Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добра рецепта ли е горенето на отпадъци в столичната "Топлофикация"

Снимка: БГНЕС
Европейската комисия даде своето одобрение за изграждането на инсинератора за горене на отпадъци в София. За изграждането му са отпуснати 94 милиона евро. Очаква се новата система да бъде изградена изцяло до 2023 година и да бъде свързана с топлофикационната мрежа, която ще позволи на "Топлофикация - София" да намали разходите си за природен газ.

"Това беше един етап на оценка, който имаше за цел да докаже освен това, че проектът е екологосъобразен и че е икономически обоснован да се реализира", посочи пред "Хоризонт" Петър Трайков, който оглавявав Дирекция "Управление на отпадъците" в Столичната община. 

"Решението на Европейската комисия потвърждава първоначалните анализи и разчети, че проектът е изгоден и от двете гледни точки - и от екологична, и от икономическа. Това, което има като ползи от проекта, показва, че по безспорен начин има смисъл да се изпълни един такъв проект и той е в интерес на цялото общество в София, а също така и на страната", коментира той.

Ще се намалят емисиите фини прахови частици

Проектът обслужва интереса на цяла София, на абонатите на "Топлофикация - София", води до намаляване на емисиите на фини прахови части и решава проблеми от гледна точка на третиране на отпадъци, посочи Трайков.

Инвестиционното намерение е разгледано от доста комисии в ЕК, включително от Главна дирекция "Околна среда" и ако имаше притеснения за негативни ефекти за околната среда те щяха да спрат проекта, изтъкна Петър Трайков.

Следващите стъпки са подготовка на документация за провеждане на процедура за избор на изпълнител, поясни той.

"Тази задача се изпълнява съвместно с Европейската инвестиционна банка. Процедурата за избор на такъв консултант върви през партньорството ни с ЕИБ и това от своя страна ще гарантира, че документацията ще бъде така подготвена, че нивото на изискванията към потенциалния изпълнител ще бъде на достатъчно високо ниво, за да се гарантират всички параметри от гледна точка опазване на околната среда, ефективност и надеждност на инсталацията."

Част от средствата са нисколихвен заем от Европейската инвестиционна банка.

Финансови щети за 90 милиона евро?

Според Момчил Якимов, учредител на Гражданската инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци", окончателното одобрение на проекта трябва да се получи от Главна дирекция "Кохезионни фондове".

"Ние се запознахме внимателно с прессъобщението и вътре са много интересни мотивите, с които е одобрена държавната помощ. В съобщението се казва така: теза 1 - "Топлофикация - София" е безспорно важно предприятие за града и за екологията. Теза номер 2 - преминаването от изгаряне на природен газ, както е в момента, към изгаряне на отпадъци е губещ проект, който ще доведе до финансови щети в размер на 90 милиона евро. За нетирането на тези щети е нужно Европейската комисия да отпусне тази помощ. Разбирайте, че ако я няма тази помощ, тогава цената на топлофикационната услуга ще стане непосилна и неприемлива за гражданите, прогнозира Момчил Якимов.

Якимов заяви, че не е икономически изгодно да се изпълни този проект, докато Петър Трайков от Столичната община защити тезата, че проектът не е губещ.

Процедурата за одобрението на проекта е непрозрачна, коментира Данита Заричинова от Екологично сдружение „За Земята“.

"Топлофикация - София" ще разполага с тези пари и ще отговаря за управлението на целия този проект 30 години напред. А в момента например,  доколкото съм запозната, последните девет месеца загубите на "Топлофикация" са около 89 милиона лева. Да не говорим и за загубите пък по мрежата, около 18% от енергията се губи", обобщи  Данита Заричинова.

Всички гледни точки чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Карлес Пучдемон

Пучдемон може да излезе от ареста, но няма право да напуска Сардиния

Каталунският сепаратист Карлес Пучдемон може да излезе от ареста на остров Сардиния, където беше задържан снощи с европейска заповед за арест, издадена от Испания, но няма право да напуска острова. Предстои съдът да реши дали да бъде екстрадиран по искане на Мадрид, предаде Франс прес. Бившият каталунски лидер е обвинен за ролята му в незаконния..

обновено на 24.09.21 в 21:58
Емблемата на Силистра

Силистра - най-северният север

За мнозина Силистра е непозната част от България, а онези, които все пак са я посещавали – определят местоположението ѝ като най-северния север, използвайки едноименния роман на Стефан Поптонев от 1975 година. Граничи с Румъния и по вода, и по суша – нещо, което малцина знаят. За Силистра казват още, че не е град, покрай който ще..

публикувано на 24.09.21 в 16:45
Комисия по отбрана в НС

Кой трябва да поеме ремонта на българската военна техника

"Една идея не мина през комисията по обрана между двете четения на актуализацията на бюджета за 2021-ва. Да се постави силно ограничение за разходи за продукти и услуги по българската отбрана към страни извън НАТО и ЕС, а изключение да се прави за ремонти в Украйна и Грузия. На фона на това, че голяма част от техниката е отпреди..

публикувано на 24.09.21 в 14:55
Д-р Гергана Николова

Николова: Здравно-профилактична карта се издава след преглед

Родителите и учениците трябва да предоставят на училищните власти талон за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, така наречения картон или лична здравна профилактична карта. Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар по служебен път, информираха от..

публикувано на 24.09.21 в 12:38

Разследващи журналисти от България и чужбина ще обсъдят проблемите с медийната свобода

World Press Institute (WPI), медийна организация, базирана в Съединените щати, организира конференция в България, озаглавена „Нови хоризонти в журналистиката”. Партньори на събитието са Фондация „Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти, ще се състои на 24 и 25 септември 2021 г. в Гранд хотел „Милениум” в София и..

публикувано на 24.09.21 в 11:09
Европейска нощ на учените

Европейската нощ на учените предлага нови открития за посетителите

На 24 и 25 септември ще се проведе Европейската нощ на учените в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново,   Хасково, Ямбол. Според ново проучване на Евробарометър европейците твърдо подкрепят науката и технологиите. Гражданите очакват   редица  технологии, които понастоящем са в процес на разработване да..

публикувано на 24.09.21 в 09:55

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия..

публикувано на 23.09.21 в 20:57