. за кохезия, ще спомогнат за преодоляването на различията в страните членки, следва кратък отговор: „Един от ключовите моменти в следващата многогодишна рамка ще бъде социалното сближаване вътре в самите държави - членки и помежду им. Целта е да се премахнат различията в социален и икономически план“.

Полша вече даде индикации, че може да наложи вето върху следващата многогодишна финансова рамка. Тя може да задълбочи разделението между страните в Европейския съюз, предупреждава от своя страна Жолт Дарваш, родом от Унгария - държава, който също имаше много негативи по предложението на комисията „Юнкер“, най-малкото защото - обвързваше евросубсидиите с върховенството на закона.

„Предложението на комисията „Юнкер“ не се хареса на нито една страна - членка. Тези, които правят най-големите вноски, не искат да дават повече. Тези, които получават по-големи субсидии от сумата, която внасят - каквито са централноевропейските държави, се оплакват от намаления бюджет за кохезионна политика.

Също така страните, които получават големи земеделски субсидии - Франция, Ирландия, Дания и държавите от Централна и Източна Европа, се оплакват от свиването на това бюджетно перо. След като всички са недоволни, най-вероятно ще има сериозна промяна. Аз очаквам тя да бъде към финансова рамка, която много прилича на тази от настоящия 7-годишен период“, отбелязва Жолт Дарваш.

Мненията на експертите можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29